Nöjesnytt Kalmar 1
ENTREPRENÖR “HANDGJORT, KALMARITISKT NÖTSMÖR Ett
par år efter gymnasiet valde Jens Pålsson, 23, att bege sig till Los Angeles för att tillbringa ett år på college. Bland livsmedelshyllorna fick han upp ögonen för den uppsjö av olika nötsmör som fanns tillgängliga, och med sig hem fick han en affärsidé. Nu studerar han på Linnéuniversitetet och driver Jempas, ett nyetablerat företag som tillverkar handgjort, ekologiskt nötsmör i Kalmar. HUR KOM IDÉEN TILL? — I USA är de helt galna i nötsmör, i synnerhet jordnötssmör, och då jag är väldigt hälsomedveten började jag äta mandelsmör nästintill dagligen. När jag sedan flyttade hem till Sverige igen insåg jag att det fanns ett oerhört begränsat utbud och började helt enkelt göra mitt egna mandelsmör istället. Jag hade vid det skedet inte någon som helst tanke på att starta ett företag. VAD FICK DIG TILL ATT GÖRA DET ÄNDÅ? — Jag har egentligen hela livet varit inställd på att jag en dag skall starta eget, det var väl bara det att formen. Men i och med att jag sedan insåg att den produkt jag tillverkar till mig själv faktiskt saknas på marknaden såddes det ett frö, och jag gick på ett möte på Drivhuset mest bara för sakens skull. Två månader senare hade jag en färdig produkt i min hand. HUR HAR DRIVHUSET HJÄLPT DIG PÅ DIN RESA? — De första månaderna famlade man runt i mörkret och var oviss på i princip allt, men de fanns alltid där som en trygghet och kunde ge mig råd som tog mig framåt. Jag hade kontakt med min handledare Dennis allt som oftast och han ställde alltid upp på ett snabbt samtal för att bolla idéer. De har varit så tillmötesgående och jag är dem evigt tacksam. VARIFRÅN KOMMER NAMNET? — Jempa är helt enkelt mitt smeknamn. Jag kände att det passade bra att ha ett namn som inte preciserade vad produkten i fråga är, så att jag i framtiden potentiellt kan utöka utbudet med annat än nötsmör. jag inte trodde att det skulle hända i den här ÄR DET SVÅRT ATT FÅ PERSONER ATT TESTA SMÖRET? HUR HAR RESPONSEN VARIT? — Det är en lite speciell smak men nästan alla jag har pratat med tycker att det är riktigt gott och användbart. Det fungerar ju lika bra som pålägg som det gör i efterrätten, samtidigt som det är nyttigt. Men människan är ju i sin natur ofta skeptisk till att testa nya grejer så det är inte alltid enkelt. KOMMER DU ATT DRIVA JEMPAS VIDARE TROTS STUDIER PÅ HELTID? — VAR KAN MAN HITTA DINA PRODUKTER? — På OAS café i Kalmar kan man köpa både mandel- och hasselnötssmöret, samt på Fredrikssons Delikatesser och Stenladan på Öland. Magasinet använder sig av produkterna men agerar i dagsläget inte återförsäljare. TEXT OCH FOTO: LINN ADOLFSSON Absolut!Däremothardetvaritenhektisksommarochjagharfåttdraliteihandbromsendåjag inte klarade av att ha fler leverantörer än vad jag redan har. Jag tillverkar ju smöret själv, så man har mycket att stå i om man vill expandera. Men när jag väl har kommit in i pluggtempot kan jag bättre fördela min tid och se hur mycket jag kan lägga på företaget.