Marknad Örebro 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: ANDREAS HYLTHEN
ÅRETS KOCK, JIMMI ERIKSSON, GÄSTSPELADE I CV-KÖKET Årets Kock 2016 och fyran vid Bocuse d´Or, Kock-VM 2023, Jimmi Eriksson gjorde ett gästspel på CV-köket. Jimmi tillsammans med Anders Johnsson bjöd gästerna på en stor gastronomisk upplevelse. När Jimmi gick sista terminen på restaurangskolan fi ck han göra praktik på F12 där Melker Andersson styrde. – På F12 tände jag till på matlagning där de hängivna och kunniga kockarna gav mig en oerhörd inspiration, minns Jimmi. Han blev ”Årets unga kock” år 2013 vilket följdes upp med ett silver vid EM för unga kockar i Istanbul 2016. Därefter har han tävlat kontinuerligt. Var lagkapten för kocklandslaget under fyra år. Blev ”Årets kock” i Sverige 2016, vann Nordiska Mästerskapen år 2017. Kvalifi cerade sig till Bocuse d´Or, Kock-VM, genom att komma fyra vid EM i Budapest 2022. Vid VM-fi nalen i Lyon kom Jimmi fyra. 18 Han arbetade i början på Pontus, Restaurang Jonas samt på restauranger i London. Under fl era år var Jimmi kock på prisade Lilla Ego Stockholm, ägd av de båda tidigare ”Årets kock” vinnarna Daniel Räms och Tom Sjöstedt. Han var även Nobel-kock 2022 med ansvar för 1 250 gästers mat i Stadshuset Genom vinsten i ”Årets kock” fi ck Jimmi chansen att åka runt i Kalifornien och hela USA och göra studiebesök på de bästa restaurangerna. – Ett fantastiskt år då jag inspirerades av att genom nya erfarenheter och nya lärdomar kunna utvecklas. Jag funderar ständigt på hur min matlagning skall kunna bli ännu bättre, förklarar Jimmi. – I grunden föredrar jag enkel, rustik mat med mycket smak och olika texturer, vilken maximerar råvaran. Det måste hända något i munnen när man äter, fortsätter Jimmi. En middag med Jimmi och Anders Runt köksön i CV-köket har denna kväll, exklusivt, 12 personer getts plats. Alla rätter tillagas helt öppet av Jimmi och Anders framför gästerna. De båda kockarna turades om att ta ansvar för rätterna, vilka de proff sigt presenterade. Tillsammans med ett glas ”bubbel” serverades tartletter. Bra start var den stuvade spetskålen med 55 månaders lagrad Bredsjö blå, allt toppat med sommartryff el. I krustader serverades löjrom från Kalix, färskost och pepparrot samt hjälmarkräfta, chili och krondill. Charkuterier från Jannelunds gård var karré från gris samt innanlår från fj ällko. Första rätten från Anders var fl era sorters tomater, i olika färger tillsammans med bönor och lardo i en smörsås, vackert upplagt, gav en härlig somrig känsla. Jimmi följde upp med att servera en rätt byggd på zucchini kompletterad med spetskål och koriander, enormt stilfullt upplagt. Fiskrätten var marinerad, vildfångad, röding med gurka och blomkål toppad med Vätternlöjrom, det gav en smakkaskad. Mer överraskande var Jimmis kroppkaka med purjolök och färska kantareller i en ljuvlig sås. Svensk husmanskost som bäst. Anders bästa rätt denna kväll var Hjälmarkräftan med sockermajs och krondill i en perfekt gräddbuljong. Jimmi kontrade med kvällens höjdpunkt, en rätt från Kock-VM 2023, rådjurssadel med rotselleri, salvia och sommartryffel, så gott så gott. – Viltkött är delikat, det är en råvara som tillåter mycket smaker och kan tilllagas på många olika sätt. Det är magert och hållbart, säger Jimmi. Den första desserten var färska hallon med hallonglas, lime och vit choklad. Följdes av en crème caramel med blåbär och grädde. Vilken avslutning. Jimmi och Anders bjöd på en härlig och mycket personlig gastronomisk kväll i CV-köket där huvudråvarorna verkligen förhöjdes i smak av de väl valda tillbehören. Vilket privilegium för de 12 gästerna att få rätter personligen tillagade av Jimmi Eriksson, en av vårt lands allra högst meriterade och skickligaste kockar.