NG Malmö 1
Krog SCANDWICH Kristianstadsgatan 7B, scandwich.s
e/mollan MACKOR, VIN OCH öl mitt på Möllan. Mycket med Scandwich skulle kunna vara full pott men någonstans faller det. UNDER VÅREN 2021 återvände Scandwich till Möllan och har med sin stora uteservering och avslappnade stämning blivit ett sedvanligt vattenhål för såväl malmöiter som inresta. Som namnet ger en hint av står mackan i centrum, men det stora utbudet av vin och öl får även folk att slå sig ner i den delvis kleinblå lokalen. Mackorna är som konstverk som antingen raserar så fort du sätter gaffeln i eller står lika stadig som en klippa. NÄR VI KOMMER in i lokalen är det fullpackat men vi får en plats i baren. Det öser ner utanför de stora glaspartierna som vetter ut mot korsningen mellan Kristianstadsgatan och Ängelholmsgatan. Innanför sitter familjer med barn och trängs vid de stora borden, i baren sitter ett par som uppenbart är på sin första dejt och vid ett annat bord spelar några ett sällskapsspel. Alla mackor har så pass finurliga namn att vi börjar undra om någon av dem som jobbar är göteborgare. Vad sägs exempelvis om El tofu och Kavring Boye? Servitören är snabbt framme och frågar vad vi är ute efter och efter att ha slängt ett snabbt öga på menyn bestämmer vi oss för padrones med fetaost och rostad majs (75 kr) som tilltugg och mackorna blir Don fläsk (160 kr) och Basilika Hagen (195 kr). I glasen börjar vi med husets vita, som till vår förtjusning är Arndorfers Grüner Veltliner. Vinet är precis så där fruktigt som vi ville ha det med inslag av päron, citrus och örter. NÄR DE GRÖNA chilifrukterna placeras framför oss blir vi rätt förvånade, och det är ingen positiv förvåning som sprider sig. Det som ligger på tallriken framför oss är sex padrones som har rostad majs från närmsta hylla för naturgodis ströslat över sig med ett tunt lager fetaost. Visst, tillsammans med majsen och det tunna lagret fetaost smakar de gröna chilifrukterna gott men i vår mening är de rätt överprisade. Det är väl här någonstans ett av Scandwich främsta problem ligger. Känslan av att man betalar lite för mycket för det man får infinner sig relativt ofta. SAMMA KÄNSLA FÅR vi när vi sätter tänderna i den vegetariska mackan Basilika Hagen. Mackan har lager bestående av basilikapesto, tomatsalsa och citrusmarinerad zucchini som avlutas med burrata toppad med grillad nektarin och machesallad. Missförstå mig inte, mackan i sig är god! Men inte så god som vi hade hoppats på för den summan som det betalas för den. Höjdpunkten är helt enkelt Don fläsk, en macka med så väl avokadomajonnäs som pico de gallo, långbakad fläsksida, salsa verde, ruccola, smulad ost och rostad majs. Den långbakade fläsksidan är sådär mör som man vill ha den men syran från både pico de gallo och salsa verde saknas. Kanske att det är så mycket på macktornet att vissa smaker inte får det utrymmet som det hade behövts? SCANDWICH SKA HA ett plus i kanten för sin avslappnade stämning, otroliga service och det goda vinutbudet. Att kläcka den nytänkande idéen att ha mackor som pubmat är rolig men någonstans faller det. Kanske att vi ramlade in genom portarna en dålig dag för malmöiterna verkar älska mack-meckat Scandwich. Öppet: mån-tor 11:30 – 22:30, lör 12-01. VINBAREN FIR ÄR CAFÉ FLAX STORASYSTER Så snart som allt det praktiska är fixat öppnar Buddha Bowett och Mark Schorah upp Fir i den gamla livsbutiken på Karlshamnsgatan. TEXT: FELICIA GAUFFIN JATTA BUDDHA BOWETT DRIVER sedan tidigare kaféet Flax och stadsodlingen Los Perros Urban Farming. Tillsammans med vännen och den tidigare kafé-stammisen Mark Schorah öppnar Buddha inom en snar framtid förhoppningsvis vinbaren Fir. – Vår önskan är att vi redan skulle ha öppnat upp, förklarar Buddha, och fortsätter: – Men sådana här saker tar tid. Vi lär oss mycket i processen. Tillsammans med ett gäng underbara frivilliga har vi byggt och fixat mycket själva, men det är fortfarande en lång väg kvar och en hel del pappersarbete. ATT ARBETET MED Fir är i full gång råder det ingen tvekan om. Tanken att öppna något tillsammans är något som de två hade pratat om ett tag. – Vi har länge bollat idéer, vilket har varit roligt, men när lokalen bokstavligen tvärs över gatan från Flax blev ledig var det en självklarhet att vi skulle slå till. 66 NÖJESGUIDEN | NR 8, 2023 Hur ska de två ställena komplettera varandra? – Fir kommer att vara lite som en storasyster till Flax. Flax kommer fortfarande behålla kafémiljön medan Fir kommer att ha mer av en restaurang- och barmiljö. Båda kommer att ha fokus på lokalproducerade råvaror och vi siktar på att odla så mycket som möjligt av menyn genom vår egen urbana odling, Los Perros Urban Farming. ATT MYCKET AV den mat som kommer serveras på Fir ska vara närproducerat är med tanke på Buddhas stadsodling inte så konstig. Att det under de senaste åren öppnat allt fler ställen som riktar in sig på närodlade råvaror och naturvin hade för många varit skrämmande, men inte för Buddha. Han ser det snarare som något positivt. – Fir och Flax är belägna mitt i ett centrum av underbara naturvinsbarer. Förhoppningsvis kan vi tillsammans med dem bli mer av en destination för människor som delar detta intresse. – Dessutom saknar vi än idag Mineral. Malmö förlorade en mycket speciell plats när de sålde och förhoppningsvis kan vi skapa en plats med mycket hjärta. Hur kommer det sig att ni kallar restaurangen Fir? – Där måste jag ge cred till min flickvän Mattea. Vi ville komma på något som fungerade på båda språken, helst en växt eller ett träd som också fungerade med Flax som betyder Lin. Fir är gran på engelska och på svenska är det att fira något. Så snart vi hörde det älskade vi namnet. TROTS ATT FRAMTIDEN ser ljus ut för Fir kan Buddha inte ge ett direkt svar på när portarna slår upp men skickar med ett par avslutande ord: – Vi arbetar så fort vi kan och vi ber om ursäkt att vi inte kan säga så mycket mer för tillfället.