NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu SOYOKAFE Sofielundsvägen 7, soy
okaze.se Det börjar bli ett riktigt intressant kluster av krogar nu i krokarna kring Johanneshov, och den klarast lysande stjärnan är Soyokazes senaste etablering. Öppet: mån-tor 11-21, fre 11-22, lör 12-22, fre 12-21. VIDEGÅRD Humlegårdsgatan 17, videgard.se Erik Videgård med personal har blivit varma i kläderna, och har du ännu inte besökt lokalerna ovanpå Sturegallerian är det hög tid. Vårt heta tips är att kliva på någon av de fasta menyerna. Öppet: mån-ons 11:30-23:00, tor-fre 11:30-00:00, lör 12-00, sön 12-17. CAPITOL Sankt Eriksgatan 82, capitolbio.se Vinterångest? Investera i en charkbricka, unna dig ett glas chianti och kryp ner i någon av tvåsitssofforna, väl skyddad av biomörkret i salongen. Bättre söndagsbot finns nog inte dessa månader. Öppet: mån-fre 11:00-14.30, Brunch lördag 11-16, söndag 11-20, tis-lör 17-23. SOYOKAZE Sofielundsvägen 7, kafe.soyokaze.se 5 För drygt två år sedan slog sushimästaren Batjargal Ochirbat upp portarna för sin lyxkrog Soyokaze i Vasastan, där tolv personer åt gången kan få något av det bästa i sushiväg som landet någonsin skådat. För en tid sedan öppnade krogen en anspråkslös filial på Sofielundsvägen i Blåsut, och även om det nästan lät för bra för att vara sant anade vi en möjlighet att för en tredjedel av priset kunna få ta del av Ochirbats hantverk och känsla för kvalitet. Lokalen är inredd i bottenvåningen av ett bostadshus, och loggan på fönstret ger vid handen att detta är vilken kvarterssushi som helst – en sådan du unnar dig som take-away på vägen hem från jobbet de dagar du inte pallar laga middag. En sån där sushi där det knappt går att skilja gösen från hälleflundran. Inget hade kunnat vara mer fel. Redan menyn skvallrar om att detta är något helt annat än ditt vanliga hål i väggen, och vi inleder hungrigt med sex makirullar var på lax (75 kronor) och hummer (115 kronor), samt varsin nigiri på tonfiskmage respektive waguy för 110 kronor paret. Rullarna är formidabla, med en riskvalitet som nästan hade fått Jiro Ono att dra på 50 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2019 smilbanden. Waguyn är i sin tur marinerad i tryffelsoja och det känns väl inte som att vi behöver säga mer än så. Den smälter på tungan och krälar sedan likt en orm av umami långsamt ner i svalget. Den enda smolken i bägaren är att måltiden går något för fort. Och det är faktiskt bokstavligen den enda smolken, för i övrigt i bägaren har vi Soyokafes egen Pale Ale (75 kronor) som passar alldeles utmärkt i sammanhanget. Istället för efterrätt avslutar vi med en liten tallrik sashimi, 10 bitar för 115 kronor, med fem olika typer av fisk. Det är stör, det är mirinrimmad lax, bläckfisk, gös och röding. Varenda liten smakbit är en precis lagom stor tugga för att lägga på tungspetsen och långsamt låta falla sönder, förutom bläckfisken och stören då vars naturliga textur kräver något mer arbete. Vi betalar en nota på 900 kronor inklusive dryck för två personer som gått all in, och konstaterar förnöjt att en av stans klart bästa sushirestauranger numera hittas i Blåsut. Öppet: mån-tor 11-21, fre 11-22, lör 12-22, fre 12-21. FRÖKEN VANDAL Hornsbruksgatan 24-26, facebook.com/FrokenVandal I höstas skrev vi att då nyöppnade Fröken Vandal ”vill bli ditt nya vardagsrum”. Med facit i hand kan vi bara konstatera att de lyckats gott med den uppgiften, och vid sidan av Tjogets ölbar är krogen en given destination i Hornstull för den som gillar avslappnad stämning och gott käk. Öppet: mån 11:30-12:00, tis-tor 11:30-01:00, 11:30-03, lör 17-03, sön 17-00. VOISINE Erstagatan 21, facebook.com/voisinesthlm Béatrice Becher och Jonas Sandberg har efter exakt två års verksamhet på Erstagatan i form av Folii utökat med ytterligare en krog. Ambitionen är att skapa stans härligaste kvarterskrog. Upp till bevis! Öppet: ons-tor 17:30-23:00, fre-lör 17:30-00:00. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se