Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Snart börjar våren
så sakta närma sig, men vi har fortfarande ena foten kvar i vintern. Därför presenterar jag i detta nummer ett rustikt rödvin som passar till lite kraftig vintermat, men också ett spännande mousserande vin från England. England har länge förutspåtts att bli en nation att räkna med vad det gäller produktion av mousserande viner och ryktet är befogat gott. Numera finns ett antal varianter att tillgå i Systembolagets beställningssortiment så vill du testa något nytt i bubbelväg finns ett flertal sorter, där jag har valt ut den jag tycker är bäst. Man kan tycka att priset är något högt, men man får ett otroligt bra vin för pengarna och jag tror att många inte testat engelska viner förut. Text: Liselotte Andersson Vinkonnäsör HAMBLEDON - CLASSIC CUVÉE NV Storbritannien / Art.nr 71307 / 429 kronor "Genom att laga mat under en tegelsten (al mottone) så påskyndar du matlagningsprocessen- tegelstenarna förvärms så att kycklingen tillagas på båda sidor" KYCKLING UNDER EN TEGELSTEN Ur boken: Jamie lagar Italien / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (6 portioner) 1 rödlök 3 vitlöksklyftor 3 färska röda chili 1 msk fänkålsfrön 1 knippa färsk mynta (30 g) 1 knippa färsk bladpersilja (30 g) 3 dl extra virgin olivolja 3 dl rödvinsvinäger 1 hel kyckling à 2 kg olivolja GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 240°. Skaffa två tegelstenar, tvätta dem ordentligt och svep in dem helt med tre lager aluminiumfolie. Lägg dem i ugnen tillsammans med en stor stekpanna eller ugnsform för att bli varma. Gör under tiden salsan: skala lök och vitlök, finhacka tillsammans med chili och lägg i en skål tillsammans med fänkålsfrön. Vrid loss den övre delen av myntan och persiljan, inklusive alla mindre stjälkar, finhacka och lägg i skålen. Häll i extra virgin olivolja och vinäger. Tillsätt 1 tsk vardera av havssalt och svartpeppar och blanda väl. Använd en stor vass kniv och dela kycklingen på längden. Skåra låren och benen med 3 cm mellanrum och gnid in allt med lite olivolja. Ta försiktigt ur stekpannan och tegelstenarna ur ugnen och lägg sedan kycklingen i stekpannan, skinnsidan neråt. Lägg en het tegelsten på varje kycklinghalva, tryck till, ställ sedan i ugnen i 45 min eller tills kycklingen är gyllenbrun och genomkokt. Ta bort tegelstenarna, häll salsan över kycklinghalvorna i pannan och se till att de är väl täckta. Låt stå i 10 minuter, lyft sedan upp kycklingen ur salsan och lägg på ett fat och servera. Jag brukar spara salsa som blir över i kylskåpet upp til 3 dagar, eller frysa ner den - den passar ypperligt till kött, fisk och grönt. Stekt & dränkt i salsa piccante-salubre Det sägs att södra England är en värdig utmanare till Champagne vad det gäller klimat, jordmån och kvalité på produkter, vilket lett till att ett antal stora champagnehus sedan några år tillbaka investerar i mark i detta område. Det finns cirka 400 vingårdar i England och vinodling har funnits i landet sedan romartiden och det är till 70 % mousserande vin man tillverkar. Hambledon grundades i början av 50-talet, men det är under de senare åren den stora utvecklingen skett, de har fått otroligt bra recensioner i flertalet blindprovningar och har rekryterat en erkänd vinmakare från Champagnedistriktet. Detta vin är gjort av de tre vanligaste champagnedruvorna - Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. En liten del av vinet har legat på ekfat och resterande på ståltank. Vinet har fått vila 35 månader på sin jästfällning vilket ger ett utvecklat och rätt komplext vin. Vinet har mycket mineralitet, en tydlig doft och smak av äpple, frisk och fräsch syra och lång eftersmak. Passar förstås utmärkt som aperitif men även till naturella skaldjur, löjromstoast eller charkuterier. Framförallt är det otroligt spännande att testa vin från ett nytt område. LES CHAMPAUVINS - DOMAINE GRAND VENEUR, 2014 / Rhône, Frankrike / Art.nr 76800 / 139 kronor STOR ÖKNING PÅ FÖRSÄLJNING AV ALKOHOLFRI ÖL Alkoholfri öl ökade sin försäljning med hela 41 % under 2018 och blir med den siffran också den kategori av drycker som ökade mest. Siffrorna kommer från Svensk Dryckesstatistik, som tas fram av Sveriges Bryggerier och visar försäljning av dryck i Sverige. Den stora ökningen gör att alkoholfri öl för första gången är större än lättöl. – De svenska bryggerierna har jobbat hårt under flera år för att ta fram fler produkter inom det alkoholfria segmentet. Det finns nu ett brett utbud av alkoholfri öl med hög kvalitet och bra smak, vilket gör det både lätt och gott att välja alkoholfritt. Detta gläder oss i branschen då vi ständigt jobbar aktivt för att det ska finnas goda alternativ även vid de tillfällen när man inte vill dricka alkohol, säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier. En orsak till den stora ökningen är förmodligen svenskars intresse för hälsa och ett aktivt liv. Man väljer allt oftare bort alkoholen vilket gör att efterfrågan på ett spännande och bredare utbud av högkvalitativa alkoholfria drycker ökar. Öl är dessutom en dryck som kvalitetsmässigt gör sig särskilt bra som alkoholfri. – Vi ser en omställning i attityder till alkohol och branschen har varit högst delaktig i den omställningen. Bryggerierna i Sverige har växt explosionsartat de senaste fem åren och vi har idag över 375 aktiva bryggerier i Sverige. Satsningen på det alkoholfria utbudet kommer bara att fortsätta öka, säger Anna-Karin. (CL) 16 NOLLELVA Les Champauvins är en liten vingård som gränsar till Chateauneuf-du-Pape, det skiljer faktiskt bara några meter - men regler är regler i Frankrike så då får man hålla tillgodo med att säga att ursprunget är Côtes Du Rhone. Druvorna man använt är övervägande Grenache, men även en del Syrah och Mourvèdre ingår - alla klassiska druvor från området. Vingården drivs av familjen Jaume sedan början av 1800-talet och odlingen är biodynamiskt certifierad sedan år 2012. Jag tycker det är kul att lyfta fram en relativt liten odlare som gör bra viner till en rimlig peng. Man får här ett litet kraftpaket till vin som passar till mustiga grytor, men är även passande till en grillad köttbit. Vinet har en vacker färg med mycket örter och frukt i doften, samt lång eftersmak. Vinet har en låg sockerhalt, bara 1,9 gram, vilket jag tror kan tilltala alla som emellanåt tröttnat på sötfruktiga viner från nya världen. Foto: Henrik Nydahl