Nöjesnytt Jönköping 1
MOUSSERANDE VIN Alla som gillar bubbel räcker upp
en hand! Inte oväntat, alla. Att de mousserande vinerna är populära är ingen nyhet men hur kommer egentligen bubblorna in i flaskan? Bubbligt vin är fyllt med koldioxid (bubblor) under tryck (flaskan). Och det finns ett antal sätt att göra det på. Även om alla går ut på att få in bubblor i vinet. Världskända är vinerna från Champagne. Få andra mousserande kan mäta sig med den extra känsla av fest och flärd som infinner sig när det bjuds på bubbel, speciellt om det är champagne. Anledningen är förmodligen lika enkel som man tror, det handlar om ruset. Med moussens energi transporteras alkohol ut i blodet snabbt. En uppsluppen feststämning är med andra ord nära till hands när det bjuds på mousserande vin. Effekten är densamma oavsett bubbel förutom att champagne lyckats få fram de minsta, finaste och flesta bubblorna i varje enskild flaska. Det i kombination med en stram syrlig smak. Inte konstigt således att champagneeffekten får oss på gott humör. Varför just champagne har ”det” är delvis kopplat till ursprung men också tillverkningen enligt den ”traditionella metoden” med den andra jäsningen i flaska. Intressant att notera är att högkvalitativa engelska mousserande vinerna allt oftare tycks utmana ”originalen”. Där även södra Englands klimat och jordmån påminner om Champagne. Andra spännande mousserande är franska Crémant, Italiens Franciacorta och Spaniens Cava. Billigaste sättet att göra mousserande vin är att tillsätta kolsyra. Typ läskedryck. Ingen av ovan nämnda bubblare görs på det sättet. Det är bara de riktigt billiga vinerna som tillverkas så. Den effektiva metoden, på branschspråk cuve-clos, används flitigt. Den innebär att den andra jäsningen sker i stora ståltankar efter att ny jäst tillförs till ett sött basvin. Koldioxiden kapslas in och vinet buteljeras i flaska, under tryck. Snabbt och mycket effektivt. Många proseccoviner görs på det sättet. Méthod champenoise (eller den traditionella metoden om ursprunget är annat) är en term enbart för tillverkning i Champagne. Vinmakaren utgår från ett basvin med låg alkoholhalt och hög syra. Att kombinera vin från olika tankar är det sätt källarmästaren lägger det pussel som skapar den grundstil champagnehusets representerar. Därefter tappas vinet på den klassiska champagneflaskan, en sockerblandning med jäst tillsätts, i varje butelj. Flaskorna försluts (ofta med kronkapsyl) och läggs i källaren, liggande. Vinet börjar jäsa igen under lagringstiden som är minst 15 månader. Det är nu bubblorna bildas och den karakteristiska champagnesmaken av rostat bröd uppstår. Som ett resultat av vinets kontakt med jästcellerna. Efter att jästcellerna dör lägger de sig på botten i flaskan och den fällningen måste tas bort innan försäljning. Genom att vrida på flaskan samtidigt som den vinklas till upprätt läge, med halsen nedåt, samlas allt grums i flaskhalsen. Flaskhalsen kommer sedan frysas ner och när förslutningen tas bort skjuts en ispropp med fällningen ut med hjälp av trycket (kolsyran) i flaskan. Vin som går till spillo fylls på med nytt. Innan allt är klart måste flaskan säkras med en grimma (ståltråd). Sätten att göra mousserande vin på tar olika lång tid, de påverkar vinets smak och textur men också bubblornas storlek. Vilket påverkar det mousserande vinets pris. Mousserande mousserande vin LOUIS BOUILLOT CRÉMANT DE BOURGOGNE BRUT GRAND MILLÉSIMÉ (77865), 169 KR Doften av bröd är ljuvlig, i munnen är främsta intrycken: torr, stram, rödäpplig med inslag av mogna apelsiner. Eftersmaken är läcker, och även nu, lite brödig. Betyg: 4+ CLOTILDE DAVENNE BRUT EXTRA CRÉMANT DE BOURGOGNE (7725), 169 KR Härligt nyanserad, torr, frisk, läckert stram av äpplen och grapefrukt. Eftersmaken är lång och frisk och sammantaget är bubblet en alldeles utmärkt aptitretare. Betyg: 4+ BEAUMONT DES CRAYÈRES GRANDE RÉSERVE BRUT (7891), 289 KR Torr, nyanserad smak av mogna äpplen, lätta karamelltoner och rostat bröd, nötter och mineral. Med sin breda smakprofil är serveringstipset en gratinerad hummer. En av de allra bästa bland de billiga. Betyg: 4 PIERRE PÉTERS CUVÉE DE RÉSERVE (7350), 1,5L MAGNUMFLASKA Torr, fyllig, fruktig och nyanserad smak av mogna äpplen, päron och apelsin. En finslipad mineralton, inslag av bröd och nötter adderar fler nyanser. Eftersmaken är lång, kraftig men samtidigt subtil. Bästa bubblet, lägg till i festlig magnumflaska, en storlek som för övrigt anses vara den allra bästa för champagne. Betyg: 5 AV ELKE JUNG, OBEROENDE VINSKRIBENT, JOURNALIST, SOMMELIER OCH KONSULT. INSTAGRAM: @MYWINEBY HTTPS://ELKEJUNG.SE 22 | nöjesnytt