Nöjesnytt Jönköping 1
festmeny GRATINERAD HUMMER Bjud in dina nära och
kära på en lyxig festmåltid till någon av vinterns alla helgdagar. INBAKAD OXFILÉ SÅS Läcker gratinerad hummer med smak av fänkål och svecia. 4 portioner 4 stora humrar 1 syrligt äpple 1/2 fänkål, ca 150 g 1 dl Arla Ko® riven Svecia 1/2 citron 1 krm svartpeppar 50 g Alra® svenskt smör Sätt ugnen på 225°. Dela humrarna i halvor och lägg dem i en långpanna. Finstrimla fänkålen och grovriv äpplet. Fördela det över humrarna och strö över osten. Pressa över citronsaften och peppra. Smält smöret och ringla över. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5-10 min, eller till osten smält och fått fin färg. JORDÄRTSKOCKSSOPPA En mild och krämig soppa på en god knöl. Enkel att laga till och passar utmärkt som förrätt också, toppa gärna med några stänk tryffelolja! 4 portioner 500 g jordärtskockor 1 gul lök 1 msk Arla® svenskt smör 1 dl torrt vitt vin 5 dl vatten 2 tärningar grönsaksbuljong 2 1/2 dl Kelda® matlagningsgrädde 1 krm vitpeppar Persilja Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Värm och smaksätt med peppar. Garnera gärna med persilja. HALSTRAD GÖS MED LÄTTRIMMAD GURKA, DILLSÅS & SÖTPOTATISPURÉ Gös är en perfekt fisk att bjuda på. Detta är en festlig fiskrätt där gösen halstras i en het panna för att sedan serveras tillsammans med läckra tillbehör. Fantastiskt gott! 4 portioner 600 g gösfilé 1 tsk salt 24 | nöjesnytt 1 schalottenlök 3 dl fiskbuljong 1 dl vitt vin 2 dl Arla Ko® färsk vispgrädde 1 dl Arla Köket® smetana 2 dl hackad färsk dill Salt & peppar TILLBEHÖR 2 schalottenlökar 2 kokta ägg 100 g rökt fisk, ex. sik 2 msk Arla® svenskt smör 2 msk grovhackad färsk dill 2 msk grovhackad färsk gräslök 1 gurka 1 tsk flingsalt POTATISPURÉ 700 g sötpotatis 2 msk quinoa 3 dl Arla Ko® syrad grädde Salt 1/2 dl finhackad färsk gräslök POTATISPURÉ Sätt ugnen på 150°. Tvätta och skala potatisen. Torka skalet tillsammans med quinoan i ugnen ca 30 min. Låt svalna och krossa skalet till mindre bitar. Koka sötpotatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en purépress. Lägg tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden. Värm under omrörning till en slät puré. Smaka av med salt och toppa med rostade potatisskal, quinoa samt gräslök. SÅS Skala och finhacka schalottenlöken till såsen och lägg i en kastrull. Häll på fond, vin och grädde och koka ner till hälften. Tillsätt dillen och mixa till en grön sås. Rör ner smetana och smaka av med salt och peppar. Skala och hacka schalottenlökarna. Fräs dem i smör i en panna utan att de tar färg. Skala och dela äggen i grova bitar. Dela siken i bitar. Rör försiktigt ner det i pannan. Ta bort från värmen och tillsätt örterna. Skala gurkan och hyvla den fint. Värm den hastigt i en liten kastrull tillsammans med saltet. Salta gösen och halstra den i het panna och med skinnsidan neråt, sänk värmen och stek ca 3 min på varje sida. Servera med tillbehören och en god potatispuré. Överraska med en inbakad oxfilé, frasig på utsidan och härligt saftig inuti med svampkräm gjord på färskost. Skär små snitt i smördegen innan du sätter in rullen i ugnen för ett snyggt mönster. 4 portioner 600 g oxfilé 1 kyld smördeg à 400 g 1/2 tsk salt 1 msk Arla® svenskt smör 1 msk Dijonsenap 1 uppvispat ägg SVAMPRÖRA 250 g champinjoner 2 schalottenlökar 2 msk Arla® svenskt smör 1 msk hackad timjan 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 75 g Arla® naturell färskost Börja med svampröran. Hacka champinjoner och lök. Lägg ner det i en kastrull och koka ur vätskan. Tillsätt smör, timjan, salt och peppar, fräs ca 5 min. Dra av från värmen och rör ner färskosten. Sätt ugnen på 225°. Putsa bort senor från oxfilén. Salta och peppra. Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna. Rulla ut smördegen, lägg köttet på degen och bred på senap. Fördela svampröran på köttet och rulla ihop till en rulle. Lägg den i en ugnssäker form. Pensla med uppvispat ägg. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min tills köttet har en innertemperatur på 54°. Låt vila minst 15 min. Skär i skivor och servera gärna med sallad och skysås. FLÄDERPARFAIT 4 portioner 3 dl Arla Ko® färsk vispgrädde 3 äggulor 1 dl florsocker 1/2 dl koncentrerad fläderblomssaft Jordgubbar eller andra färska bär Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden och blanda med äggsmeten. Rör i saften. Häll smeten i en form, ca 1,5 liter. Frys i 4-5 tim. Ta ut och låt stå i kyl ca 20 min innan servering. Doppa formen i varmt vatten och stjälp upp parfaiten på ett fat eller skeda upp i portionsskålar. Garnera med färska bär. KÄLLA: ARLA