Nöjesnytt Helsingborg 1
foto: Katrine Schwarz-Voss RSCUED HÅLLER SIG #KVA
RIKVARTERET Det är inte lätt att vara småföretagare – eller företagare överhuvudtaget –, för att inte nämna anställd, i de här tiderna. Alla har det mer eller mindre tufft. 2020 är hittills inte vad någon kunnat föreställa sig, och under den senaste månaden har många företag tvingats gå i konkurs. text: Alexandra Lundbladh foto: Marta Streng Helsingborgsföretaget Rscued som räddar frukt och grönt från att slängas i onödan och till-verkar juice har under de senaste veckorna haft det kämpigt. Med hjälp av många kreativa lösningar håller de sig flytande trots omständigheterna, och vi har pratat med den ständigt positiva medgrundaren tillika säljledaren Truls Christenson om förändringarna. Hur är läget hos er? – Det är bra i allt det här stökiga, men vi har haft det jättetufft för att tala klarspråk. Vi är stora inom café, hotell och restaurang och många av våra kunder har haft det väldigt svårt vilket såklart speglar tillbaka på oss. Rscued föddes 2015 ur det dåvarande företaget Marmeladmakeriet som hade startats året innan av helsingborgaren Cecilia Larsson. Redan då var Truls Christenson med och gjorde marmelad av fruktsvinn. – Jag gick i gymnasiet och frågade Cecilia om jag kunde få vara hos henne i några veckor för att lära mig om företagande. Jag sa att jag jobbar gratis, jag ville bara se hur det gick till. På den vägen kom jag in i företaget. Då hade vi bara tillgång till ett gammalt restaurangkök och räddade några kilo frukt i veckan. Truls berättar att Sverige generellt sett är bra på att ta hand om frukt och grönt, men att det ändå finns ett svinn på ungefär 30 procent. – Till en början tog vi det svinnet vi kunde få tag på och gjorde äppelmust i det gamla restau-rangköket. Där stod vi och fyllde 40 000 flaskor med decilitermått och tratt, oftast på kvällar-na eftersom det var då vi hade tid. På dagarna gällde det att leverera juice och serva våra kunder, det var då de var vakna. Minns att vi ibland hade mycket att göra, då ringde vi in släkt och vänner som fick hjälpa till. Jag har underbara bilder på när min mamma, pappa och morbror står i köket med huckle och decilitermått. Sedan blev vi lite större år efter år, och 2019 lyckades vi rädda 325 ton frukt och grönsaker. Det börjar bli helt galna volymer, men det är ju fortfarande bara en bråkdel av allt som kasseras. Man kan ana att Truls berättat den här historien många gånger tidigare, och han fortsätter prata med samma engagemang och glädje som jag föreställer mig att han har när han säljer juice. – Vi hade inte råd att ha bil så jag åkte kollektivt till våra kunder i hela Skåne, så långt jag kunde komma med Skånetrafiken. Där kom jag med en låda med lite juicer och marmelader, och det fungerade oftast ganska bra. Ett par av våra kunder är kvar sedan den tiden. Det här hänt mycket sedan dess, men vi är fortfarande väldigt små. – Det är jättemycket som vi fortfarande inte har hittat än som vi skulle kunna ta tillvara på. All frukt och grönt står vi och tittar igenom för hand och sorterar. Det som är bra blir juice, shots, glass och funktionsdryck, det som inte är bra nog blir istället vegansk blomsterjord. Den kommer faktiskt att släppas på Plantagen nu i vår. Ett lokalt företag som Rscued, som dessutom ser till att stora mängder frukt och grönt kan räddas från att bli avfall är naturligtvis ett av många som man vill ha kvar när stormen blåst förbi. Vad var er första reaktion när allt plötsligt mattades av så mycket i mars? 14 | nöjesnytt