Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Norrmännen gör det.
Spanjorerna och italienarna likaså. De dricker rött vin till fisk. Vi svenskar borde inte vara sämre. Mer fisk på tallriken och mer rött vin i glasen, tack! Tidigare var det en allmän uppfattning att rött vin hörde till kött och vitt till fisk. Den myten har förhoppningsvis både vinmakare och vinskribenter avlivat för länge sedan. I slutändan handlar det om att njuta av det man tycker om, både i glaset och på tallriken. Då blir det oftast bra. Mycket handlar om druvsort vid val av rött vin till fisken. En druva med för mycket strävhet, struktur och djup, eller en alltför fruktig smak, kan övermanna fisken. Men det handlar lika mycket om vinstil och producent. Välj med omsorg och njut av ditt röda vin till havets läckerheter! Text: Peter Lannesand GRAN FEUDO – RESERVA 2019 / Spanien – Navarra / Art.nr 56410 / 119:Spicy Prawn Rolls med avokado och majs SMAK: Jennie Walldén / Polaris Du behöver (4 portioner) 400 g skalade räkor 1 1/2 dl majonnäs 1-2 msk srirachasås 3 salladslökar, tunt skivade 1/2-1 lime, saften + ev. klyftor till servering 2 avokador 2 burkar majs á 280 g (avrunnen vikt) 8 korvbröd, gärna brioche 50 g smör röd chili, finhackad några kvistar koriander eller persilja, grovhackade salt och svartpeppar "Lobster roll i vardagstappning. Billigare, krämigare och godare! Det går fint att använda färdigskalade räkor, men om du vill jacka upp rätten ett snäpp så blir det extra gott med egenskalade räkor" Gör så här: 1. Blanda majonnäs, sriracha, salladslök och pressad lime i en stor skål. 2. Skala, kärna ur och skär avokadon i centimeterstora tärningar. Låt majsen rinna av i en sil, pressa ur vätskan lätt med handen och torka gärna av med hushållspapper. (Om du använder färdigskalade räkor i lag gör du samma sak med dem). 3. Lägg räkor, avokado och majs i majonnäsblandningen och rör om försiktigt. Smaka eventuellt av med mer lime, salt och peppar. 4. Rosta korvbröden lätt i ugnen eller på grillen. 5. Bryn smöret i en liten kastrull tills det doftar nötigt. Pensla insidan på bröden med det brynta smöret och lägg i den heta röran. Toppa med chili och koriander. Servera och njut! LES DAUPHINS – CÔTES DU RHÔNE ORGANIC ROUGE 2023 / Frankrike / Art.nr 72458 / 99:Flörtig och inbjudande Rhoneblend med allt på plats där vinet får lagra på cementtankar vilket gör att den får en härlig karaktär. Den friska syran, den mustiga frukten, örterna finns där och även en ekologisk certifiering. Druvblandningen 75% grenache, 20% syrah, 5% mourvèdre ger vinet en kryddig och fruktig smak med inslag av björnbär, hallon och lakrits Ett värmande höstvin med energi, som vi korkar upp till både grytor och svamptoast. Fyllighet Världens bästa jun finns i Kvillinge När World Kombucha Awards nyligen avgjordes i Barcelona tog Camilla Karlsson från Qvillinge Ekologiska hem guldmedaljen med sin Jun Hallon. Kombucha är en fermenterad dryck som blivit väldigt populär på senare år. En som var tidig att haka på trenden var Camilla Karlsson som sedan 2015 driver Qvillinge Ekologiska. Hon har genom åren vunnit en rad medaljer på SM i Mathantverk, nu senast i september kom hon hem med ett brons att addera till prisskåpet. Förutom kombucha brygger Camilla också Jun, en närbesläktad dryck som hon är ganska ensam om i Sverige. Och det var med sin populära Jun Hallon hon vann guldmedaljen på World Kombucha Awards. – Det känns lite overkligt och helt fantastiskt. Många som var med och tävlade var ju industrier som har hur mycket resurser som helst och kan tillverka fyrahundratusen liter på en månad och jag kanske gör fyratusen liter på ett år. Att komma från Sverige och driva ett småskaligt bryggeri och ta hem guldet kändes jäkligt gött. Camilla berättar att hon aldrig tar några genvägar och att det märks i smakerna. Hon använder bara de bästa råvarorna som hon valt ut efter noga övervägande, och försöker hela tiden förbättra sig. – Nu vill jag få ut jun till flera personer, för kombucha är det många som känner till men jun är det inte alls många som vet vad det är. 18 NOLLTRETTON Strävhet Syra GUSTAVE LORENTZ – RIESLING RÉSERVE 2023 / Frankrike – Alsace / Art.nr 22257 / 123:Alsace ligger i norra Frankrike, precis vid gränsen till Tyskland. Observerar du flaskan slås man snabbt av dens design som påminner mer om Tyskland än Frankrike. Alsace är kända för sin torra, vita endruvsviner med hög syra och primäraromer som grön frukt och citrus. Gustave Lorentz från Alsace är inget undantag. Gommen detekterar en hög syra med tydliga aromer som grönt äpple och citrus. Den är knastertorr och får en att le. Passar fint, fint till vitfisk och citron. Vinet har faktiskt funnits på Systembolaget sedan 2006. Sötma Fyllighet Syra Från vinmakaren Javier Garbayo kommer denna härlighet med huvuddelen av Navarras stora druva temranillo som har sitt säte i den kalkrika jorden kring Navarra i norra Spanien. Vinstockarna som är mer än 40 år gamla ger vinet är härlig fyllighet. Vinet blandas med trion cabernet sauvignon, merlot och fyller glaset med mörka bär, plommon, viol, söta kryddor och värme för hösten. Ett spanskt vinfynd… Olé! Foto: Matilda Söderström Foto: Henrik Nydahl Foto: Tobias Pettersson