Katalog Spicy Dream AUTUMN 2020 1
Resepti/Recept SAHRAMIPULLAT Perinteinen sahramip
ullien resepti . Paistetaan 8 – 10 minuuttia 200° C:ssa . Ainekset 30 pullaa varten 50 g hiivaa 175 g voita tai margariinia 1 g sahramia (8 pussia sahramia, 0,125 g/kpl) 2 dl sokeria 5 dl maitoa 1/2 tl suolaa n . 1 1/2 l vehnäjauhoja (1 1/2 l vastaa 900 g) LUSSEBULLAR Ett klassiskt recept på lussebullar med saffran . Gräddas 8 – 10 minuter i 200° C . Ingredienser till 30 bullar 50 g jäst 175 g smör eller margarin 1 g saffran (8 påsar saffran à 0,125 g) 2 dl socker 5 dl mjölk 1/2 tsk salt ca 1 1/2 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g) Till pensling och garnering ägg russin (garnera med russin om du vill) Smula ner jästen i degbunken . Smält matfettet . Blanda saffranet med lite av sockret . Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37° C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och knåda degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30 – 45 minuter . Ta upp degen och lägg den på en mjölad arbetsbänk . Knåda eventuellt i resten av mjölet . Baka ut lussebullarna . Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper . Låt jäsa under bakduk 30 – 45 minuter . Sätt ugnen på 200° C . Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin . Grädda lussebullarna i mitten av ugnen 8 – 10 minuter . Låt brödet svalna på galler under bakduk . Voiteluun ja koristeluun kananmuna rusinoita (koristele halutessasi rusinoilla) Hienonna hiiva taikinakulhoon . S ulata voi . Sekoita sahramiin hieman sokeria . Kaada sahrami sulaneeseen voihin . Lisää maito ja jäähdytä taikinaliemi 37° C:een . Sekoita hiivaan pieni osa taikinaliemestä . Lisää loput taikinaliemestä, sokeri ja suola . Laita joukkoon vehnäjauhot lähes kokonaan ja vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsin. Ripottele hieman jauhoja taikinan päälle. Anna sen nousta liinan alla 30 – 45 minuuttia . Ota taikina pois ja aseta se jauhotetulle alustalle . Vaivaa viimein loput jauhoista. Leivo sahramipullat. Laita pullat pellille leivinpaperin kera. Anna niiden nousta liinan alla 30–45 minuuttia. Aseta uuni 200˚C:een. Voitele pullat vatkatulla kananmunalla ja koristele ne rusinoilla. Paista sahramipullat uunin keskitasolla 8 – 10 minuuttia. Anna leivonnaisten jäähtyä pellillä liinan alla . SP I CY DREAM AUTUMN/WINTER 2020 • 7