Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Guiden till en bra Bu
rgare Text: Tobias Pettersson Burgarbarerna blir fler och fler, och även om standarden generellt har höjts serveras man påfallande ofta hamburgare som inte håller måttet. Hur ska man undvika dessa fallgropar? Hur känner man igen en bra burgare när man ser den? Restaurangtrender kommer och går. De senaste åren har hamburgerställen varit något av det hippaste inom krogvärlden, gärna med en amerikansk touch på inredningen. Hamburgare på menyn är sannerligen ingen ny företeelse i Sverige utan har funnits i decennier. Det som är nytt är att man vågar ta ut svängarna, samt satsar på kvalitetsburgare. Startpunkt för denna trend kan sannolikt härledas tillbaka till 2012 när Flippin´ Burgers öppnade i Stockholm och satte en ny standard för hur en puck med nötfärs mellan ett par brödskivor kan och bör smaka. Sedan dess har det poppat upp bra burgarställen i varje stor och halvstor stad i Sverige, och inte minst i Linköping och Norrköping där det snart börjar bli larvigt med denna burgarhysteri. Varje gång man tror att marknaden borde vara mättad öppnar det ett nytt ställe. Och sedan ett till. Och ett till. Nu är jag en stor fantast av kvalitativa hantverksburgare och blir lycklig över att standarden kontinuerligt höjs, men fortfarande finns det många krogar som serverar produkter som inte når upp till de krav man kan kräva av ett riktigt burgarställe. SITTER I DETALJERNA Så hur känner man igen en bra burgare? En burgare är väl en burgare, liksom? Skulle inte tro det. Kvaliteten sitter i detaljerna och här följer några saker att vara uppmärksam på: De värsta bottennappen kan man sålla bort direkt bara genom att titta på brödet. Får man kallt bröd med sesamfrön direkt ur en storpackspåse från matbutiken runt hörnet vet man på en gång att det är kört. Ett bra hamburgarbröd ska vara penslat med ägg, lätt rostat och helst bakat på restaurangen. Det får gärna vara lite flottigt, och absolut inte så torrt att det faller sönder. Kvaliteten på brödet säger väldigt mycket om krogens ambitionsnivå. När det gäller själva köttet ska det INTE vara en fryst, industriellt tillverkad och långväga fraktad köttpuck. Den ska INTE vara en grå, ihoppressad köttsmet som växer i munnen. En riktig hamburgare är saftig, har bra stekyta och är ojämn i kanterna. Det går att variera köttblandning, fetthalt och liknande, men det ska droppa lite när man äter. Dessutom ska burgaren vara så varm att osten har smält. Får du en ostburgare där ostskivan inte smält, klaga och gå aldrig dit igen. SMAKER SOM PASSAR IHOP Kalla ingredienser som sallad och tomat hör inte hemma på en hamburgare. Tomat går dessutom dubbelt bort eftersom tomatskivan gör att köttet lätt halkar av. Men då kan man ju ha en träpinne genom burgaren, säger vissa. Nej, behöver du en pinne för att kunna äta burgaren är det något som är fel. Undvik Dagobert-höga burgare med ”allt” på. Satsa istället på mer renodlade burgare med smaker som passar ihop. Och friterade lökringar ska inte vara mellan bröden utan ätas som tillbehör. Precis som med brödet säger även krogens pommes frites mycket om graden av deras engagemang, men det är nästan värt en egen krönika. Även miljön är viktig för en bra burgarbar. Inredningen behöver Uppskattad livemusik på Palatset I stort sett varje fredag och lördag är det livemusik på Palatset i Linköping och de som ligger bakom musikkvällarna och ordnar med artisterna är Liveklubben - som består av Jörgen Larsson, Tobias Pettersson och Sabo Rüya. – Vi bokar in både lokala band och större artister. De musikstilar som lockar flest är rock, hårdrock och punk, så på senare tid har det blivit de som vi satsat lite mer på, säger Tobias som är bokare på Liveklubben. Text: Camilla Larsson Foto: Pressfoto Electric Boys De startade Liveklubben för sex år sedan och till en början körde de konserter en gång i månaden. Sedan dess har det vuxit och de senaste åren har musikkvällarna hållits nästan varje fredag och lördag under perioden höst till vår. – Vi tänkte faktiskt dra ner på det lite nu under hösinte nödvändigtvis vara rustik med trädetaljer, tegelväggar och patinerad industrikänsla, men den ska vara enkel och avslappnad. Hamburgare ska ätas med händerna och det gör man helt enkelt inte i en fine dining-miljö. Och så en sak till - en riktig burgarrestaurang har ett bra ölutbud. ten, men det är den bästa hösten som vi någonsin har haft så vi valde att köra på, säger Tobias. STÖRRE ARTISTER PÅ SCEN Så nu under november och december kommer både större artister och lite mer okända, lokala band att stiga upp på Liveklubbens scen. – Den 3/11 kommer KSM3 som är ute på turné, 24/11 kommer Treat - ett hårdrocksband som var väldigt stora på 80-talet, och vi kommer också ha Linköpingsbandet Aguson & Stormen 16/11 som släpper en ny skiva, förklarar Tobias och fortsätter. – Även i december finns det mycket att se fram emot, bland annat Dregen & Nicke Borg 7/12 som bjuder på en mer avskalad spelning där de spelar akustiskt och även pratar en del turnéminnen, Electric Boys kommer tillbaka den 8/12 och de brukar vara väldigt populära. Sedan får vi inte glömma juldagen och annandagen som båda har blivit lite utav en tradition där Captain Jack’s Army spelar på juldagen och Blues Cats på annandagen. Responsen på Liveklubben har varit väldigt bra, både hos publiken och banden. Medan en del andra spelställen har fått slå igen så har Liveklubben bara gått bättre och bättre. – Vi har hittat vår publik. Tidigare har vi provat både hiphop, blues, pop och jazz men det fungerade inte lika bra. Vi har ett väldigt gott rykte bland hårdrockarna. Banden har också gett oss mycket positiv kritik – vi får ofta höra att vi har bra ljud, ett proffsigt arrangemang och ett väl mottagande, säger Tobias och avslutar; – Så länge det känns bra och alla tre i Liveklubben vill fortsätta köra på så kommer vi göra det. Vi har redan börjat boka in band till våren. NOLLTRETTON 49