Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 innehåll J A J • INKÖPSANSVAR. Barnar
bete i tillverkningen av varor är en svår fråga som debatterats livligt, ICA har som policy att inte sälja varor som är tillverkade av barn på ett sätt som skadar dem eller som gör att de utnyttjas tex ekonomiskt. Vi försöker även medverka aktivt till att förbättra barnens situation i länder där barnarbete förekommer. Frågan om barnarbete hör till området etik, som alltmer hamnar i fokus. Som alltid är det som är viktigt för våra kunder också viktigt för ICA. Varje vecka möter ICA-handlarna sammantaget 4,5 miljoner kunder i butikerna. Det motsvarar halva landets befolkning. Kanske är ICA därmed Sveriges största mötesplats? Då vill det till att man känner omtanke och försöker ta sitt ansvar. Det gör vi i stor utsträckning, törs jag påstå, ICA har skrivna policy- och uppföranderegler i många frågor. Men det viktigaste är ändå vår ärliga strävan att leva efter dem i det praktiska arbetet. Det tycker vi hör till vårt inköpsansvar. Roland Fahlin Koncernchef ICA Trender a san t O O I AV TON Y WALLI N Olja till och i maten har blivit riktigt trendigt. Allt ifrån den egensmaksatta basilika- och chilioljan till den dyra tryffeloljan, inköpt på en nyligen gjord utlandsresa. Oljekonnässörcrna håller sig dock till olivolja, och då nämns aldrig den varmpressade (förutom möjligen som ett skällsord vid vredesutbrott). Nej, det ska vara kallpressad olja; fin, extra eller bara "jungfru". Och det handlar om olivsorter, tex Arbequina, Verdial och Picual. Och om surhetsgraden. Den ska vara låg, för "extra virgin" måste den vara under 1% men 0,2-0,5 är bättre (renare olja). Givetvis ordnas det oljeprovningar. Då värms oljan till ca 28°c, glaset förses med ett lock för att hålc 011 • PASTAPIZZAPANNKAKA! En omöjlig kombination? Nej, men ganska galen. Och ibland ska matlagningen få vara lite smågalen. Inte minst om man vänder sig till barn. Pasta är huvudingrediensen. Mjöl, mjölk och ägg gör pannkakan. Och så ser den ut som en tjock pizza... Lek med maten! Det kan locka mattrötta ungar. Pastapizzapannkakan finns på sidan 20. Grönsaker brukar inte roa barn. Men ge inte upp. Ingmari Roug, som är specialist på vegetarisk mat, har "terroriserat" sin två små med allehanda grönsaksrätter i jakten på några riktiga barnhits. Dessa finner du på sidan 27. Fler rätter som barn garanterat gillar serveras av Malin, elva år. Hennes första "dambjudning" gick i mex-stil, se sidan 5. Andra barn som verkligen satsat på mat fann vi på Västkusten. Det började som ett iT-projekt och slutade som en kokbok. Missa inte sidan 30. Tony Wallin Chefredaktör Buffé Malins "dambjudnin 5 ng" Njut av skogens delikatesser 11 Kött som alla kan lyckas med 14 Veggofest med majs 16 Annas curry: en stark mix 18 PastaPizzaPannkaka 20 Fem räddningsplankor 23 Grönt som barnen gillar 27 Gourmetsåser på 10 minuter 33 Goda rätter för max 15 kr 3 Korsord med 500 kr i vinst B9 recept Baconlindad karljohans 11 Billiga veckan (5 rätter) 34 Cidermarinerad karré 14 Fiskpinnar på hemmavis 24 Fruktcocktail/smoothie 21 Gourmetsås till fisk och kött 33 Grillspett med sallad & majs 7 Grön lasagne 29 Hot wok med karré I S Kantarellmackor 13 Karljohans med saffransris 12 Kubansk kyckling 24 Mumstårta 8 la aromerna på plats. Det snurras, lyfts på locket och den simmiga oljan dricks som ett vin. Uttryck som mandel, frukt och bitter är standardiserade inom E U (coi). Oljesnobbarna håller sig till ett mycket begränsat antal sk "blomoljor" då pressas oljan av olivernas egen tyngd. En av de mest prestigefyllda är Baena från södra Spanien, flaskorna är plomberade och numrerade. Och mycket dyra. Säljs inte i Sverige. Den som vill hänga med i olivoljetrenden måste givetvis läsa Nina Yunkers nyutkomna bok som är en 140 sidor lång kärleksförklaring till jungfruolja och till dess användande. Chefredaktör: Tony Wallin. Ansvarig utgivare: Svante Nilsson. Marknadsansvarig: Torbjörn Norberg . Red.sekreterare: Anna Gidgård. Red.assistent : Richard Carlsson. Annons : Tomas Kvist, 021-194535 . Redaktionsråd : Maria Andersson, Stefan Gideskog, Anders Hallgren, Lisbeth Kohls, Nina Tarukoski, Jörgen Wennberg, Christer Åkerberg. Repro : Scannrepro AR. Tryckeri: Tryckcentra AB. Adress: ICA Förlaget AB, Box 6630 , 1138 4 Stockholm. Tel: 08-7282300 . Fax: 08-7282337 . E-post : tony.wallin(5)publ.ica.se Utebliven tidning/adressändring : 033-474790 . Receptfrågor: ICA Provkök 08-7282400 , vardagar 9-11 . Pastapizzapannkaka 20 Pizza med grönt 27 Pizza på två sätt 23 Potatisbullar med spenat 28 Potatismos med korv & lök 23 Purjosoppa 29 Quesadilla 6 Schweizerschnitzel 15 Spagetti carbonara 24 Spenatplättar 29 Trattkantareller med wok 12 Veggomajs (5 rätter) 17 ring & skriv ICA Kundkort: 033-474790. Övriga frågor, vardagar 9-16: 020-833333. Adress: Buffé, Box 6630, 11384 Stockholm. ICAs hemsida når du på: www.ica.se
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40