STT 1
STT Vecka 15 onsdag 12 april 2017 15 Hittar maten
i butikens sopor TRANEMO Frilansjournalisten Andreas Jakobsson började hitta felfri mat i butikernas soprum för fyra år sedan. En artikel om det ledde sedan till boken ”Svinnlandet”. 19 april föreläser han i Tranemo. – Jag har sambo och två barn och köper i stort sett aldrig mat, säger han. 2013 följde Uppsalabon Andreas Jakobsson för första gången med en kompis som letade mat i matbutikernas soprum, som med ett engelskt låneord kallas att dumpstra. Han häpnade över hur mycket felfria matvaror som slängts. – Jag besökte fler och fler butiker, och träffade andra som höll på. I början var jag nervös, idag kan jag kolla soptunnor mitt på dagen. Hans engagemang grundar sig både i ekonomi och i omtänksamhet om miljön. – När man sett att det finns hur mycket som helst att ta hand om, skulle det kännas knasigt att köpa ny mat. Sedan får han ändå komplettera med sådant som behövs ibland, som olivolja eller tandkräm. Andreas märkte att det inte fanns så mycket skrivet i ämnet och det som började med artiklar ledde sedan till att han skrev boken ”Svinnlandet”. Nu reser han land och rike runt och håller föredrag i ämnet hos föreningar, bibliotek och kommuner. Det är biblioteket som tillsammans med föreningen Hem och samhälle som tar honom till Tranemo. –Inför bo ken så undersökte jag mat svinnet i alla led, besökte producenter, och företag som arbetar med mat svinn. Varför slänger matbutiker så mycket varor? – De kan behöva plats för nya produkter, och de tjänar mer på att slänga de gamla och sälja de nya till full pris. De har kanske inte heller tid att lägga på att rea ut dem. Butiker där ägaren finns nära är generellt sett bättre på att inte slänga mat, medan alla butiker måste göra likadant i stora kedjor och det är svårt kunna ta lokala initiativ. Kan man inte bli matförgiftad? – Jag har aldrig blivit det. Man får vara försiktig med produkter som kött, fisk och kyckling om det inte är minusgrader ute. Men matindu strin i Sverige är bra på att inte få in några farliga bakterier i produktionen, så är förpackningarna obrutna så brukar det inte vara något problem. Man får öppna och lukta . Är det inte brottsligt att ta i butikens soprum? – Jag försökte kolla upp det när jag började och alla sa olika. Det är en gråzon. När polisen har dykt upp så har de kollat upp det, men blivit upprörda över att det slängs så mycket mat och tyckt att vi gör något bra: ”Kör på!”. Vilken åklagare skulle ta upp det? Men Andreas är noga med att aldrig klippa sönder något lås eller bryta sig in någonstans. Under föreläsningen om dumpstring, i Tranemo som hålls i församlingshemmet, kommer Andreas att berätta om roliga fynd han gjort. Han kommer också bjuda på en ost där bäst före datum gått ut för tre år sedan, och som håller än. ANN SOFIE WAHLBERG annsofie@stthuset.com ”Det skulle kännas knasigt att köpa ny mat.” ANDREAS JAKOBSSON Andreas Jakobsson, författare, frilansjournalist och dumpstrare, har sett att Sverige inte är något föregångsland när det gäller matsvinn. – Det är i stort sett tyst om frågan i politiken, och inget parti har engagerat sig i det, säger han. FOTO: LENA GRANEFELT En nyckelpiga som årets majblomma TRANEMO I torsdags, den 6 april, var det start för försäljning av majblommor i Sverige. Så också på Tranängskolan. Som traditionen bjuder var förste köparen en lokal kändis. Ängsgården och Sjögårdens 49 tredjeklassare är samlade i Ängsgårdens klassrum på Tranängskolan. Innan dagen är slut ska de ha fått varsin grön väska om halsen, fullproppad med majblommor. Lärarna lottar en ur varje klass som ska få sälja de första majblommorna till rektorn på skolan, Anita Stomberg. Hon får agera skolans kändis den här dagen. Från Sjögården faller lotten på Nejla Ibrahimovic och från Ängsgården blir det Zander Karlsson. Torsdag den 6 april är startdag för all majblommeförsäljning i Sverige. I år firar blomman 110-års jubileum. För den allra första majblomman, år 1907, fick man ge tio öre. Idag kostar de från tio kronor och uppåt. Pengarna för försäljningen går till barn som har det svårt. 20 procent går tillbaka till klasserna och för dessa pengar gör de en resa till Ekehagens forntidsby utanför Falköping. Årets blomma är en röd historia som ser ut lite som en nyckelpiga. Eleverna är ivriga att komma igång med försäljningen. – Jag tror att jag och en kompis ska börja sälja utanför Ica, redan idag, säger Zander Karlsson. Vid bänken bredvid sitter Stina Bergmann från Uddebo. – Jag kommer att vara själ v med att sälja i Uddebo och jag vet hur jag ska göra för min syster har sålt tidigare, säger hon. Hon tror att det blir svårt att sälja hela väskans innehåll. – Men jag ska sälja till mormor och några andra i Uddebo, det vet jag redan. Om alla blommor inte säljs går de tillbaka till Tranemo majblommeförening. – Sedan är det upp till oss att se om vi kan göra något med dem, säger ordförande Kerstin Johansson Mauricio. I Tranemo har de valt att låta klass tre och fyra sälja majblommor. – I fyran är de 50 elever och det är knappt hälften av dem som valt att sälja i år. Att sälja majblomor är en tradition som går långt SÄLJ DAGS. Torsdag den 6 april klockan 12 var det säljstart för majblomman i Sverige. Här köper Tranängskolans rektor Anita Stomberg årets första av Zander Karlsson. I bakgrunden syns Nejla Ibrahimovic. Förra året sålde Tranängskolan majblommor för nästan 51 000 kronor. FOTO: YLVA HIDENG tillbaka i Tranemo. Det har oftast varit elever på Tranängskolan som varit försäljare men några år provade pensionärerna att göra det istället. År 2008 tog eleverna tillbaka säljandet igen. – Det året ökade försäljningen i Tranemo med 203 procent, mest i hela Sverige, säger Kerstin Johansson Mauricio. YLVA HIDENG redaktion@stthuset.com