NG Malmö 1
SCANDIC TAR GÖTEBORG TILL NYA HÖJDER Mitt i Norde
ns största stadsutvecklingsprojekt öppnar nu Scandic Göteborg Central. Ett par hundra meter från centralstationen och mitt i den snabbt växande Älvstaden öppnar nu Scandic sitt senaste hotell Scandic Göteborg Central. Hotellet blir med sina 451 rum den största aktören i ett av Göteborgs mest rafflande fastighetsprojekt, och beskrivs som framtidens event- och möteshotell. Vi frågar hotellets direktör Malin Odéhn vad som ligger bakom de fina orden. Dels blir vi som porten till den nya stadsdelen där vi tar älven tillbaka till göteborgaren. Den andra delen är att vi bygger ett otroligt modernt och tekniskt avancerat möteshotell. Inte minst med den stora möteslokalen Grand Container som är bestyckad med teknik som verkligen slår allt och alla på fingrarna. Den blir hjärtat i mötesavdelningen och är dessutom en lokal som är extremt flexibel, vilket passar den nya tidens mötesgäst. Vad är du mest nöjd med? – Jag tycker att vi har fått till en takrestaurang och takbar som är något alldeles unikt. Man förstår kanske inte det vid första anblick då den ligger lite dolt på baksidan av huset, men det känns nästan som man är utomlands när man kommer upp och blickar ut över staden. Inte minst för att man ser hamninloppet från Göta Älv. Det är på den fjortonde våningen man hittar hotellets ess i rockärmen. Restaurang Above förfogar över Göteborgs kanske mest unika takterrass med panoramavy från Älvsborgsbron till Gamlestaden. På den stora takterrassen växer även Göteborgs högst belägna trädgård fram. De stora träden som har vinschats upp med lyftkran har sedan många år tillbaka odlats fram på Västgötaslätten. Tillsammans med de grönskande växterna kommer såväl hotell- som bar- och middagsgäster att kunna njuta av utsikten året om eftersom delar av terrassen är väderskyddad. Ansvarig för Above är Jonas Holm Helgason. En veteran inom restaurangbranschen som tidigare har gjort alltifrån att skaka cocktails i diverse barer till att driva musikkrog. – Mitt cv är verkligen högt och lågt. Jag började egentligen i träningsbranschen efter skolan och jobbade faktiskt som PT i många år innan jag fastnade för restaurangbranschen. Nu senast har jag läst hospitality management och hunnit med en sväng på Yasuragi. Jonas berättar att en av de första utmaningarna var det många i restaurangbranschen kämpar med just nu, att hitta personal. – Men det har faktiskt löst sig på absolut bästa sätt. Vi blev precis klara med rekryteringen och har fått ihop ett riktigt stjärngäng. Det har funnits ett högt intresse för att jobba här och delvis handlar det om att få vara med och starta något nytt, en riktigt cool arbetsplats, men även att Scandic är ett välrenommerad arbetsgivare med en stark medarbetarkultur. Ni har låtit er inspireras av matkulturen i Miami, hur tar det sig uttryck rent konkret? – Det är ett matkoncept som kommer att få utvecklas under tidens gång men den stora grejen är egentligen att det består av en kulturell smältdegel. Vi vill inte göra rakt av fusion utan våga oss på att vara lite tuffare i smakerna och utmana gästen. Att jobba med hetta är till exempel svårt då det är något som upplevs väldigt subjektivt, men där är det viktigt att vi inte fegar ur. Har ni några paradrätter? – Vår kubanska pannkaka med grillad flank är ett bra exempel på en rätt som kombinerar flera rätter i en. En annan paradrätt är vår grillade lammrackssallad som kommer med örter och färsk sparris. Istället för att ha en dressing kommer den också med ett pocherat ägg. Det kommer att bli en riktig storsäljare. Hur ser drinklistan ut? – Den utgår framför allt ifrån sex cocktails som vi lyfter fram. Dessa består av klassiker med en twist, såsom en revisited Piña Colada som vi toppar med ett kokosskum. Vi har även en kaffeinfuserad Paloma med inslag av en rökig mezcal. Samtliga drinkar är också framtagna för att passa med matmenyn, här ser vi gärna att man dricker just cocktails till maten. Hur viktigt är det att restaurangen har en egen identitet? – Jag tror att restaurangen kommer att locka jättemycket externa gäster och lokalbor, men samtidigt lyfta Scandic som varumärke. Det är ambitionen, vi gör något annorlunda. Det är många gäster som ska tas omhand på en och samma gång här. Hur går tankarna kring det? – Vi kommer att ha en ganska liten bokningsbar sektion i restaurangen, för att ha möjlighet att ta emot även våra hotellgäster i den. Jag tror att det blir mest rättvist för alla i förlängningen. Inspirationen till inredning och koncept är till stora delar hämtad från Göteborgs containerhamn, där även själva byggnaden i sig har formen av containrar som är staplade på varandra och sedan täckta med glas. Detta tänk har arkitektbyrån Koncept tagit vara på även interiört där bland annat containerformen återkommer i flera olika former och uttryck. – Ett skepp kommer lastat på många olika sätt, berättar Malin Odéhn. Vårt hotell ligger i hamnen och har därför hämtat inspiration egentligen från hela världen. Du får en liten del av världen, mitt i Göteborg. Det dyker upp en mängd olika ting av alla möjliga slag i detaljerna. Vi har en giraff på mötesavdelningen, bara en sådan sak. Fastigheten ska även miljöcertifieras enligt