Nollelva 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Guiden till en bra Bu
rgare Text: Tobias Pettersson Burgarbarerna blir fler och fler, och även om standarden generellt har höjts serveras man påfallande ofta hamburgare som inte håller måttet. Hur ska man undvika dessa fallgropar? Hur känner man igen en bra burgare när man ser den? Restaurangtrender kommer och går. De senaste åren har hamburgerställen varit något av det hippaste inom krogvärlden, gärna med en amerikansk touch på inredningen. Hamburgare på menyn är sannerligen ingen ny företeelse i Sverige utan har funnits i decennier. Det som är nytt är att man vågar ta ut svängarna, samt satsar på kvalitetsburgare. Startpunkt för denna trend kan sannolikt härledas tillbaka till 2012 när Flippin´ Burgers öppnade i Stockholm och satte en ny standard för hur en puck med nötfärs mellan ett par brödskivor kan och bör smaka. Sedan dess har det poppat upp bra burgarställen i varje stor och halvstor stad i Sverige, och inte minst i Linköping och Norrköping där det snart börjar bli larvigt med denna burgarhysteri. Varje gång man tror att marknaden borde vara mättad öppnar det ett nytt ställe. Och sedan ett till. Och ett till. Nu är jag en stor fantast av kvalitativa hantverksburgare och blir lycklig över att standarden kontinuerligt höjs, men fortfarande finns det många krogar som serverar produkter som inte når upp till de krav man kan kräva av ett riktigt burgarställe. SITTER I DETALJERNA Så hur känner man igen en bra burgare? En burgare är väl en burgare, liksom? Skulle inte tro det. Kvaliteten sitter i detaljerna och här följer några saker att vara uppmärksam på: De värsta bottennappen kan man sålla bort direkt bara genom att titta på brödet. Får man kallt bröd med sesamfrön direkt ur en storpackspåse från matbutiken runt hörnet vet man på en gång att det är kört. Ett bra hamburgarbröd ska vara penslat med ägg, lätt rostat och helst bakat på restaurangen. Det får gärna vara lite flottigt, och absolut inte så torrt att det faller sönder. Kvaliteten på brödet säger väldigt mycket om krogens ambitionsnivå. När det gäller själva köttet ska det INTE vara en fryst, industriellt tillverkad och långväga fraktad köttpuck. Den ska INTE vara en grå, ihoppressad köttsmet som växer i munnen. En riktig hamburgare är saftig, har bra stekyta och är ojämn i kanterna. Det går att variera köttblandning, fetthalt och liknande, men det ska droppa lite när man äter. Dessutom ska burgaren vara så varm att osten har smält. Får du en ostburgare där ostskivan inte smält, klaga och gå aldrig dit igen. SMAKER SOM PASSAR IHOP Kalla ingredienser som sallad och tomat hör inte hemma på en hamburgare. Tomat går dessutom dubbelt bort eftersom tomatskivan gör att köttet lätt halkar av. Men då kan man ju ha en träpinne genom burgaren, säger vissa. Nej, behöver du en pinne för att kunna äta burgaren är det något som är fel. Undvik Dagobert-höga burgare med ”allt” på. Satsa istället på mer renodlade burgare med smaker som passar ihop. Och friterade lökringar ska inte vara mellan bröden utan ätas som tillbehör. Precis som med brödet säger även krogens pommes frites mycket om graden av deras engagemang, men det är nästan värt en egen krönika. Även miljön är viktig för en bra burgarbar. Inredningen behöver Arbis Bar & Salonger erbjuder något för alla! Text: Camilla Larsson Foto: Live Nation På Arbis Bar & Salonger finns det mycket att göra. Här finns både restaurang, nattklubb och livemusikscen med många större artister - missa inte deras evenemang under hösten! inte nödvändigtvis vara rustik med trädetaljer, tegelväggar och patinerad industrikänsla, men den ska vara enkel och avslappnad. Hamburgare ska ätas med händerna och det gör man helt enkelt inte i en fine dining-miljö. Och så en sak till - en riktig burgarrestaurang har ett bra ölutbud. Arbisteatern har funnits sedan 1865 och 2015 fick den nya ägare, det var tre vänner som valde att modernisera stället samtidigt som de var väldigt måna om att ha kvar ”Arbiskänslan”. De startade Arbis Bar & Salonger och deras mål var att erbjuda en upplevelse för stadens invånare som inte liknar någon annan. Man kan nog säga att de har lyckats ganska bra – idag finns det mesta att göra här och stället besöks varje år av över 50.000 personer. ÄTA, DRICKA OCH DANSA Till Arbis Bar & Salonger kan man gå oavsett om man vill äta, dansa, gå på konsert eller ta en öl i baren. Restaurangen har öppen onsdag–lördag från 17:00. På fredagar och lördagar slår dessutom nattklubben upp sina portar och där kan man dansa tills fötterna värker eller hänga i bistron och ta något gott att dricka. På fredagarna är det dessutom superfredag och då kommer pingisbordet, brädspelet och tv-spelet fram för att skapa Sveriges coolaste fritidsgård för vuxna. Förutom nattklubben och restaurangen så har de också livemusikscenen där det är många konserter varje månad. KOMMANDE EVENT Arbis Bar & Salonger erbjuder något för alla, både under november och december kommer flera mer eller mindre kända artister att uppträda på livescenen. Good Harvest kommer den 2 november och veckan efter är det dags för Moto Boy och ABBA STARS. Sedan kommer Christian Kjellvander, Tove Styrke och Fricky i slutet av november. I december kommer Adolphson & Falk den 7 december, Little Jinder 14 december och Markus Krunegård 21 december. Det är med andra ord ett väldigt brett utbud på artisterna och Arbis Bar & Salonger har fått ett väldigt bra rykte hos såväl artister som bland Norrköpingsborna. NOLLELVA 47