Nöjesnytt Malmö 1
Nöjesnytt Malmö På krogen
TRENDIGT URBANT G För ett år sedan slog CaféCafé
upp sina dörrar på Stora Nygatan. CaféCafé är, som namnet antyder, först och främst ett café, men har även fullständiga rättigheter och erbjuder vin- och whiskyprovning och aſterwork såväl som hemlagad glass. änget på CaféCafé arbetade tidigare tillsammans på Norman Deli på Hansacompagniet. Efter 13 år kände de dock att de ville ha ett lite mindre ställe: Vi ville ha något som vi kunde sätta vår personliga prägel på, helt enkelt. Vi har arbetat tillsammans länge, vi är ett starkt team och vet var vi har varandra. Vi trivs ihop och kompletterar varandra bra, säger Galina Norman, en av ägarna till CaféCafé. CaféCafé är ett av få caféer som har rättigheter att servera alkohol, vilket innebär att man kan få en avec till sitt kaffe, eller varför inte en veteöl till surdegsmackan. Vi fick rättigheter strax innan jul, och serverar idag både öl, vin och whisky. Det är många som uppskattar att de kan ta sig ett glas vin eller en öl utan att behöva gå till en krog eller restaurang, säger Galina. TRENDIGT OCH URBANT Inredningen på CaféCafé är trendig och urban. Bakom konceptet står inredningsbyrån RumRum: – Vi ville satsa på lite mer originell inredning, lite mer miljöbetonat. Vi har arbetat med RumRum tidigare och kände att deras koncept passade oss, säger Galina. VAD KOMMER DÅ NAMNET CAFÉCAFÉ IFRÅN? – Vi bestämde oss för att kalla det CaféCafé då det först och främst är ett café, men även så mycket annat. Vi har lunch, varm mat, hemlagad glass och vinprovningar och afterwork. Vi tycker att namnet sammanfattar det ganska bra, säger Galina. ENDAST FÄRSKA RÅVAROR Galina berättar att all mat görs på beställning, vilket innebär att de inte har några färdiga liggande. All mat görs på plats, inget halvfabrikat eller sådant som tillagats på andra ställen används. Till CaféCafé kommer både privatpersoner och företag för att äta och dricka gott. Det är lite olika vilka rätter som är mest populära, bland annat beroende på årstid: På våren och sommaren säljer vi mycket sallader och på hösten går det mest pasta. Men den absoluta storsäljaren är vår fisksoppa med saffran och vitt vin, säger Galina. Galina berättar att det finns många fördelar med att ha ett lite mindre ställe; till exempel nämner hon att man får tid för kunderna på ett annat sätt än om man har ett större ställe. –Vi har många stammisar som kommer och som vi lärt känna. Det är kul att känna att man har tid och möjlighet att prata lite med dem, det ger en lite mer personlig stämning, säger Galina. HEMLAGAD GLASS OCH AFTER WORK För några veckor sedan började CaféCafé även med after work; på torsdagar och fredagar mellan klockan 17 och 20 kan man slinka in för en öl eller ett glas vin. Under den första tiden bjuder dessutom CaféCafé på en plocktallrik med tilltugg till drickan: –Vi vill erbjuda våra gäster något litet extra och det är ju samtidigt en möjlighet för oss att visa upp vårt breda sortiment, säger Galina. Stani, som håller i after worken, berättar att det ofta är en lite yngre målgrupp på kvällarna, men att alla är välkomna. Det är bara roligt om det är folk i & 14 | nöjesnytt lite olika åldrar, säger han. Men CaféCafé har inte bara mat, after work och vinprovningar; de gör även hemlagad glass i många olika smaker. För några veckor sedan var de på en inspirationsresa till Bologna där de fick lära sig mer om glass och även prova på att göra glass i för dem nya smaker. –Vi gör glass till bland annat Ica Emporia, Lighthouse i Dockan och Café Tegners. Precis som med vårt övriga sortiment görs allt på beställning. Ingen glass har stått i frysen längre än 24 timmar innan den skickas iväg, berättar Galina. Till jul finns bland annat pepparkaksglass och saffransglass och de gäster som är på plats i caféet när glassen görs har ibland tur och får smaka. NÄRPRODUCERAT OCH FAIRTRADE Kaffet som serveras på CaféCafé kommer från ett rosteri i Lund där ägaren tidigare vunnit SM i barista. –Det är mellan 30-50% dyrare att köpa in än vanligt kaffe, men betydligt godare. Och våra gäster uppskattar såklart att vi har ett bra kaffe, säger Stani. Både Galina och Stani poängterar att det är viktigt att stödja de mindre och lokala aktörerna: –Vi köper ju in våra råvaror av dem vi tycker är bäst men vi tycker såklart att det är viktigt att stödja de lokala aktörerna, säger Galina. TEXT & FOTO: LOVISA FREDRIKSSON
Nöjesnytt Malmö Nöjesnytt mode
Nöjesnytt Malmö Teknikprylar
Nöjesnytt Malmö Recensioner
Nöjesnytt Malmö Notis