Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Precis hemkommen fr
ån en tripp till Italien och Valpolicella kan jag berätta att jag tror att vi kan se fram emot en toppenårgång när vinerna från 2018 når ut på marknaden. En rik skörd, med oerhört bra kvalité på druvorna, gör att man har kunnat selektera och bara använda den allra bästa frukten. Ska verkligen bli spännande att följa. Eftersom jag nyss varit i området kan jag inte låta bli att ge er ett tips på en riktigt bra Amarone som passar bra till höstmyset, dessutom till ett humant pris. Missa inte heller den spännande spanjoren nedan, låt er väl smaka! /Text: Liselotte Andersson Vinkonnäsör BOLLA LE POIANE - AMARONE 2013 / Valpolicella-Italien / Art.nr 70215 / 259:Amarone är ju ett vin vi verkligen tagit till hjärtat de senaste 10-15 åren. Man kan säga att vinet kom till genom ett misstag. Från början tillverkades den söta varianten som heter Recioto della Valpolicella och vid ett tillfälle glömdes vinet bort under sin andra jäsning, processen fortsatte till allt socker var utjäst och kvar fick man en torr produkt. Vinet fick namnet Amarone, vilket betyder bitter, inte för att vinet är bittert utan för att det var sådan kontrast emot det söta dessertvinet man var van vid. KRÄMIG PASTA MED BRYSSELKÅL, SVAMP OCH TIMJAN Ur boken: Nyfiken grönare - Smartare vego / Norstedts förlag DU BEHÖVER: (4 portioner) 4 nävar pasta, eller kokt från gårdagen 1 lök, valfri färg 1 näve brysselkål 1 näve svamp en klick smör 1 näve spenat ett knippe timjan 2 msk crème fraiche eller grädde 1 boll mozzarella olja salt & peppar Servera svamp och brysselkål vid sidan, för kräsna barn... GÖR SÅ HÄR: Koka pastan el dente i saltat vatten, häll av vattnet och ringla över lite olja. Finhacka löken och putsa och dela brysselkålen i mindre bitar. Rensa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Lägg svampen i en torr panna och låt den svettas på låg värme. När vätskan först släppt och sedan kokat bort är det dags att höja värmen och lägga i en klick smör tillsammans med lök och kål. Smaka av med salt & peppar. Blanda ner spenat, timjan och crème fraiche eller grädde. Blanda med bitar av mozzarella, stjälp i pastan och värm upp alltsammans. Bollas variant görs av de klassiska druvorna för området, Corvina, Molinara och Rondinella. Vinet har legat cirka 18 månader på ekfat och även vilat ett år på flaska innan det når oss. Mycket stor doft av moreller, plommon, russin, mörk choklad och kaffe. Lång härlig smak, passar utmärkt till en rejäl köttbit av nöt eller kanske till höstens älggryta. Strävhet Fyllighet Syra FOLKLORE - ALBARIÑO 2017 / Rias Baixas-Spanien / Art.nr 6263/ 99:God lunch på De Geergymnasiets restaurangskola På Västgötegatan 11 ligger De Geergymnasiets restaurangskola. Här finns två lunchrestauranger som sköts av restaurangskolan där eleverna står för matlagningen och vem som helst kan komma hit för en riktigt god lunch. - Det är nästan alltid fullt här hos oss och kunderna ger oss mycket positiv respons, säger Per Djervf Notklev som är lärare på skolan. Restaurangskolan har funnits så länge Per kan minnas – han gick själv på skolan 1993 när den höll till på Garvaregatan. År 2011 flyttade den sedan till Västgötegatan, där de två lunchrestaurangerna ligger idag. – Vi har Restaurang Mjölnaren, en lunchrestaurang som är öppen måndagfredag och som serverar en dagens rätt med kaffe och sallad. Sedan har vi Restaurang Kvarnen, vår à la carte restaurang som just nu är öppen på onsdagar och torsdagar, där det serveras mer restaurangmat och trerätters. Vi anpassar hela tiden maten efter både årstider och vilken årskurs som är i restaurangen. Eleverna ska känna att det blir lagom stressigt, säger Per. Ju längre tid som går på utbildningen, desto mer utrymme får eleverna i restaurangerna. – I årskurs 3 lutar vi oss lite mer tillbaka och låter dem ta hand om en stor del i restaurangerna själva. Det är jättekul att få följa elevernas utveckling och att restaurangerna har fått så bra respons, avslutar Per. (CL) 14 NOLLELVA Det här är ett riktigt fyndvin som ni inte bör missa, det finns sedan något år tillbaka i ordinarie sortimentet på Systembolaget. Folklore kommer från det trendiga området Rias Baixas i Galicien och produceras av den färgstarka kvinnliga vinprofilen Almudena Imhof. Närheten till Atlanten skapar ett svalt klimat som är perfekt om man vill göra fräscha, vita viner. Vinet har jästs vid låg temperatur och har enbart legat på ståltank vilket ytterligare förstärker fräschören. Trevlig syra, massor av citrus, exotisk frukt & mineral. Perfekt till tapas, fisk & skaldjursrätter eller kanske en kycklingsallad. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Camilla Larsson