Lokaltidningen Kanalen 1
24 kultur &nöje LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKE
R OCH VAXHOLM • NR 47 • Vecka 47 • ONSDaG 21 NOVeMBeR • 2018 Ny lunchrestaurang i Åkersberga n MAT & KROG På Sågvägen 13 i centrala Åkersberga, i lokalen där tidigare Li Thai Wok har legat de senaste åren, slås nu portarna upp till en ny lunchrestaurang. Lokalen är helt nyinredd och maten som serveras är enligt uppgift från det persiska köket. Öppettiderna är vardagar från 10-16. Parsi heter restaurangen som öppnar inom kort. JA Foto: Jenny thörnberg Julborden är dukade JA It’s a must! n MAT & KROG Roslagens Brygghus har sedan ett par år en egen julöl i sitt säsongsortiment. Det är en lager som är bryggd med sex olika maltsorter, däribland havremalt, biscuitmalt och chokladmalt. Nu lanserar bryggeriet även två hemmagjorda julmustsorter, en gammaldags, smaksatt med enbär från Roslagen och ytterligare en lagrad på Bourbonekfat, vilket ger en karaktär av vanilj och whiskey. Julölen finns på Systembolagsbutikerna i Åkersberga, Rimbo och Norrtälje. Julmusten finns i utvalda livsmedelsbutiker. JA Restaurangerna i Österåker och Vaxholm laddar upp för årets julsäsong med dignande matbord och julstämning som varar ända till fastan. 1. Vad utmärker just ert julbord i tema, variation och smaker? Restaurang Klappbryggan Länsmansgården 2. Vad är er egen favorit på ert julbord som ni gärna vill lyfta lite extra? en ”Fanny & Alexander”-känsla med mycket julpynt och granar som skapar en magisk julkänsla, säger hotellets ägare Tobias Ekman. Klappbryggan i centrala Åkersberga serverar julbord tisdagarFoto: AgnetA JohAnSSon Blommande musik och mat n MAT & KROG Åkersberga Växtförsäljning fortsätter med sina populära After Work-kvällar som brukar arrangeras sista fredagen varje månad. Då serveras en för kvällen specialkomponerad meny tillsammans med livemusik i den växtinklädda restaurangen Café Tarte Flambée. Under kvällen har cafét fullständiga rättigheter. Nästa tillfälle att spisa både mat och musik sker fredag 30 november. Då spelar trion Jakob, Aline och Hugo. JA söndagar från 30 november till 21 december. Vardagar kvällstid, lördagar och söndagar både dag och kväll. Vissa dagar är redan fullbokade men det finns platser kvar. Prisbild på 475 kr, barn upp till 12 år 25 kr/år. 1. – Vi använder oss av råvaror som hör en skärgårdskommun till och tar hjälp av våra lokala producenter som Roslagswhiskeygravad lax, kräftor med lag av öl från Roslagens Brygghus och Ribbs glaserade i Båtstorp pale ale från Åkersberga bryggeri, ost från Rindö ostmakeri samt Löfsta Herrgårdsmejeri i Vallentuna. I år lyfter vi fram lite fler vegetariska alternativ som till exempel två olika varianter av sill gjorda med aubergine, vegetarisk Janssons frestelse, veganska rödbetsbullar samt en variant av den klassiska julskinkan med rotselleri som ingrediens, säger Jeanette Sangfelt. 2. – Det ska bli spännande att se hur våra vegetariska alternativ blir mottagna. Vår hemrökta lax och vår hemgjorda viltfärskorv är ett hett tips. Cafét i det gamla trähuset på Länsmansgården i Åkersberga fick sina första bokningar på sitt populära julbord redan i augusti. Allt är i princip fullbokat, utom möjligtvis till 20 december. Prisbilden ligger på 450 kr. 1. – Våra råvaror, så mycket svenskproducerat, ekologiskt och närproducerat. Traditionellt men kompletterat med matiga sallader och grönsaksrätter, säger Pia Anagrius. 2. – För mig är ett julbord en helhet med alla kryddiga smaker men Café Länsmansgårdens olika sillinläggningar är en favorit. Waxholms hotell Waxholms Hotell serverar julbord mellan 29 november – 24 december med tre sittningar alla dagar. Vissa enstaka sittningar är redan fullbokade men det finns platser kvar än så länge. Prisbilden ligger från 495 kr vardagar till 595–725 kr under helgerna. Paketpris för boende på hotellet. 1. – Vi har ett klassiskt julbord som är tydligt skärgårdsinspirerat. Hotellets gamla buffé-eka kommer upp och fylls med många sillsorter och goda röror. Det är 2. Kökschef Marcus Normans favoriter är de olika patéerna, med skärgårdspatén som huvudfavorit. Smaksatt med ansjovis och dill. Dessutom har vi en stor dessertbuffé som vi gärna slår ett slag för! Waxholms kastell I källarvalven under Kastellet serveras julbord mellan den 23 november och 21 december. Priserna ligger från 395–695 kr beroende på datum och tid, sedan tillkommer båtresan till och från ön. – Vi har eftermiddagssittning som börjar kl. 14:00 och en kvällssittning som börjar kl. 19:00. Det finns platser kvar om man är flexibel med vilket datum man vill komma. De populäraste datumen blir fulla redan i augusti, säger platschef Egon Persson. 1. – Framförallt platsen och en helhetskänsla av historia, värdskap och jul. Vi gör allt från grunden själva och försöker ha så mycket närodlat som det går. Nytt för i år är ett ännu större utbud av Anné Eklund som driver festvåningen i Tornvillan i Vaxholm kör julbord från 1–22 december, mestadels kvällssittningar, men vissa dagar och helger även dagtid. Några få sittningar finns kvar. Prisbilden ligger på 575 kr för vuxna och 30 kr per år för barn mellan 3–12 år. 1. – Min känsla för att du känner dig hemma på Tornvillan. Jag satsar mycket på grönt och nu även en del veganska alternativ. Härlig variation med mycket smaker, säger Anné Eklund. 2. – Laxpannkakan som alla älskar! Domarudden Domarudden i Åkersberga serverar julbord från den 30 november till 22 december. Servering sker bara på kvällen, men det går även att boka in större sällskap under lunchtid. Än så länge finns platser kvar. Prisbilden är 495 kr för vuxen, 265 kr för barn 7–15 år och 95 kr för barn 3–6 år. vegetariska rätter än förra året. 2. – Min favorit är sill smaksatt med havtorn och vår ölgravade lax som är gravad med öl från Vaxholms Bryggeri. Tornvillan mat & krogliv