Marknad Örebro 1
DRYCK BARON DE LEY – UTSÖKTA VINER FRÅN RIOJA TEX
T & BILD: PAUL DAHLGREN Prestigeproducenten Baron de Ley grundades år 1985. Den moderna bodegan skapar klassiska Riojaviner. Vinerna erhåller regelbundet höga betyg. Nära 90 procent av vinerna exporteras till 50 olika länder. Sverige är en stor marknad för vinerna. Den familjeägda vinanläggningen för Baron de Ley ligger i Rioja Baja, vid ett gammalt kloster från 1500-talet. Noterbart är att man är självförsörjande på druvor. Vinerna är mycket franskinspirerade och de 1,8 miljoner kilo druvor plockas för hand. Baron de Ley - Reserva Vinet har en mörkt röd färg. Doften har tydliga inslag av bär med en fatkänsla. Smaken är litet kryddig där körsbär, choklad och vanilj kan skönjas. Druvor är tempranillo 90 procent och grenacha 10 procent. Vinet har lagrats 20 månader på amerikanska ekfat. Serveras lämpligen till lättare kötträtter eller grillat. 20 Baron de Ley – Gran Reserva 2017 Färgen på vinet är mycket mörkt röd. Doften är mjuk och inbjudande med bär och choklad. Smaken har en stark fatkaraktär och är bärig med inslag av kardemumma och vanilj. Behaglig eftersmak. Druvan är tempranillo. Har lagrats på amerikanska ekfat i två år. För att skriva Gran Reserva på etiketten skall vinet lagrats i minst fem år varav två år på fat. Gott att dricka i sig självt, passar till alla kraftigare kötträtter. Rioja i Spanien Spanien är världens tredje största vinproducent med den största vinodlingsarealen i världen. Rioja är den mest kända vinregionen. Rioja ligger i norra Spanien mitt emellan bergskedjorna Sierra de Cantabria och Sierra de la Demanda. Bergen skyddar regionen från både de kalla Atlantvindarna och de heta vindarna från Medelhavet. Rioja är uppdelat i tre underregioner; Rioja Alavesa, Rioja Alta och Rioja Baja. Bodegorna i regionen började odla vin redan i slutet av 1700-talet. Kännetecknande för Riojavinerna är den dominerande druvan Tempranillo samt att vinerna ofta har en lång lagring på tunnor av amerikansk ek. Det ger vinet en vaniljaktig smak vilket går mycket bra ihop med den bäriga druvsorten. Druvan Tempranillo odlas framför allt i norra och mellersta delen av Spanien och ger fylliga röda viner. Många Tempranillo viner lagras länge på amerikanska ekfat som ger mycket vaniljsmak. Färgen är härligt rubinröd. Doften brukar beskrivas som kryddig, med inslag av vanilj, fat, frukt och örter. Den blandas ofta med andra vinsorter med exempelvis tio procent Grenache, Merlot eller Cabernet Sauvignon. Numera är det vanligt att vinerna inte ligger så lång tid på fat. Detta för att anpassas till den internationella trenden med fruktiga viner. Denna spanska favorit odlas också ökat i Argentina, Australien, Nya Zealand, Portugal, Sydafrika och USA. VINTIPS Baron de Ley - Reserva Nr 2525, 127 kronor Baron de Ley - Gran Reserva Nr 2768, 217 kronor