...till huvudrätt en härlig Älgentrecôte med pota
tisterrin smaksatt med västerbottenost, rotfrukter samt madeirasky. Ingredienser 6 personer • Tid: ca 4 h Potatiskakan gör du med fördel dagen innan, då blir den kompakt och lätt att skära i portionsbitar för trevlig servering (lägg inte potatisen i vatten när du skalat den, då försvinner stärkelsen i potatisen och kakan kommer inte hålla ihop lika bra). 1,2 kg potatis 1,1 kg älgentrecôte (eller annat viltkött) 3 dl riven västerbottenost 1 ½ dl grädde 1 klyfta vitlök (pressad) 3 msk maizena 1 rödlök (finhackad) ½ dl palsternacka (finhackad) 3 dl madeira 2 krm timjan 2 msk koncentrerad viltfond 2 dl vatten 2 morötter 2 palsternackor färsk persilja färsk timjan matolja/rapsolja smör salt och peppar folie 1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Skala och skiva potatisen tunt, blanda i en bunke med västerbottenosten, grädde, vitlök, maizena, 3/4 msk salt och 1 tsk peppar. 2. Använd en avlång bakform, täck den invändigt med folie och smörj sedan folien med smör. Fyll formen med potatisen och pressa till en jämn yta, smörj ytterligare en bit folie och täck ovansidan på kakan. Grädda ca 60 -70 min. Potatiskakan bör inte vara tjockare än 5 cm, annars får man ta en större form. 3. Ta ut kakan och ta en liknande form och sätt press ovanifrån, gärna med någon tyngd. Kyl ner kakan över natten. Dag 2 4. Ta ut potatiskakan ur formen och skär den i lagom stora bitar. Värm i ugnen på 175 grader ca 45 min. 5. Hacka löken och palsternackan, fräs på i en kastrull tillsammans med timjan, tillsätt madeiran och koka försiktigt i ca 15 min. Tillsätt viltfond och vatten och fortsätt koka försiktigt i ca 30 min. 6. Skala och skär morötterna i grova stavar, rosta dem i ugnen tillsammans med potatiskakan i ca 45 min, hacka persilja och blanda i när det är färdigrostat. 7. Putsa köttet om det behövs och skär i skivor alternativ behåll hel. Stek köttet i smör, salta och peppra, sänk värmen i ugnen till 100 grader och låt köttet gå i ugnen till ca 50–52grader, ta ut och låt vila på bänken inlindad i folie tills servering, ca 10 min. 8. Sila av såsen i en ny kastrull och smaka av med salt, peppar och 2 msk smör. Red av till lagom konsistens med maizena. 9. Skär upp köttet vid helstekning och lägg upp, garnera gärna med några kvistar färsk timjan. 110