Kambium 1
FÖRPACKAT Från skog till slutprodukt. BillerudKor
snäs tillverkar smarta förpackningsmaterial som bidrar till en hållbar framtid. RÄTT FÖRPACKNING MINSKAR MATSVINN I EUROPA FÖRSVINNER MER ÄN HÄLFTEN AV ALL FRUKT OCH GRÖNT SOM SVINN I OLIKA LED. Konsumtion 19 % Skörd och förvaring 20 % MATSVINN ÄR ETT stort och växande problem. I Europa försvinner till exempel mer än hälften av frukt och grönt som svinn; vid odling – 20 procent svinn, efter skörd och förvaring – 5 procent, förpackningsprocessen – 2 procent, distribution – 10 procent och konsumtion 19 procent. En stor del av svinnet sker hos oss som konsumerar varorna och enligt doktorsavhandlingen Food Packaging for Sustainable Development är 20-25 procent av svinnet i hushållen kopplat till förpackningen. – Avhandlingen slår fast att stora Konsumtion 10 % Distribution 2 % Förpackningsprocess 2 % förpackningar, förpackningar som är svåra att tömma helt och bäst-före datum ökar svinnet, säger Louise Wohrne, hållbarhetsutvecklare på BillerudKorsnäs. Genom att göra bättre och smartare förpackningar bidrar vi till att minska en del av matsvinnet. I våra förpackningslabb kan vi testa och optimera förpackningar så att de blir mer funktionella. Louise Wohrne, hållbarhetsutvecklare på BillerudKorsnäs. BILLERUDKORSNÄS deltar också i projektet ”Förpackningssystem för minskat matsvinn” tillsammans med bland andra Innventia. – Projektet har som mål att kartlägga mängder och orsaker till svinn längs hela värdekedjan, från livsmedelsproducent till konsument och utveckla nya innovativa förpackningslösningar som kan reducera svinnet och göra livsmedels- och förpackningsindustrin mer resurseff ektiv, säger Louise. Kambium | BillerudKorsnäs Skog | SE - 801 81 Gävle | Telefon +46 26 15 10 00 | www.billerudkorsnas.se/skog