Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Vargjakt på Åland
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Forskning för jägare
Svensk Jakt Toppfågeljakt
Svensk Jakt Omslagstävling
Svensk Jakt Backspegeln
Svensk Jakt Fem varma jakthandskar
Svensk Jakt Östergrenskidan
Svensk Jakt Rävfångst
Svensk Jakt Dovjakt
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Visste du att...
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Tjädergryta och tjälknöl VILTSMAK » Tj
ädergryta och tjälknöl RECEPTET Emilia Nilsson, Silsjönäs, slutade på tredje plats i tv-programmet Årets Mästerkock häromåret. Hon är både jägare och hängiven matlagare: ”Jag älskar både natur upplevelsen och precisionen i toppfågeljakt”, säger hon. M atlagningsintresset tog henne till en tredjeplats i tv-programmet Årets Mästerkock våren 2019. – Man får verkligen jobba för varje fälld tjäder. Toppfågeljakt är att ta på sig de breda träskidorna och ta sig fram genom snön i en magisk sago vintervärld. Kanske är det 20 minusgrader ute. Och när man väl får syn på tjädertuppen på kanske 300 meter gäller det att räkna ut en väg så att man inte syns, långsamt smyga sig nära innan man kan ta av sig skidorna, lägga sig ner och ta stöd på ryggsäcken. Sedan handlar det om precision. Finns det vind att ta hänsyn till? Jag älskar prickskytte, säger Emilia Nilsson. Hon är grisbonde i Silsjönäs, en liten jämtländsk by mitt i skogen. Familjen har jagat i generationer, och för Emilia består jaktåret av älgjakt, björnjakt, lodjursjakt, skogsfågeljakt med trädskällare, och så vildsvinsjakt hos släktingar i Småland. – Det fina med att äta sitt eget viltkött är att man minns jaktupplevelsen varje gång man tar upp sin älgstek eller sitt tjäderbröst ur frysen, säger Emilia. Emilia Nilsson med en tjädertupp. På nästa uppslag delar hon med sig av tre vilda favoritrecept: en mustig tjädergryta, en variant av tjälknöl och en tunnbrödsrulle med älgskav som passar både som jaktlunch och vardagsmiddag. Emilia serverar ugnsbakat tjäderbröst. SVENSK JAKT Nr 1 2021 79
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer