Bygdegården 1
NÄVERTJÄL På mässan finns allt från inredning, kl
äder, skönhetsvård och smycken till sådant som är ätbart och drickbart. Foto: Gabriella Röschmann För att få plats för alla utställare och besökare reser föreningen ett tält på gården. Foto: Emil Andersson Hantverksmässa med långa anor Allhelgonahelgens Hantverksmässa på Nävertjäls bygdegård drog mycket folk som fick ta del av lokalt hantverk i många former. Mässan är inne på sitt 33:e år och bidrar till både engagemanget och ekonomin i bygdegårdsföreningen. Det var fullt hus när 6 000 – 7 000 kom till Nävertjäls bygde-gård i Örsköldsviks kommun den 2–3 nvember för att besöka Hantverksmässan med långa anor. – Första gången vi höll mässan var 1987 och då var tanken att ordna något när alla butiker var stängda, som de var under allhelgonahelgen på den tiden, och innan alla julmarknader kom igång. Sen har det rullat på och blivit en stor succé, säger Ann Holst, ordförande i Nävertjäls bygdegårdsförening. Det är en stor bredd bland 12 BYGDEGÅRDEN de hundratalet utställare som deltar med genuint hantverk, design, konst och delikatesser. Kerstin Hörnfeldt, som var initiativtagare till mässan, har varit med som utställare i många år med Majas munkar, som hon och hennes familj driver vid sidan av sina vanliga jobb. – Jag var också med när det hela startade, berättar Ann. Nävertjäls bygdegård är ganska stor, men för att få plats med alla utställare och besökare håller man även till utomhus på gården framför huset samt i ett stort tält som sätts upp för mässan. Ann berättar att föreningen också arbetar aktivt med att engagera unga i arbetet med mässan: – Alla är med i arrangemanget, att ge de unga uppgifter är ett sätt att skola in dem i ideellt arbete. De yngre brukar vara med och hålla i chokladhjulet ”Alla är med i arrangemanget, att ge de unga uppgifter är ett sätt att skola in dem i ideellt arbete.” som Vi unga-föreningen här är ansvariga för. Sen när de blir lite äldre jobbar de med att ta emot beställningar och servera mat till utställarna, till sist kan de stå i matserveringen och servera besökarna. Min dotter, som nu bor utomlands, var med när hon var liten och hon brukar längta hem vid den här tiden. För de yngsta barnen ordnas en Mullestig med djurbilder och priser till alla som deltar. Mässan är även en källa till inkomster för föreningen med avgiften för utställarna, mat- och fikaservering samt försäljning av hembakat tunnbröd. – Vi bakar stora mängder tunnbröd, ungefär tio till femton personer är inblandade och vi bakar i lag om tre. Det blir mycket jobb, men det är också ett väldigt roligt sätt att umgås och man får prata med personer som man annars inte träffar, avslutar Ann. JENNY DAHLERUS