Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Mat som ökar självförtroendet Matint
resset frodas i Sverige! Vi hämtar inspiration från alla håll. Mat inspirerar oss till att lära mer om andra kulturer och generationer. Se tex reportaget om skolan i Skaftö på Västkusten där barnens IT-arbete resulterade i en internationell kokbok. Och på Hjulstaskolan i Stockholm har man tagit hjälp av matlagningen i ämnen som matte och svenska. • Man blir glad över alla engagerade lärare och skolledare som utan särskilt mvcket uppmuntran från huvudmän och omvärld jobbar för att hitta ny och stimulerande pedagogik. Här kommer maten in som en verkligt bra och lärande resurs. Mat som vi alla behöver och som är en så viktig del av livet och olika kulturer. I Hjulstaskolan i Spånga strax utanför Stockholm finns elever från alla världens hörn. Där har elever i årskurs 9 som riskerar att inte klara kraven för godkänt i kärnämnena matte, svenska eller engelska tagit maten till hjälp för att få träning i sådant de tycker är svårt. De har nappat på skolans erbjudande om att få komma till en "Kreativ Matstudio" efter den vanliga skoldagens slut. Där har de tillsammans med både hushållslärare och ämneslärare tränat sitt svaga kärnämne under tiden som de läst recept och lagat mat. Under det praktiska arbetet har många av eleverna fått nya kunskaper samt fatt både god mat och bättre självförtroende som belöning för sitt extraarbete. Samtidigt som de haft kul ihop med sina kompisar! Det är skolans populära rektor Elisabeth Sörhuus som utvecklat och testat den här pedagogiken tillsammans med sina lärarkollegor. Ursprungsidén kommer från Stiftelsen Livsmedelsbranschen som är handelns och livsmedelsproducenternas samarbetsorgan i mat- och utbildningsfrågor. De stödjer Hjulstaskolans "Kreativa Matstudio" med ett ekonomiskt bidrag. Just nu pågår utvärdering. Om skolan kommer fram till att resultaten bland eleverna är så positiva som man haft en känsla av så kommer Stiftelsen att överväga liknande verksamhet på andra håll. Just denna form av "Matstudio" är ny. Men i tio år har Stiftelsen Livsmedelsbranschen stöttat skolor och kommuner. Ungdomar i högstadiICA satsa r p å flicksport allt från första kontakten med hästen och ridningens grunder, till ganska avancerade ridoch hoppövningar, ICA har sponsrat boken. - Det är en väldig snedfördelning mellan hur mycket pengar som läggs på pojksporter varje år och hur mycket som läggs på tjejernas intressen, så detta är ett sätt för oss att göra något åt saken, säger Anders Hallgren, informationschef på ICA. Boken kommer att kosta 6 0 Jens Fredricson är en av Sveriges bästa hoppryttare. I höst utkommer Jens handbok för unga ryttare. Boken innehåller kronor men den kommer bara att säljas genom ridskolor. För mer information, kontakta närmaste ridskola. et har fått delta i en veckolång "Matstudio" för att få träna matlagning och få bra baskunskaper om matens väg från jord till bord. Från och med i år arrangerar man "Matstudio" även på andra lov, och de kan också förläggas under terminen. Speciella "Matstudior" ska också testas för ungdomar med särskilda matbehov som diabetes, celiaki eller magtarmsjuka, i samarbete med studieförbund och intresseföreningar. Lvcka till, alla matglada ungdomar och duktiga pedagoger. ^^^^^^^ ^ Saldostrulet snart löst AV ANNA GIDGÅRD Nu är ICAS webbtjänst i full gång. Den som har tillgång till Internet kan sedan i juni kolla sitt saldo på ICA kundkort dygnet runt. I inledningsskedet har det varit vissa problem. Det är de som har Windows 95 i kombination med Explorer 4 som har fått problem. När de har använt vissa av tjänsterna på webben har de plötsligt "ramlat ur" systemet. Men på iT-avdelningen arbetas det hårt för att alla ska kunna använda tjänsten utan strut. Men det är inte bara saldo man kan få på nätet, utan också en massa annan information. Du kan se dina fem senaste transaktioner, om du tappat bort ditt kort kan du spärra det och om du glömt din pinkod så kan du beställa ny kod. Den kommer i brevlådan efter ett par dagar. För att få tillgång till inforLISBETH KOHLS Konsument, kvalitet och miljö mation om ditt konto måste du slå in ditt personnummer och din tresiffriga talsvarskod som står längst ner på fakturan/kontoutdraget, ICA kundkort utan kredit kan man beställa genom att maila in, men det med kredit kräver en underskrift, så då printar du ut ansökan och lämnar till närmaste ICA-butik eller skickar till ICA kundkort i Borås. Adress: www.ica.se Bufféregistret nu p å näte t Nu finns Buffés recept samlade i en receptdatabas. Den är tillgänglig för dig som har en vanlig Internetuppkoppling. Sökmotorn ger dig möjlighet att söka efter maträtter med en viss ingrediens, tex oxfilé, matlagningsyoghurt eller kummin. Du kan också söka på receptnamn, tex grillad biff eller friterad potatis. En tredje variant är att söka på maträttskategorier, t ex kött, fågel, pasta, förrätt, sås eller dryck. Buffés recept når du via www.ica.se. Från förstasidan kan du gå direkt till receptsökningen. Förutom Buffés samtliga recept har du även tillgång till ICAS övriga recept, Communtca*or Help i Bookmaks >y Location: 1 http ffyrt ica SKAFFERIE ' SOK PA INGREDIENS SÖK PA RECEPTNAMN: BEGRÄNSA SÖKNINGEN ENBART I EN ELLER FLER. V.on c-li fij» 1 Fisk Ml sk*Mjw totalt är det nu närmare 2 00 0 recept att välja bland. Och dessa utökas ständigt.
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40