Nöjesnytt Malmö 1
Nöjesnytt Malmö På krogen
Nöjesnytt Malmö Nöjesnytt mode
Doften av en rykande grill - det är en av de somr
igaste dofter man kan tänka sig. Om röken kan man ha åsikter, men när maten väl ligger på tallriken är dimridåerna glömda. förlorade under den långa vintern. Ett bra tips är att börja med säkra kort som lax, fläskkarré och medelhavsgrönsaker. G GRILLVÄNLIGT Grillade grönsaker är inte bara gott som varmrätt för den som väljer vegetariskt, utan minst lika viktiga tillbehör till kött och fisk. Nästan alla grönsaker kan läggas på grillen, men stora bitar av zucchini, aubergine och majs är lättare att hålla reda på. Vill man grilla mindre grönsaker kan man lägga dem i en perforerad grillpanna eller helt enkelt grilla dem inlindade i kraftig grillfolie. Packa ihop bitar av grönsaker med färska örter, en nypa salt, smör eller olja och det blir hur gott som helst. FISK MED SKINN Fisk som ska grillas bör ha skinnet kvar. Grilla alltid köttsidan rillpremiären är som alla andra premiärer. Stora förväntningar och det är mycket som ska klaffa, allt från väder till råvaror och att grillkunskaperna inte gått först, vänd och grilla dubbelt så länge med skinnet mot glöden. Skinnet blir i regel kvar på gallret, men det går att borsta bort när det svalnat. Lax är kanske den lättaste fisken att lyckas med. Ett gott tillbehör är en vitlökskryddad aioli som man snabbt vispar ihop av framför allt äggulor, neutral olja och vitlök efter tycke och smak. KORT TID Årets första, grillade köttbitar får bli fläskkarré. Det är ett perfekt grillkött som med sitt insprängda fett inte blir torrt i första taget. Men se ändå upp, för grillen är mycket hetare än stekpannan och låter man bitarna ligga för länge blir de ohjälpligt torra. Innan vi går till verket, tänk på att salt torkar ut kött och fisk. Aldrig salt i marinad, med andra ord. Själv ställer jag fram en skål med flingsalt, så får var och en salta efter egen smak. s TEXT & FOTO: DAN STRANDQVIST POTATISSALLAD För 4 personer INGREDIENSER • 600 g kall, kokt potatis av fast sort • 1 dl mycket finhackad purjolök • 2 1/2 dl majonnäs, 40 % • 2 dl gräddfil • 1 msk fransk senap • 1/2 msk vitvinsvinäger eller lag från kaprisburken • 1-2 msk inlagd kapris • Salt och svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Se till att potatisen är kokt utan att den faller i bitar samt att den är helt kall. Skär i ca en centimeters tjocka bitar. 2. Skölj purjolöken mycket noga och hacka den sedan riktigt fint. Hacka kapris grovt. Blanda majonnäs och gräddfil. Tillsätt fransk senap, vinäger eller lag från kaprisburken. Vänd ned purjolök och kaprishack samt till sist potatisen. Blanda varsamt. 3. Smaka av med salt och svartpeppar. Kyl salladen innan den serveras. 16 | nöjesnytt 40 | nöjesnytt
Nöjesnytt Malmö Teknikprylar
Nöjesnytt Malmö Recensioner
Nöjesnytt Malmö Notis