Nöjesnytt Jönköping 1
Inget är väl så efterlängtat som julens gottebord
, fyllt med sötsaker, tryfflar, pepparkakor, mjuka kolor och såklart den obligatoriska knäcken! TRYFFLAR Ca 40 st 1 dl Arla Ko® vispgrädde 50 g Arla® svenskt smör 300 g mörk choklad (minst 50% kakaohalt) 1 dl Arla Köket Kesella® 2 msk cognac kakao Gör så här: Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör ner kvarg och konjak eller annan smaksättning. Låt stelna något i kylen 1-2 tim. Forma den till runda kulor med ett kuljärn eller med en tesked. Låt dem stelna i kylen. Rulla i kakao. MJUK CHOKLADKOLA Ca 60 st Mjuk chokladkola när den är som allra bäst. Krämig, ljuvligt söt och försvinnande god! Toppad med flingsalt blir den oemotståndlig. 50 g Arla svenskt smör 3 dl Arla Ko® vispgrädde 3 dl strösocker 1 dl ljus sirap 100 g mörk choklad Flingsalt MORMOR IRIS PEPPARKAKOR Helt fantastiskt goda pepparkakor, så goda att de helt klart är värda besväret och tiden de tar att göra. Tips! Klipp sönder en plastpåse och kavla degen mellan 2 lager så får du lättare en tunn deg som inte går sönder. 200 g smör 3 dl socker 0,75 dl vatten 0,75 dl sirap 1 tsk nejlika 1 tsk kanel 1 tsk ingefära 1/2 msk bikarbonat 8–10 dl vetemjöl Gör så här: Blanda socker, vatten, sirap, nejlika, kanel och ingefära i en kastrull och låt koka upp. Ta kastullen från värmen och lägg i smöret i bitar och låt smälta. Blanda mjöl och bikarbonat i en bunke och höll över kryddblandningen och arbeta ihop till en deg. Låt degen svalna, rulla sedan in den i plast och låt ligga i kylen minst ett dygn. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 6-8 min. Gör så här: Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock, rör om då och då. Kolan är klar när termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Koktid ca 20 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten. Ta grytan från värmen. Hacka chokladen och rör ner den i smeten. Rör tills den har smält. Häll upp smeten i en form klädd med smör- eller bakplåtspapper ca 20 x 20 cm. Låt den kallna och skär i bitar. Förvara kallt. Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg till hård. ROCKY ROAD Ca 20 st Lättlagat recept som passar perfekt till julbaket. Knapriga, salta jordnötter, skumtomtar och krispiga corn flakes i en perfekt blandning. Finns det något bättre att knapra på framför Kalle Anka än rocky road-julgodis? 300 g mörk choklad 100 g nougat 200 g mjuka kolar, t.ex. Dumle 100 g skumtomtar 2 dl salta jordnötter 1 1/2 dl cornflakes Gör så här: Smält chokladen och nougaten tillsammans på mycket svag värme i en kastrull eller på låg effekt i mikro. Rör ihop till en slät smet. Klipp kola och skumtomtar i små bitar. Rör ner i chokladblandningen med nötter och corn flakes. Häll upp i en form med bakplåtspapper, ca 20x20 cm. Låt kallna helt och skär rocky road-julgodiset i bitar. KLASSISK KNÄCK Ca 75 st 3 dl Arla Ko® vispgrädde 3 dl ljus sirap 3 dl strösocker 2 msk Arla svenskt smör Gör så här: Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock tills temperaturen når 126°-130°, ca 25-35 min. Rör då och då. Rör ner smör och mandel. Häll smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl. 26 | nöjesnytt