Utmärkt Örebro 1
bortglömda svenska grödor generellt men speciellt
på gråärtan i flera år. Redan 2016 gjordes ett försök med en gråärtsburgare till elever vid Klockarhagskolan i Hällefors. Den blev inte perfekt men synpunkterna från eleverna har gjort att man fortsatt att utveckla produkten och det är här DelMat kommer in i bilden igen då man är en av aktörerna i utvecklingen. Målet är att bidra till en ökad produktion och konsumtion av denna, som de menar, bortglömda skatt från det svenska växtriket. Det gör man genom den nya maträtten; filodegsrulle med gråärtsfyllning. Denna gråärtsrulle tillverkas på DelMat och receptet har tagits fram tillsammans med Magnus Westling som numer alltså har stor erfarenhet av gråärtans olika fördelar och eventuella nackadelar. Själva studien är även en del i Magnus doktorsavhandling som handlar om hur en odlad mångfald med dess smakrikedom kan utveckla den nordiska gastronomin. Nu hoppas och tror alla på en stor succé för denna nya innovativa maträtt från Hällefors i vackra Bergslagen. En del i den succén går via ett socialt integrationsprojekt med nysvenska kvinnor i fokus och de som stått utanför arbetsmarknaden under en längre tid. Projektet heter ”All in” och innebär att man får utbildning inom både matlagning och livsmedel, både praktik och teori, hos DelMat. Målet är att få fart på gråärtan och öka antalet anställda hos DelMat. Kanske kan vi återkomma om ett par år för att se hur allting utvecklat sig. Att vår planet behöver nya vägar när det kommer till att hitta mer klimatsmarta, humana och på alla sätt hållbara matalternativ är väl ingenting som någon numer tvekar över. Det här är DelMat: - Finns i Hällefors. - Har 22 anställda. - Omsätter 32 miljoner kronor. - Startade som ett rent säljbolag 1992. - Namnet DelMat introducerades 2000. - Har ett nära samarbete med Grythyttans Restaurang- och hotellhögskola samt Livsmedelsakademien i Grythyttan - Kunder är bland andra IKEA, ICA, Coop, Wayne´s Coffee, Picadeli Farmfoods, England. - Tillverkar pizza, knäckebrödspizza, veganpizza, piroger, lasagne, bröd och filodegsprodukter som pajer och rullar. Ägare: Myrina Invest AB Frengen Förvaltning Vd: Jan-Åke Frykholm 30