Marknad Örebro 1
NYHETER Tamarinden ligger i ständig framkant av u
tvecklingen mot klimatsmarta stadsdelar. LOKAL ENERGIDELNING VID TAMARINDEN SKA INTE BESKATTAS FOTO: HOJAB De solcellsanläggningar som fastighetsägare ska installera på sina fastigheter i Tamarinden ska anses som enskilda installationer och den elenergi som delas ska inte beskattas – det meddelar Skatterättsnämnden. Örebro kommun menar att det är ett avgörande besked för en hållbar stadsutveckling med fler klimatsmarta stadsdelar som Tamarinden. i Örebro. I januari beslutade Energimarknadsinspektionen att det planerade delningsnätet i kvarteret Tamarinden får byggas och ägas av fastighetsägarna själva. Onsdag 27 mars kom nästa banbrytande besked från Skatterättsnämnden om att elen i lokala nätverk får delas skattefritt. Det innebär att fastighetsägarna i Tamarinden får bygga separata solcellsanläggningar på sina egna fastigheter och sedan koppla ihop dem med varandra, utan att beskattas för energidelningen. Beskedet är ett viktigt steg för att förverkliga visionen om lokalt producerad elenergi som kan delas skattefritt och är en framgång för Örebro och hela Sverige, där nu fler kan följa efter. – Skattefri energidelning är en förutsättning för att kunna genomföra energidelningen i Tamarinden. Det är en seger för oss alla, som hjälper oss att klara framtidens klimatutmaningar och bidrar till en hållbar elförsörjning i en klimatsmart stad, säger Jan Johansson, projektledare för energi och hållbart byggande på Örebro kommun. De aktörer som tillsammans bygger Tamarinden har tidigare överklagat ett beslut från Skatteverket. Myndighetens tolkning av lagen om skatt på energi var att ihopkopplade solcellsanläggningar mellan olika fastighetsägare ska betraktas som en gemensam anläggning och därför beskattas. Skatterättsnämnden menar nu att solcellsanläggningar som är anslutna till ett IKN-nät ska ses som separata enheter och tolkar därmed lagen på ett nytt sätt. – Beskeden från Skatterättsnämnden och Energimarknadsinspektionen är systemförändrande och banar väg för att bygga lokala energisystem på ett nytt sätt och kommer förändra sättet att bygga moderna stadsdelar. Vi är mitt uppe i en kursändring och i framtiden kommer vi se på besluten som avgörande delar av den energiomställning som nu pågår, menar Jonas Tannerstad, chef för el- och automation på ÖrebroBostäder. Från sommaren och framåt kommer andelen svenskodlade tomater i Coops butiker att öka markant. COOPS SATSNING SKA GE SVENSKA TOMATER ÅRET RUNT FOTO: PRESSBILD Från sommaren och framåt kommer andelen svenskodlade tomater i Coops butiker att öka markant tack vare en ny växthusodling i Frövi några mil norr om Örebro. Satsningen, som sker i samarbete med Svenska Odlarlaget, kommer stå för en tiondel av svenskarnas tomatkonsumtion årligen. Det betyder 8000 ton tomater per år i växthuset på tio hektar. Utöver fler tomater innebär satsningen även ett hundratal arbetstillfällen samt en mer hållbar livsmedelsproduktion. Växthuset i Frövi är utvecklat av det svenska företaget WA3RM som har en ambition att utveckla svensk grönsaksmarknad genom att projektera och bygga en mängd växthus runt om i Sverige, uppvärmda med restvärme från industrin. – Jag är glad att vi på Coop nu kan erbjuda ännu fler svenska tomater i våra butiker, året runt. Tomater som smakar gott, produceras med hög omtanke på miljön och resurseffektivt, säger Elise Andersson, Inköp- och sortimentsansvarig frukt och grönt på Coop Sverige. Restvärme från en intilliggande industri kommer användas till tomatodlingen. – Tomaterna i Frövi värms upp av restvärmeströmmar från industrin, vilket har en bra klimatpåverkan. Tomater består till största delen av vatten. Idag importeras majoriteten av alla tomater som konsumeras i Sverige från länder i södra Europa och norra Afrika som har jättestora utmaningar med tillgång till vatten. Man ska även ta i beräkning att matsvinnet minskar genom att välja svenskodlat, då de når butik direkt efter skörd, säger Magnus Nilsson, vd för Svenska Odlarlaget. Tack vare satsningen möjliggörs närodlade tomater året runt, något som stärker svensk självförsörjning. En rapport framtagen av HUI Research på uppdrag av Coop butiker och stormarknader (maj 2023) visar att en majoritet av Sveriges konsumenter anser att säsongskonsumtion och lokal produktion är två av de viktigaste delarna i hållbar livsmedelskonsumtion. Satsningen på fler växthus runt om i Sverige skapar även utrymme för andra grönsaker på sikt. Fler än 80 procent i HUI:s undersökning kan tänka sig att handla säsongsbaserad frukt och grönt för att i högre utsträckning äta svenskodlat. – Det kommer att byggas fler växthus av denna typ i Sverige och vi gör för närvarande beräkningar tillsammans med WA3RM, på fler svenskodlade produkter, så som paprika, spetspaprika, sallader, jordgubbar samt andra spännande grödor, avslutar Magnus Nilsson. Årets första tomater från Frövi beräknas finnas i butik till i mitten av augusti. BLI MEDLEM OCH GÖR SKILLNAD HÄR OCH NU FÖR FRAMTIDEN raddabarnen.se/medlem 8