Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Ja, det känns rätt
märkligt att det här konstiga året nu går emot sitt slut. Med sorg i hjärtat kan man konstatera att besöksnäringen och även många vinproducenter haft ett otroligt tufft år. Det har funnits en minskad efterfrågan på t ex champagne då man lägger konferenser, bröllop, födelsedagsfester, jubileum och event på hyllan i avvaktan på att pandemin ska passeras – vilket medför att man inte skördar och tillverkar lika mycket som vanligt utan håller nere produktionen för att undvika ett överlager av sina produkter. Det glädjer mig dock att vi i Sverige inte tappat särskilt mycket i försäljning av just champagne, jag tror vi behöver lite ljusglimtar medan vi väntar på att det vänder. Snart är det också dags att skåla in ett nytt år, så här kommer några tips på bra bubbel. Gott nytt år! /Text: Liselotte Andersson GW:S BUBBEL - BLANC DE BLANC BRUT Frankrike / Art.nr 78196 / 109:Leif GW Persson har gjort stor succé med sina tidigare viner och jag tror att även detta bubbel kan tilltala många. Än så länge finns det endast i beställningssortimentet, men går försäljningsRISGRYNSGRÖT MED KÖRSBÄRSKOMPOTT Vinter hos Wood: Sofia Wood / Nordstedts DU BEHÖVER: (4 portioner) Kärsbärskompott 250 g frysta körsbär 1 dl strösocker 1 vanljstång, delad på längden, eller 1 krm äkta vaniljpulver 2 dl apelsinjuice Risgrynsgröt 2½ dl rundkornigt ris 5 dl vatten 2 msk smör ½ tsk salt 8 dl standardmjölk (3%) + ev mer för att späda 2 hela kanelstänger 1 msk strösocker Till servering: ½ dl hackade mandlar Finns det en godare frukost, lunch eller kvällsmat för den delen, än denna under december? Barndom i en tallrik. Eftersom körsbärskompotten kokas på apelsinjuice är den otroligt smakrik och god. Den passar till vanlig gröt och yoghurt också, så se verkligen till att prova den. GÖR SÅ HÄR: 1. Koka körsbär i socker, vanilj och apelsinjuice tills körsbären mjuknat, cirka 10 minuter. Lyft ur körsbären med en hålslev och lägg åt sidan. Låt vätskan sjuda ned till en seg, glansig sirap, cirka 20 minuter. Lägg sedan tillbaka körsbären och häll upp i en ren glasburk. Körsbärskompotten kan förvaras i kylskåpet i minst en vecka eller två. 2. Blanda ris, vatten, smör och salt i en tjockbottnad stor kastrull. Sjud på svag värme i 10 minuter. Häll i mjölk, kanelstänger och socker och låt sjuda på svag värme tills riskornen är mjuka och gröten har en fin konsistens. Späd med mer mjölk om gröten känns stabbig. Servera risgrynsgröten tillsammans med körsbärskompott och lite hackade mandlar. volymerna upp håller jag inte för omöjligt att det kommer in i ordinarie sortimentet då det ligger i en bra prisnivå. Här har man tagit hjälp av den stora producenten Patriarche Père & Fils för att ta fram denna Blanc de Blanc, d v s vinet är gjort på 100 % Chardonnay. Vinet är helt torrt och har en frisk fräsch syra, mycket citron i doft och smak och en liten hint av rostat bröd som avslutning. Passar utmärkt som nyårsaperitif eller till läckra drinktilltugg med skagenröra, löjrom eller charkuterier. CHAMPAGNE DE SAINT-GALL - BLANC DE BLANC GRAND CRU EXTRA BRUT Frankrike / Art.nr 7948 / 500:Allt till jul- och nyårsmiddagen samt en sockercheck Hemköp Kungsgatan har ett brett utbud av smaskigheter i deras manuella chark- och fiskdisk som passar perfekt inför jul och nyår. Bakom fiskdisken hittar du Helené Neumann, Joakim Lindahl och nytillskottet Lisa Ternlund. – Till jul kommer det att finnas en hel del butikstillverkat som egen griljerad julskinka och inlagd sill. Sedan kommer man också att kunna beställa jultallrikar - det enda man ska tänka på är att beställa sina jultallrikar några dagar innan. Till nyår kommer det bland annat att finnas nygrillad rostbiff, förrätter och efterrätter samt massor av skaldjur och andra delikatesser i fiskdisken, säger Helené. För Hemköp Kungsgatan är det viktigt att gynna lokala leverantörer. Därför kommer allt i fiskdisken från den lokala 18 NOLLELVA fiskleverantören Kneippsundet. Tack vare detta kan Hemköp Kungsgatan också erbjuda färsk fisk 4-5 dagar i veckan. Utöver detta så är en stor del av det butiken erbjuder över disk tillverkat på plats. KOLL VIA SOCKERCHECKEN Hemköp Kungsgatan kommer att bli den första butiken i Östergötland med att införa Sockerchecken – med syfte att informera om hur mycket socker man får i sig av olika varor. Hyllorna kommer att märkas med färgerna grön, gul, röd och svart. Grönmärkta varor kan man i stort sett äta hur mycket man vill av. Gulmärkta varor kan man äta ganska mycket av. Rödmärkta varor ska man passa sig för och svartmärkta varor bör man begränsa kraftigt. (SS) Strävhet Fyllighet Syra Här har vi en nyhet som kommer direkt in i det fasta sortimentet, även detta en Blanc de Blanc så återigen 100 % Chardonnay. Producenten är ett kooperativ som grundades 1966, där odlarna måste ha minst Premier Cru-status. Det finns en liten skepsis emot kooperativ i allmänhet men Union Champagne arbetar otroligt kvalitétsmedvetet och gör att många små odlare tillsammans får större muskler att utveckla sina produkter. Vinet är torrt, har en krispig ren syra och härlig fruktig stil. De 24 månader som vinet legat på sin jäst avspeglar sig i doft och smak med smörstekt toast, nötter, grönt äpple och apelsinskal. Passar utmärkt som drink före maten eller till den gratinerade hummern på nyårsafton. Foto: Henrik Nydahl Foto: Lina Norrbom Ericson