Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Vargjakt på Åland
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Forskning för jägare
Svensk Jakt Toppfågeljakt
Svensk Jakt Omslagstävling
Svensk Jakt Backspegeln
Svensk Jakt Fem varma jakthandskar
Svensk Jakt Östergrenskidan
Svensk Jakt Rävfångst
Svensk Jakt Dovjakt
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Visste du att...
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Tjädergryta och tjälknöl
Läs fler recept på www.svenskjakt.se och www.vilt
mat.nu « ÄLGSKAVSSTUT MED TUNNBRÖD, POTATISSALLAD OCH PEPPARROT Ta fram en frusen bit viltkött och låt den tina till hälften. När det är halvfruset går det att skära skav med vass kniv. 4 portioner 1 kg älgskav 100 g gula kantareller 2 krm cayennepeppar Salt, nymalen svart- och vitpeppar Olja 3 msk smör 4 mjuka tunnbröd Potatissallad 7 kokta potatisar 1/2 äpple 1 dl crème fraiche 0,5 dl majonnäs 3 msk dijonsenap 1 vitlöksklyfta, riven Några kvistar persilja, hackad Salt Nymalen svart- och vitpeppar Tillbehör Salladsblad 5 cm gurka 8–10 kvisttomater SVENSK JAKT Nr 1 2021 1/4 rödlök, strimlad Färska örter; timjan, oregano och persilja Några cm pepparrot, riven Skär potatis och skalat äpple i jämna tärningar, cirka 1,5 x 1,5 cm. Riv vitlöken och hacka persilja, lägg i alla ingredienser till potatissalladen i en skål och blanda ihop den. Värm en stekpanna eller muurikka, häll på olja och smör. Tillsätt skaven och stek så köttet får färg, tillsätt kantarellerna. Krydda skaven och stek så kantarellerna får lite yta. Skär gurka i skivor, halvera tomater, skala lök och skär i strimlor och riv pepparrot. Värm tunnbröden lätt i en torr stekpanna. I varje bröd lägger du salladsblad, gurka, tomater, rödlök, cirka 1,5 dl potatissallad och skav. Toppa med färska örter och riven pepparrot. SÅ HÄR TAR DU VARA PÅ TJÄDERN Efter skottet tas tjädern hem och hängningen beror på hur skottet träffat. – Om det är en fin halsträff, brukar jag lämna maginnehållet kvar i fågeln under hängning. Är det en magträff tar jag ur allt bukinnehåll på fågeln. Då gör jag ett snitt längst ner ovanför fågelns analöppning och drar ut allt bukinnehåll, säger Emilia Nilsson Hängning Låt fågeln hänga i huvudet i 4 grader i cirka 7–10 dagar. En ung fågel behöver kortare mörningstid, en äldre fågel behöver längre. Rekommendationen är 40 dygnsgrader (alltså 4 grader i 10 dygn). Har du inte tillgång till kylrum för att hänga en hel fågel, kan du skära ut bröst och lår, vacuumpacka och sedan lägga i kylen för mörning. Styckning 1. Plocka dunet från halsen och nedåt så att hela bröstfiléerna är blottade, plocka även av dunet vid låren och vingarna där det finns kött. 2. Skär ut bröstfiléerna. Börja vid bröstbenet och följ det nedåt. 3. Skär loss låren inne i ljumsken, samt skär loss vingarna. 4. Skär loss bröstbenet och ta tillvara resterande skrov till fond. Hacka upp skrovet till fonden i mindre bitar. Recepten är hämtade från Emilia Nilssons bok Pangmat, utgiven på Jengels förlag. 81
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer