Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Vilken otroligt kon
stig vår det blev, vi blir alla berörda av Coronapandemin på olika sätt. Det glädjer mig dock att när jag varit i kontakt med goda vänner som är vinodlare i t ex Frankrike och Italien så har de klarat sig relativt bra. De flesta ligger på landsbygden och de har jobbat på med sina vinodlingar och produktioner, lite avskärmade från omvärlden. För att pigga upp oss i rådande stund vill jag tipsa om ett par bra mousserande viner som båda finns i beställningssortimentet. Förhoppningsvis får alla snart möjlighet att träffa goda vänner och umgås även om det blir i mindre sällskap nu. /Text: Liselotte Andersson FILÓS - SPUMANTE BRUT Italien-Veneto / Art.nr 73885 / 149 kronor Detta är ett kvalitativt, helt torrt mousserande vin gjort på 100 % Garganega och kommer från vingården La Cappucina som ligger i den lilla byn Costalunga di Monteforte d´Alpone utanför Verona. Gården drivs i fjärde generationen av familjen Tessari och de har sedan 1985 bedrivit ekologisk odling. Anledningen att man valde det ekologiska spåret var att man råkade ut för en allvarlig frost och behövde återplantera sin vingård, ett vägval man var tidiga med och aldrig ångrat. CITRONKYCKLING Always hungry: Sofia Henriksson / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (6 portioner, 1 timme 15 minuter i ugn) 1 kg hel kyckling Marinad 5 vitlöksklyftor 1 citron, pressad 1/2 dl japansk soja 5 timjankvistar 1 dl olivolja svartpeppar Gryta 2 citroner 5 timjankvistar 5 vitlöksklyftor 2 dl torrt vitt vin 1/2 dl olivolja 2 msk konc. kycklingfond Potatis 1 kg färskpotatis olivolja salt & svartpeppar Sås 150 g fetaost 2 dl matyoghurt 3 droppar flytande honung pressad citron Den här sommarkycklingen – ja, jag kallar den gärna så eftersom den är sådär löjligt god med den första färskpotatisen – får mig att tänka på Bulgarien när jag är där varje år. Där serverar jag gärna den här rätten till middag när det ska vara lite sådär extra fint. GÖR SÅ HÄR: 1. Marinad: Krossa vitlöksklyftorna. Blanda alla ingredienser, häll i en plastpåse och lägg ner kycklingen. Marinera i kylskåp, gärna över natten. 2. Gryta: Skär citronerna i skivor. Lägg timjankvistar, vitlöksklyftor och citronskivor i en gryta som tål ugnsvärme. Häll på vin, olivolja och kycklingfond. Lägg ner kycklingen och häll på marinaden från påsen. Lägg på locket och stek i ugnen i 1-11/2 timme. Fyll på med en skvätt vatten om det är för torrt i grytan. 3. Potatis: Tvätta potatisen och lägg på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, salta och peppra ordentligt. Placera överst i ugnen och rosta i cirka 30 minuter tills de är krispiga och klara. 4. Sås: Smula ner fetaosten i matyoghurten. Tillsätt honung, några droppar pressad citron, salta och svartpeppar. Sedan jag provade detta vin för första gången har jag väntat på att det ska börja importeras till Sverige och äntligen kom det till restaurangsortimentet 2019, det glädjer mig att det nu finns i Systembolagets beställningssortiment och blir tillgängligt för alla. Vinet har en doft av persika, vita blommor och citrus, där även smaken bjuder på citrus och tydliga mineraltoner. Det är perfekt som aperitif eller till charkuterier, oliver och ett gott bröd. Namnet Filós kommer från grekiskan och betyder att vara eller bli vän och det passar ju bra i dessa tider. ANDRÉ CLOUET - BRUT ROSÉ Frankrike – Champagne / Art.nr 77253 / 319 kronor Knäppingsborg smyckas ut med konstverk Under maj och juni kommer en gågata bland restauranger, caféer och butiker i distriktet Knäppingsborg att smyckas ut med ett konstverk som består av textilier från olika loppmarknader i Norrköping. Syftet är att hylla Norrköpings historia och dess textilindustri. – Att arbeta med textilier i Norrköping med dess textilhistoria kändes som en självklarhet, säger Sofia Backman på Happy Events, som står bakom projektet, och fortsätter: – Vi gillar även tanken med att det är textilier som återanvänds, som vi återälskar och att textilierna ursprungligen mest troligt kommer från Norrköpingshemmen. I projektet har de tagit hjälp av Clara Callmeryd från Miss Flora som har besökt flera loppmarknader i Norrköping för att få tag i 60 meter tyg i olika vårfärger. Hon har även rivit tygerna, knutit ihop dem och 16 NOLLELVA hängt upp konstverket. – Knäppingsborg är ett av Norrköpings finaste kvarter, med en härlig stämning och stor potential. Det har varit fantastiskt kul och ett spännande projekt att få möjlighet att jobba med. En utmaning då det var helt nytt för oss alla, säger Clara Callmeryd. (CL) Sötma Fyllighet Syra André Clouets vita champagne är en storsäljare på Systembolaget, dock är inte rosévarianten lika känd vilket jag tycker är synd. Producenten håller till i Bouzy och Ambonnay, som är några av Champagnes högst rankade byar. Vinet är gjort på 100 % Pinot Noir, är torrt och elegant. Det har legat tre år på sin jäst, så det finns tydliga aromer av nybakat bröd. Annars är det mest framträdande tonerna av smultron och jordgubbar som kommer över en såväl i doft som i smak. Det kan med fördel serveras till lättare fiskrätter eller vitmögelostar om man inte bara vill njuta av ett glas i solen. Foto: Henrik Nydahl Foto: Knäppingsborg