Loading...
Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16 Plocka & förvara När majsen är rund
och "knubbig" i formen, med gröna ytterblad och svart tofs vet man att den är mogen. Var noga med att ytterbladen är gröna och saftiga och inte det minsta torra. Även i butik ska man vara vaksam på torra ytterblad, för då är även majskolven torr. Förvara majsen svalt med de skyddande ytterbladen kvar. Dra bort bladen före kokning. Förvälla och frysa Majs som ska frysas blir mycket bättre om den förvälls i kokande vatten ett par minuter. Men enligt gården där vi plockar majsen behöver den inte förvällas före frysning. Hur som helst ska den vara helt kall innan den förpackas i plastpåsar. Koka och steka Färsk majs behöver inte många minuters koktid. Beräkna 8-10 minuter. Servera med smör och grovsalt. Smaksätt gärna smöret med citron eller lime. Har jag pesto hemma så brukar jag bre ut en klick över majskolven, det blir urgott. Har du plockat själv så passar det att bjuda kompisarna på middag. Det räcker med en stor kastrull fylld med nykokt majs och lite smör och salt. Stekt och grillad majs är perfekt tillbehör till alla typer av stekt och grillat kött samt naturligtvis veggomiddagen. Jag brukar tina den frysta majsen, klvva den i mindre bitar och steka i smör. Majskorn Sedan sonen var en tvärhand hög har vi varje år i början av september åkt ut till en självplock och skördat majs Isammans. Med åren har vi blivit riktigt skickliga på att Ett bra sätt att spara plats i frysen är att genast skära loss kornen från de förvällda kolvarna och frysa dem i kartonger. Sedan är det bara att skrapa loss så mycket man behöver till middagen. 16 hitta de där riktigt solmogna och välmatade majskolvarna. Tyvärr går det alltför fort att plocka dem, och vi får alltid med os s alldeles för mycket majs hem. Men vi har väldigt roligt under tiden, och den där första helgen i september har blivit en tradition i vår lilla familj och ett viktigt inslag i vårt eget skördeår. Med hela denna bärgade skörd i frysen blir det naturligtvis mycket "majsmat" hemma hos oss . Här kommer några av våra favoriter. AV CATHRINE SCHUCK FOTO: ALBERT HÅKANSSON Buffé 8/1998
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40