STT 1
12 STT Onsdag 23 oktober 2019 Vill spara en miljo
n på kosten Enligt det nya budgetförslag som majoriteten i Tranemo kommun lagt fram vill de spara 1,2 miljoner inom kostenheten. Men enligt kostchefen ska besparingen inte påverka livsmedelsbudgeten. TRANEMO Det nya budgetförslaget innebär en besparing inom kostenheten på 1,2 miljoner kronor. – Men min förhoppning är att inte behöva göra någon livsmedelsbesparing utan försöka behålla den matsedel vi har, säger kostchef Kristina Ström. Hon började jobba på kostenheten i mars i år, och arbetade tidigare som enhetschef för dietister och logopeder vid Södra Älvsborgs sjukhus. Hon har en bakgrund som legitimerad dietist. På kommunens kostenhet jobbar runt 55 medarbetare. – Att spara 1,2 miljoner är mycket pengar inom vår enhet vilket innebär att vi måste se över hela verksamheten säger Kristina Ström. Enheten har redan hunnit lägga fram några olika förslag på besparingar men inget som är offentligt ännu. – De måste beredas först men vi tittar på olika lösningar. Kan det innebära personalneddragningar? – Vi ser över vår bemanning, men det är viktigt att Kostenheten Uppgift: Att tänka hållbart i alla avseenden när vi tillagar offentliga måltider. Matsedlarna är näringsberäknade och anpassade efter målgrupp och även planerade efter säsong. Mat: I samtliga kök serveras endast svenskt kött och fågel samt MSC-märkt fisk, 72 procent av våra livsmedel är svenska och 41 procent är ekologiska. Antal portioner: Vi serverar dagligen runt 2500 portioner totalt. Mottagare: Vi förser alla kommunala skolor, förskolor och vård- och omsorgsboende med mat. Medarbetare: 55 personer jobbar inom kostenheten. Källa: Kristina Ström Mat i Tranemo kommun Inom äldreomsorgen: Vi arbetar aktivt med måltidsordning och erbjuder alla våra brukare nio mål per dag, vilket innebär allt från förfrukost, aptitretare, huvudmåltider, smoothies till sängfösare. Allt detta syftar till att tillgodose våra äldres behov av näringstäta måltider till att korta nattfastan. Inom skola och förskola: Vi har ett pågående projekt ”Grönt hela året” vilket syftar till att öka intresset för frukt och grönsaker. Vi har ett rikligt salladsbord i våra restauranger som alla följer en salladsstandard, allt för att öka det växtbaserade utbudet. På kostenheten har vi tagit fram en rammatsedel som alla kök följer vilket innebär att vi har ett rullande schema för när vi serverar fisk/kyckling/kött eller färs/korv eller chark samt vegetariskt. Inom skolan finns dagligen två alternativ att välja på varav ett är helt vegetariskt. Inom skolan har vi även matråd som syftar till att lyssna in elevernas synpunkter och önskemål. Källa: Kristina Ström Att spara 1,2 miljoner är mycket pengar inom vår enhet. Kristina Ström, kostchef i Tranemo kommun poängtera att besparingen inte kommer att innebära några uppsägningar utan vi tittar i så fall på tjänster som av olika anledningar varit vakanta under en längre tid. Alla förändringar som görs följs upp och utvärderas. Under 2019 hade kostenheten en total budget på drygt 23 miljoner kronor. – Årligen görs kostnadsuppräkningar och tillsammans med budgetförslaget med besparing på 1,2 miljoner kronor innebär det att budgetramen för 2020 i stort sett blir oförändrad, säger Kristina Ström. Ylva Hideng ylva@stthuset.com Kostchef Kristina Ström. FOTO: YLVA HIDENG Mer än bara metall för AP&T Det är inte bara metall som kan formas med utrustning från AP&T. Deras pressar används nu för att tillverka klädgalgar av förnybar pappersråvara. TRANEMO/ULRICEHAMN Klädgalgarna tillverkas, vid en anläggning i Kungälv, av svensk cellulosa och ger enligt AP&T upp till tolv gånger lägre klimatpåverkan än dagens plastgalgar. – För oss är det här ett nytt, spännande område där vi ser att vårt kunnande och våra standardprodukter kan skapa förutsättningar för en effektiv och konkurrenskraftig produktion. Att vi därigenom också kan bidra till att minska påverkan på klimat och miljö gör det hela ännu roligare, säger Kristian Broberg, Sales Manager på AP&T i ett pressmeddelande. En ny automatiserad tvåpresslinje från det Tranemo och Ulricehamnsbaserade företaget AP&T tas i drift runt halvårsskiftet nästa år för att möta en större efterfrågan på galgarna. Ylva Hideng ylva@stthuset.com Kristian Broberg, Peder Jungmalm, Anders Nylander, Patrik Enbacka, Andreas Grendel och Per-Arne Mattsson håller i den klimatsmarta galgen. FOTO: PRESSBILD