NG Malmö 1
Krog Bäst just nu Nya krogar, barer och restauran
ger fortsätter att poppa upp som svampar ur marken i Malmö. Här listar jag fem nyöppningar ni borde hålla ögonen på och prova i sommar. STORMGATAN – TAPROOM BY HYLLIE BRYGGERI Hans Michelsensgatan 3, hylliebryggeri.se I hörnet av Hans Michelsensgatan och Stormgatan låg tidigare Pacifics. När de stängde ner la Hyllie Bryggeri, som dessutom har sitt taproom i lokalen bredvid, vantarna på lokalen och ska i sommar öppna en pop-up-bar. Tanken är att ha en ölbar, lunchrestaurang, folkölsbutik och uteservering som kommer ha öppet till september. VAGANZA BEACH GARDEN Ankarstigen, Scaniabadet Tidigare fanns Vibes i strandbaren vid Scaniabadet. Nu tar glasstillverkaren Vaganza från Norra Grängesbergsgatan över tomten. I sommar är tanken att de ska servera skånsk hantverksgelato, hamburgare och drinkar till badgästerna i Västra hamnen. MEI Claesgatan 8, Mitt Möllan Mitt Möllans food court kanske inte är den mysigaste platsen att spendera en varm sommardag på. Men kanske kan en japansk bento-box ändå få en att besöka Mitt Möllan i sommar. Bento är en japansk lunchrätt som serveras i trälådor. Kommer även finnas take away för den som hellre vill sätta sig i sommarsolen kring Möllan. SYLTAN BAR & KÖK Östra Förstadsgatan 2, syltan.com 5 När man går på Östra Förstadsgatan och svänger in mot Syltan möts man av en stor, rostig skylt där det står ”SYLTAN Kök & Bar”. Namnet Syltan vittnar om att det här är ett lokalt och rustikt hak där man vet vad man får – en sylta helt enkelt. När man kommer in i lokalen får man sina tankar och idéer om Syltan bekräftade. I taket går tjocka, breda takbjälkar. Inredningen går mestadels i mörkt trä och lokalen blir mer och mer ljusskygg ju längre in man går. Väggarna är fulla av upphängda skyltar från olika bryggerier och ur högtalarna spelas Uptown Girl av Billy Joel. Vi blir direkt välkomnade och hänvisade till våra platser. Gästerna består av en salig blandning människor. Allt från barnfamiljer, hipsters och pensionärer ryms på Syltan och det är en väldigt avslappnad stämning i lokalen. Vi får veta av personalen att de för dagen fått in en öl på fat från ett mindre bryggeri i Manchester. Vi får också en kortare genomgång av resterande ölsortiment, ett sortiment som minst sagt är gediget. 82 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2022 Vi beställer moules frites gjord på ölångade blåmusslor och husets handskurna pommes för 210 kronor. Vi tar också in en fjällröding som serveras med rökigt ris, ärtor, dill, syrad fänkål och citronemulsion för 255 kronor. Moules fritesen har, lite oväntat kanske, en tydlig hetta men den är fortfarande salt och syrlig. De handskurna pommesen är perfekt friterade. Fjällrödingen är också den bra tillagad och går ihop bra med det rökta riset och citronemulsionen. Slutligen beställer vi in efterrätt. Två typer av glass gjorda på öl som serveras med surölssås för 125 kronor. En av glasserna är med smak av kola och den andra med smak av hallon. Båda är väldigt goda och man känner en svag ton av öl när man äter dem. Syltan erbjöd väldigt mycket mer än vad man kunde tro vid en första anblick. Vi trodde att vi skulle få ett rustikt hak, men vi fick mycket mer än så. Vi fick en charmig, familjär, lokal krog med ett bra ölutbud och med spännande, vågad mat. Hit kommer vi att gå igen. SAUVAGE Spångatan 32a Den mexikanska restaurangen Maya Cantina växte ur sina lokaler och flyttade till Drottninggatan. Nu ska istället Sauvage flytta in i lokalerna på Spångatan. Tanken är att Sauvage ska bli en bistro och naturvinsbar. BOULEBAR FOLKETS PARK Norra Parkgatan 6, boulebar.se Konceptet ”boule och bar” är väl kanske inte nytt i Malmö. De flesta känner nog till Boulebar på Drottningtorget som funnits där sedan 2013, men i maj öppnade man även i Folkets park. Tio nya banor har anlagts precis vid ingången till parken från Amiralsgatan. RASMUS HANSSON rasmus.hansson@ng.se