Nollelva 1
KROG KROGKRÖNIKA Ett glas rött, tack! Helt plötsl
igt fanns de överallt - vinbarerna. På sista tiden känns det som det öppnat en i varje gathörn. Och inte mig emot, en bra vinbar får gästen att känna sig elegant, sofistikerad och kontinental. Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock Det kommer hela tiden nya trender inom restaurangbranschen. Ett tag öppnade det tapasbarer överallt, för några år sedan var det burgarhak som var grejen och på sistone har ölhallar varit populärt. De har ploppat upp i nästan samma tempo som padelhallar. Några exempel här i länet är Gull-Olle, Tullen och Bierhaus. Problemet när alla gör samma sak är ju såklart att det inte finns kunder åt alla när hajpen är över. När alla följer samma trend blir det snabbt en överetablering som inte är hållbar. Vi har sett det med padelhallarna som har slagit igen snabbare än de öppnade, och likadant är det inom krogbranschen. Först öppnar alla samma typ av ställe och sen blir de förvånade att det inte funkar. En bra affärsman borde ju rimligtvis titta vad som INTE finns på marknaden istället för vad det redan finns mängder av, men så funkar det ofta inte i restaurangbranschen. Ja, ja... nu är det tydligen vinbarer som gäller och jag hoppas att krögarna tar det lite lugnt så att inte alla hoppar på tåget samtidigt med följden att det blir samma typ av överetablering som vi tidigare sett med andra krogkoncept. Det har varit lite tunt med vinbarer i Östergötland annars. Det finns restauranger som har ett bra vinutbud och till och med satsat på vinrum. Vinprovningar anordnas både här och där och jag minns när Enoteket skaffade sin häftiga vinautomat för en massa år sedan. Men rena vinbarer har det varit brist på. I Linköping öppnade Gallo och blev snabbt en favorit, snart utökade de med en champagnebar men idag finns tyvärr ingen av dem kvar. Bäst på senare år har nog Meetly i Vallastaden varit, och nu har de även öppnat inne i centrala Linköping till glädje för alla som tyckte att det andra läget var lite avlägset. Man kan diskutera definitionen av en vinbar men minimikravet är väl att det är en bar och att de har ett bra vinutbud. Själv tänker jag att en bra vinbar även ska ha en mysig miljö, känsla av Madrid och gärna små tapas-tilltugg. Förutom nya Meetly har även Kamilo och Picoteo öppnat i centrala Linköping och Olympia/Da Vinci satsar också på vinbar. I Norrköping finns ställen som exempelvis Butlers, Tullhuset och Ànima som satsar på vin men som kanske inte kan beskrivas som vinbarer. Hur som helst är vinbarer en trend jag gillar och just därför hoppas jag på viss återhållsamhet, för jag vill att de ska finnas kvar, utvecklas och bli ännu mer tilltalande med åren. Precis som ett bra vin. Med kärlek till pasta & delikatesser Text & Foto: Tobias Pettersson Efter tio år förnyar sig Härlig Pasta och flyttar till ny lokal. Den nya restaurangen Grazie Pasteria & Deli beräknas öppna i april och kommer att få ett uppdaterat koncept där pastan kompletteras av en bredare meny och en delikatessdisk. I våras kompletterades Härlig Pasta med det lilla mysiga italienska caféet Grazie vägg i vägg. Nu tar man ytterligare ett steg i utvecklingen och öppnar Grazie Pasteria & Deli senare i vår. Den nya restaurangen kommer ligga i Mateljéns lokaler alldeles bredvid och den nuvarande Härlig Pasta-lokalen kommer istället förvandlas till en ny restaurang i Östgöta Köks regi. – Nu har vi kört Härlig Pasta i tio år och det har varit fantastiskt kul, men vi känner att vi vill utvecklas. Vi öppnade Grazie som vi tycker förtjänar större yta och vi vill ta Härlig Pasta längre, till exempel genom mer fylld pasta och sälja mer över disk. – Vi kommer att ha en delidisk, öppet kök och framförallt kommer man kunna köpa med sig mera saker hem. Äter man till exempel en god charktallrik med goda oliver så kan man köpa med sig samma oliver hem efteråt, säger Daniel Ohlén och berättar att nya Grazie kommer ha en bredare meny där man skapar mer för dagen, har en större variation och följer säsongen mer. 34 NOLLELVA Men lugn, den goda pastan kommer att finnas kvar. – Vi kommer satsa mer på mataktiviteter och happenings så att det händer lite mer kvällstid, kanske att vi exempelvis kör en cacio e pepe varje torsdag som en after work. Den nya restaurangen kommer ha 60-70 platser och få en livligare känsla. Vinutbudet kommer bli större och man kommer även satsa mer på catering. Grunden ligger i det italienska köket men med inslag från hela Europa. – Det känns kul, det blir lite mer kreativt. Vi får skapa mer och det ska bli väldigt skoj. Jag är optimist och det känns rätt att satsa på det här. Varför ska man gå till Grazie Pasteria & Deli? – För att få fantastiska råvaror och en skön stämning, mat lagad med kärlek. Vi är ute efter det lite lättsammare: kom som du är så kan vi prata tillsammans vad du är sugen på så skapar vi något efter det. Vill du prova oliverna eller Parmaskinkan i delidisken så börjar vi där och ser var vi hamnar.