STT 1
14 Jord, skog & miljö - bilaga som medföljer STT
Vecka 48 onsdag 26 november 2014 FLYTTAR VERKSAMHETEN. Att vidareutveckla och marknadsföra Attorps limousine-kött är Sven-Inge och Lena Hanssons nya uppgift. FOTO: VIAVINGA Attorps limousine har flyttat till Dalstorp DALSTORP När Attorps gård nyligen såldes, flyttade arrendatorerna Sven-Inge och Lena Hansson med sin verksamhet till Karsbo, strax utanför Dalstorp. De prisbelönta limousinedjuren, som de fött upp sedan 90-talet, kunde de inte ta med sig i flytten. De har sålts till andra närliggande limousinegårdar. – Gårdar som vi redan tidigare hade samarbete med och vet håller en mycket hög standard, säger Sven-Inge när vi träffas i hans och Lenas nya hem. År 2008 fick de ta emot det mycket prestigefyllda priset M Sandahl foundation för förtjänstfull insats för gastronomien. Året därpå mottog de Hushållningssällskapet i Sjuhärads belöning för framstående livsmedelsproducenter. Med dessa erkännanden i ryggen, bestämde man tillsammans med gode vännen och kände kocken Leif Mannerström, att även förädla sin fina råvara. Resultatet blev tre sorters korvar. Den ena sorten, med lagrad ost från Gäsene mejeri, belönades med en silvermedalj i Chark-SM 2012. Varumärket Attorps limousine tillhör Sven-Inge och Lena. – Varumärket kommer vi att arbeta vidare med och fortsätta utveckla. Redan nu finns Attorps-märket även för vackuumpackade grytbitar och färs. Men att lämna djuruppfödningen har förstås varit en stor omställning. – Ja, usch det är svårt, säger SvenInge och berättar att han arbetat med djur i hela sitt vuxna liv och 44 år på Attorp. – Vi var och besökte gården dit vi sålde de flesta djuren. När jag gick till hagen kom hela flocken emot mig, det var svårt. – Det får ta lite tid att vänja sig, säger Lena som funnits med på Attorp i 24 år. Sven-Inge nickar. – Vi är ju inte unga någon av oss och det här är en bra lösning. Vi kan fortsätta arbeta med det vi kan och brinner för, utan att ha det tunga jobbet med djuren. Nu är det marknadsföring som står överst på dagordningen. Redan har de varit ute på en rad olika marknader och butiksdemonstrationer och fram till jul är varje helg inbokad. – Limousineköttet har aldrig riktigt marknadsförts ut till konsument. Mycket har sålts direkt till de finare restaurangerna och resten har sålts som ”vanligt nötkött”. Men det är ett väldigt fint kött, som förtjänar att lyftas fram. ANN-LOUISE KJELLNER redaktion@stthuset.com ”Vi får fortsätta arbeta med det vi kan och brinner för.” SVEN-INGE HANSSON Nyss fick kunderna på Ica Kvantum provsmaka Lena och Sven-Inge Hanssons goda köttgryta gjord på limousinekött. Några av de limousinedjur som fötts upp på Attorps gård.