Nöjesnytt Växjö 1
billiga middagar Man behöver inte äta tråkigt för
att äta billigt. Här har vi samlat några av våra mest budgetvänliga recept och middagstips för när matbudgeten behöver stramas åt lite extra. Utan att tumma på smaken. Passa även på att laga lite extra till matlådan, så sparar du ännu mer! CHILI CON CARNE Chili con carne med mustig smak av paprika, lök och squash. En klassisk gryta med nötfärs, bönor och tomat som passar perfekt till vardags och uppskattad av alla i familjen. 4 portioner 400 g nötfärs 1 gul lök 1 paprika 200 g zuccini 1 msk Arla® svenskt smör 1 tsk salt 1 pressad vitlöksklyfta 1 burk krosade tomater à 400 g 1/2 tsk sambal oelek 1 burk stora vita bönor à 400 g 2 dl Arla Köket® crème fraiche 60 g ruccola Skala löken. Kärna ur paprikan. Skär lök, paprika och zucchini i bitar. Fräs nötfärsen i smör i en stekpanna och rör så att den blir smulig. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med. Tillsätt salt, vitlök, tomater och sambal oelek. Låt allt koka ca 15 min. Skölj bönorna i vatten och låt dem rinna av. Lägg dem i grytan och koka ytterligare ett par min. Servera chili con carne med crème fraiche och ruccolasallad. TJOCKPANNKAKA Vispa ihop en fluffig ugnspannkaka och njut med rårörda lingon. För lite mer sälta, blanda ner stekt, tärnat sidfläsk i smeten eller servera med baconskivor. 4 portioner 3 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 6 dl Arla® ekologisk lantmjölk 3 ägg 1 msk Arla® svenskt smör 225 g frysta lingon 1 dl strösocker Sätt ugnen på 225°. Vispa ihop mjöl, salt och mjölk till en slät smet. Vispa ner äggen i smeten.Smörj en ugnssäker form, ca 20x30 cm. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Rör ihop lingon och socker tills sockret har löst sig. Servera tjockpannkakan med rårörda lingon. PASTA CARBONARA Pasta carbonara eller spaghetti carbonara – älskad favorit med grädde och rökt fläsk eller bacon. Passar lika bra till släktmiddagen som till fredagsmyset. Enkelt och recept på en riktig klassiker. Klar på en kvart! 4 portioner 300 g spaghetti 150 g rökt fläsk 1 msk Arla® svenskt smör 1/2 dl Arla Köket® vispgrädde 1/2 tsk salt 1 finhackad vitlöksklyfta 3 dl Arla Köket® riven ost gratäng 2 krm nymald svartpeppar 4 äggulor Koka spaghettin. Skär fläsket i små tärningar. Stek fläsket knaprigt i smör i en stekpanna. Vispa ihop grädde, salt, vitlök och hälften av osten. Rör ner fläsk och ostblandningen i den kokta spaghettin och rör kraftigt till en krämig konsistens. Strö över resten av osten och peppar. Servera pasta carbonara med en äggula. KORV STROGANOFF Vardagsfavoriten och klassikern korv Stroganoff har aldrig varit mer lättlagad. Det här är ett enkelt recept med falukorv, tomatpuré och grädde som är klart på en kvart. Perfekt som vardagsmiddag eller lunch när du har ont om tid. Servera korv Stroganoff med ris eller potatismos och njut av den här goda nostalgirätten medan den värmande familjära doften sprider sig i köket! 4 portioner 300 g falukorv 1 gul lök 1 1/2 msk tomatpuré 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 2 1/2 dl Arla Köket® matlagningsgrädde 1/2 tsk salt Skär korven i strimlor. Skala och hacka löken. Stek korv, lök och tomatpuré i smör- & rapsolja i en rymlig stekpanna. Tillsätt matlagningsgrädden och salta, låt koka på svag värme 2-3 min. Servera korv Stroganoff med t.ex. ris eller potatismos och tomatklyftor. STEKT RIS Stekt ris med grönsaker och ägg är en lättlagad vardagsrätt. Ett utmärkt sätt att ta tillvara ris och grönsaker som blivit över. Äggen som blandas ner gör det stekta riset krämigt och dressingen med brynt smör, soja och lime ger rätten dess rätta karaktär. 4 portioner 3 dl jasminris 1 morot 1 röd paprika 150 g sockerärter 3 vitlöksklyftor 2 msk matolja 1 tsk chiliflakes 2 ägg DRESSING 50 g Arla® svenskt smör 1/2 dl japansk soya 1 lime 1 msk sesamolja 1 msk strösocker 1 tsk flingsalt TILL SERVERING Färsk koriander Rostad lök Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skala och skär tunna stavar av moroten. Strimla paprika och sockerärter. Skala och finhacka vitlöken. Bryn smöret till dressingen under omrörning. Häll över i en värmetålig skål och rör ner övriga ingredienser. Hetta upp matoljan i en rymlig stekpanna. Stek alla grönsaker med vitlök och chili flakes på hög värme 2–3 min. Tillsätt riset och knäck ner äggen. Stek under omrörning tills äggen stelnat. Blanda ner dressingen. Toppa det stekta riset med koriander och rostad lök. Servera direkt.