MES 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: FABIAN WESTER AL
BERT ADRIÀ – I SKUGGAN AV EL BULLI Bröderna Albert och Ferran Adrià får resten av sitt liv leva i skuggan av sin tidigare innovativa restaurang El Bulli. Den trestjärniga restaurangen utsågs till världens bästa i fem år, rekord. Utmärkelsen ”Världens bästa dessertkock” fick Albert år 2015. Albert var gästkock på stjärnkrogen Aloe. Vi deltog i den exklusiva och minnesvärda middagen. Albert Adriá började som sextonåring att arbeta på enstjärniga El Bulli, år1985. Restaurangen låg vid havet utanför Girona, norr om Barcelona. Matsalen kunde ta emot 50 gäster. Tidigt specialiserade sig Albert på desserterna, där han blev ansvarig kock. Brodern Ferran Adria tog över som chefskock på enstjärniga El Bulli år 1987. Den andra Michelinstjärnan kom 1990 och den tredje 1997. I Worlds 50 best restaurants ranking var El Bulli etta i världen vid fem tillfällen, år 2002, 2006, 2007, 2008 och 2009. Matlagningen var oerhört innovativ och byggde på en molekylär gastronomi. De flesta av världens främsta kockar idag praktiserade eller arbetade på El Bulli. Varje säsong kunde 8 000 gäster tas emot, men den sista tiden fick de två miljoner förfrågningarna om bord årligen. Efter säsongen 2011 stängde El Bulli av flera skäl. Albert har efter El Bulli startat och drivit ett stort antal restauranger, främst i Barcelona, varav fyra erhållit en Michelinstjärna. Mest känd är Ticket som bröderna Adrià, med stort nytänkande, öppnade tillsammans. Främsta restaurangen idag är Alberts enstjärniga Enigma. Albert Adriá utsågs av Worlds 50 best restaurants år 2015 till världens främsta dessertkock, Pastry Chef. En middag med Albert Adriá Med stor förväntan tar vi oss ut till tvåstjärniga restaurangen Aloe i Älvsjö. Det är kändistätt och till bords får vi vid vår sida vinnaren av ”Sveriges Mästerkock 2022”, Adam Thulin, kunnig och sympatisk. Kvällens middag med ett tjugotal serveringar är komponerad av Albert Adrià tillsammans med chefskockarna Daniel Höglander och Niklas Jönsson från Aloe. Till rätterna serveras ett stort antal ypperliga viner eller juicer. Starten är fem snacks, en krustad fylld av rökt ägg toppad med Oscietra kaviar, gåslever med tryffel, kycklingspett med kryddat ris, puddinglika Dadinho Tapioca och en curry med cocos, tomat och basilika, gott. Första rätten är rikligt med caviar på en bädd av kall cocoscrème, så gott. Följs av pilgrimsmusslor i en asiatisk sallad. Därefter en brödservering. Stjärten från en rå grillad havskräfta toppad med rom var en av kvällens allra bästa rätter. Hare enligt Albert Adriá serverades i tre former, en Consome på hare med Tapioca och Kalixrom, harfilé med ansjovis samt endiver med hare, gåsleversås och hallon. Hasselnötsparfait med apelsin, honung och Shiso var starten på desserterna. I ett högt glas fick vi en rätt från El Bulli år 1997, mango med vit choklad och svarta oliver, kändes stort. Sista desserten var en enkel men god choklad- och hasselnötsglass. Men kvällen var inte slut med detta. Till kaffet kom en av våra favoritdesserter, flamberad crêpe i apelsinsinsås, så läckert. Samt givetvis olika praliner och marmelad. Generöst kunde vi avslutningsvis växla några ord om kvällens fantastiska måltid med den ödmjuke kocklegenden Albert Adriá. Albert hade tillsammans med Aloe gett oss en mycket minnesvärd gastronomisk upplevelse, vilken kväll! Restaurang Aloë i Älvsjö Aloë är en av Sveriges endast två restauranger med två Michelinstjärnor. Restaurangen är lokaliserad till en tidigare Konsumbutik i Älvsjö, en förort till Stockholm. Chefskockar är välmeriterade Daniel Höglander och Niclas Jönsson. Daniel har vunnit OS-guld med Kocklandslaget och varit med och drivit Esperanto, varit på Operakällaren samt deltog i Kockarnas Kamp 2019. Niclas med meriter från stjärnkrogarna Bon Lloc, Fredsgatan 12 och Lux. Menyn, som dagligen är en överraskning, har rätter med globala influenser vilka stimulerar sinnena med intensiva smaker och originella kombinationer, så lydde Guide Michelins motiv när Aloë tilldelades två stjärnor år 2020. ® 36