Svensk Golf 1
Finalen av årets upplaga är avgjord redan innan d
en sista deltävlingen spelas och är därför ganska odramatisk och avslappnad. Som vanligt är det Anders Torstensson som tar hem den totala slutsegern. Anders samlade ihop imponerande 159 poäng över årets tolv deltävlingar – 51 poäng fler än tvåan SvenArne Johansson – och trots att han bara vann en av deltävlingarna fällde jämnheten avgörandet. Torstensson tog poäng i nio av sina starter. – Jag vet inte hur jag ska göra. Min fru är trött på korvarna och vill inte att jag ska ta hem fler, säger Anders och skrattar, som så många andra halkade han in i korvgemenskapen av en slump. Och han minns väl hur allting började och när han – trots att han bott i Halmstad många år – för allra första gången fick höra talas om den ärofyllda Korvtävlingen. – Jag bor precis häruppe, berättar han och pekar med handen ut över Södra banan. – Jag hade stått i kö för att komma med i klubben i många år och just när jag fyllde 50 så fick jag ett brev som berättade att jag kommit in. Sedan fick jag höra om den här tävlingen av en bekant och på den vägen är det. Sedan dess har det varit en stor del av mitt golfliv såklart. DET FAKTUM ATT DE TOLV deltävlingarna hade tolv olika segrare visar hur stor konkurrensen är och under 2018 snittade man imponerande 113 spelare per deltävling. Korvgolfen är en herrtävling som är öppen för alla som fyllt eller fyller 50 år under innevarande år – och åldrar däröver. Bo Bergkvist är den blott tionde korvgeneralen i ordningen sedan starten 1941, en ärofylld titel, och att organisera en tävling med så många deltagare över tolv deltävlingar är ingenting man snor ihop på en eftermiddag. Han lyfter också fram det absolut viktigaste med Korvgolfen; gemenskapen och den sociala delen. – Det är klart att man vill göra så bra resultat som möjligt, men det får inte gå till överdrift, utan man måste ha nära till ett gott skratt – så det sociala är viktigt. Korvkommittén, som arbetar ideellt, anordnar också den traditionella korvmiddagen som hålls efter finalen varje år. Ställer man upp i nio av årets tävlingar så ingår korvI MÅL Korvgeneral Bo Bergkvist tackar sina medspelare. BÄSTE KORVGOLFARE 2006 Bengt H Larsson 2007 Sven Jönsson 2008 Sven Eriksson 2009 Jan Åkerström 2010 Sven Jönsson 2011 Anders Torstensson 2012 Sven-Arne Johansson 2013 Anders Torstensson 2014 Sven-Arne Johansson 2015 Anders Torstensson 2016 Anders Torstensson 2017 Lars-Olof Ericsson 2018 Anders Torstensson middagen utan kostnad, annars får man fylla på beroende på hur många tillfällen man spelat. Middagen består dock inte av korv som namnet antyder, utan av rimmad oxbringa med rotmos till huvudrätt, gubbröra till förrätt och vaniljglass med hallonsås till dessert. Klassiskt – och menyn har inte ändrats sedan starten. Och för segraren, Anders Torstensson, är det naturligtvis anledning att fira, och som vanligt får han en segerkavaj av huvudsponsorn precis som tidigare år. Måtten finns registrerade sedan länge. – Alla är så trötta på att han vinner och jag funderar på att ge honom ett nattlinne i år istället, skämtar Claes Ziegler hjärtligt. Middagen markerar slutpunkten för årets KorvgolfTRADITIONSRIKT Gubbröran har varit middagens förrätt ända sedan starten 1941. 84 SVENSK GOLF 6–2019 säsong och de allra flesta kommer att vara tillbaks igen i mitten av maj när 2019 års tävling drar igång. Jakten på korven går då in på sin 78:e raka upplaga. Piggare än någonsin och fabrikör Jönsson kan känna sig stolt i sin himmel.