Nöjesnytt Kalmar 1
Nöjesnytt Kalmar PÅ KROGEN
Nöjesnytt Kalmar KALMAR STADSFEST
Nöjesnytt Kalmar SOMMARMODE
Nöjesnytt Kalmar TREND
LAMMET & GRISEN Den kalkvita restaurangen mitt på
alvaret dukar för öländsk fest även denna sommar. Men i år är Lammet och Grisen lite större, lite bättre men fortfarande lika rustikt. L ammet och Grisen på norra Öland har med sitt unika koncept och många års tradition vuxit sig populärare än någonsin. För många är det nu ett självklart inslag i den öländska sommaren. Förra året bestämde ägarna Mattias och Joachim Richert för att ta restaurangen till ännu högre höjder och en rejäl utbyggnad tog fart. Men frågan är, vad är det egentligen som har byggts om? – En gäst sa förra sommaren ”Jag vet att ni byggt ut, men jag förstår inte hur”, vilket fick oss att känna att vi verkligen lyckats med utbyggnaden, berättar Mattias. Restaurangens hacienda-lika stil och kraftiga träbord kring de helgrillade lammen och grisarna ger en rustik och folklig känsla, något som ägarna var måna om att behålla i samband med utbyggnaden. Det är inte modernare, bara pampigare menar de. UTOMLANDSKÄNSLA OCH LIVEMUSIK – Den största anledningen till utbyggnaden var att vi ville vädersäkra restaurangen. Den Öländska sommaren kan man nästan alltid lita på, men bara nästan, fortsätter Mattias. Idag finns det 500 sittplatser, vilket innebär att man huserar 1000 gäster per kväll under de två sittningarna. Det som innan 52 | nöjesnytt var uteserveringen är nu under tak men huvuddelen av restaurangen har ett avtagbart tak och de valvlika fönstren som är så typiska för restaurangen har fått en glasskiva insatt som man kan höja och sänka – lite som på ett tåg. Så vad väderleken än spår blir kvällen varken blöt eller kall. På takterassen finns nu bara soffor och den fungerar som ett tillbakalutat loungeområde. Här kan man slå sig ner efter maten och se solen gå ned över det kala alvaret. Man får känslan av att blicka ut över en savann i Sydafrika och flera gäster har påpekat att det känns som att vara utomlands här uppe på terrassen. Även scenen har fått sig ett lyft och blivit större, för musik planeras varje kväll i veckan. I år återkommer tidigare artister som Bröderna Bäver, men även nytillskott som Chris från Idol och duon Anna och Fredrik. Oftast blir det både allsång och dans vad kvällen lider. Man passade också på att bygga en stor lekplats och en örtagård som använts flitigt i matlagningen. SUCCÉ SEDAN START Mattias och Joachim är andra generationen Richert som driver Lammet och Grisen. Det var bröderna Jan och Bengt som öppnade restaurangen strax utanför Löttorp år 1969. Bengt ägde Horns Kungsgård, idag ett naturreserverat, där han bedrev en stor fåravel. Jan hade bott på Mallorca i nio år och var med och startade de första grisfesterna där. Det var när Jan flyttade tillbaka till Öland som idén föddes och det är också därför restaurangen är byggd i spansk stil. Konceptet att äta så mycket du vill av kött och tillbehör har varit en succé ända sedan öppningen för 43 år sedan. Man kallar det för öländsk fest med betoning på öländsk och lägger stor vikt vid att använda sig av öländska och närproducerade råvaror. – Fåren kommer nästan uteslutande från Öland och vi serverar öländska potatis och jordgubbar. Med alvaret runtomkring oss också är det så öländskt det kan bli. Många kommer långväga för att besöka restaurangen och eftersom det ligger så pass avlägset gör man det till det en utflykt. Man kanske spenderar dagen på norra Öland och avslutar med Lammet och Grisen på kvällen. Precis vid restaurangen finns ställplatser för husbilar och husvagnar och restaurangen planerar att arrangera egna bussar inom kort – allt för att göra den Öländska festen så behaglig som möjligt. s TEXT: MALIN LORENSSON
Nöjesnytt Kalmar GLASSTEST
Nöjesnytt Kalmar STUDENTLIV
Nöjesnytt Kalmar TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Kalmar SERIER
Nöjesnytt Kalmar NOTISER