Friluftsliv Ledare
Friluftsliv Brev
Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Nyfiken på: Carina Ahlqvist
Friluftsliv Nyfiken på: Adrian Clarke
Friluftsliv Kulliga Skåne
Friluftsliv Uppåt väggarna
Friluftsliv Mat på fickan
test //mattermos D et är härligt att göra upp eld
eller tända upp köket på turen, men ibland är det också väldigt skönt att maten redan är klar då det är dags för lunchpaus. Att då kunna dra fram sin mattermos med en värmande gryta eller svalkande pastasallad kan vara riktigt ljuvligt. Under tider av strikt eldningsförbud är mattermosen också ett riktigt praktiskt och bekvämt sätt att äta ute. Eller när man vill ha med sig fredagsglassen ut i skogen. Att varmhålla mat, som man gör i en mattermos, ska man inte göra alltför länge. Det finns då risk att bakterier får chans att växa till sig i maten och göra dig dålig. Men ännu viktigare än tiden man håller maten varm är att maten håller en tillräckligt hög temperatur under hela varmhållningen. Minst 60 grader ska maten vara enligt livsmedelsverket. Då trivs inte bakterierna särskilt bra. Därför är det viktigt att termosen är bra nog att hålla värmen under lång tid. En termos tappar det mesta av sin värme genom locket. Eftersom en mattermos har en stor öppning är det svårare att få en mattermos att hålla temperaturen under lång tid än det är med en vanlig dricktermos. Du kan hjälpa din termos lite på traven genom att, innan du fyller den med din varma mat, låta den stå en stund med hett vatten i. Ska du istället ha med dig något kallt en varm sommardag är det smart att låta termosen ligga en stund i frysen. Vad du ska fylla din mattermos med då? Ja, där är det bara fantasin och smaklökarna som sätter gränserna. En smakrik pulversoppa, spagettiresterna från igår eller en grym, nylagad gulasch – allt funkar. Och glöm inte att termosen är lika bra på att hålla kyla. Att överraska sällskapet med fruktsallad och glass till efterrätt kommer garanterat ge dig pluspoäng! »Vad du ska fylla din mattermos med då? Ja, där är det bara fantasin och smaklökarna som sätter gränserna. Och glöm inte att termosen är lika bra på att hålla kyla.« Delikat yoghurtglass 2 äpplen 1 lime 3 dl matyoghurt (10 %) 2 msk flytande honung GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och riv äpplena grovt. 2. Tvätta och finriv skalet av limen. 3. Blanda äpple och limeskal med yoghurten och honungen. Smaka av med saft av limen. 4. Frys i två timmar i en vid form och lasta sedan över i din mattermos. 5. Vill du lyxa lite tar du med honungsflaskan och ringlar över lite extra vid servering. Snabba soppan Välj en pulversoppa med lite extra mycket smak. Blanda vatten och pulver i din mattermos innan du ger dig ut. När det är dags att äta, spetsa din soppa med lite torkat kött eller rökt korv och kanske en näve krutonger. Goda grytan Chili con/sin carne 4 port Ca 300 g köttfärs/Sojafärs/ Quornfärs el dyl 1 burk vita bönor i tomatsås 1 burk krossade tomater 1 paprika 1 gul lök 1 vitlöksklyfta Krydda med salt, basilika, oregano, chilipeppar, svartoch vitpeppar, paprika och, om du är lite vågad, curry. GÖR SÅ HÄR: Stek löken i lite olja, i med färsen och fräs en stund. Salta och peppra. Häll i krossade tomater, sjud fem minuter på svag värme. Tillsätt vitlök, paprika, vita bönor och koka upp, låt stå ett par min. Krydda och packa i termos tillsammans med ris eller bröd, då i en påse bredvid. Delikat yoghurtglass på termos – äkta friluftslyx! Vänd och hitta rätt termos för dig! friluftsliv#2–2019 49
Friluftsliv Det gömda Göteborg
Friluftsliv Test: Friluftsbyxor
Friluftsliv Vandring med skärgårdskänsla
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Sista ordet