Nöjesnytt Helsingborg 1
KÄLLA: ARLA tilltugg & smårätter Ska du bjuda på
fest? Ett gott tilltugg till drinken får gästerna att känna sig än mer välkomna och garanterar en festlig stämning. Våra tilltugg är lätta att förbereda och riktigt goda! KARAMELLISERAD GRÄDDÄDEL PÅ KAVRING 8 st 100 g Kvibille® ädel grädd 1 päron 4 skivor Kavring 2 msk rårörsocker Skär osten i skivor. Hyvla päronen i 2 mm tunna skivor. Dela brödskivorna på mitten. Lägg först päronskivorna på kavringen och sedan osten. Strö över sockret och bränn av med brännare tills sockret smält. Har du ingen brännare kan du använda ugnens grillfunktion. LAXBOLLAR 20 st 200 g gravad eller kallrökt lax 1 dl Arla Köket Kesella® kvarg 1 dl finhackad citrontimjan 1 dl finhackad färsk gräslök 1 tsk Dijonsenap Hacka laxen. Blanda kvarg, 1 dl av örterna och senap. Rör i laxen. Forma till 20 bollar. Rulla dem i resten av örterna. Låt stå i kyl minst 1 tim. LÖJROM I SALLADSBLAD 4 port 1 dl Arla Köket® smetana 1 huvud gemsallad 1/2 rödlök 1/2 äpple 75 g löjrom 4 kvistar färsk dill 1 krm nymald svartpeppar Vispa smetana och lägg i en spritspåse. Plocka salladsbladen och lägg i kallt vatten. Skala och skiva rödlök tunt. Skölj i kallt vatten ca 10 min. Skär äpplet i tunna stavar. Häll av vattnet från salladsbladen och rödlöken, se till att de är torra. Lägg salladen på ett fat, spritsa på smetana och skeda över löjrom. Toppa med rödlök, äpple, plockad dill och nymald svartpeppar. MINIPAJER MED OST 16 st Pajdeg: 2 1/2 dl vetemjöl 75 g Arla® Svenskt Smör 3/4 dl Arla Köket Kesella® kvarg lätt Fyllning: 100 g Apetina® vitost 8 körsbärstomater 3 Ägg 2 1/2 dl Kelda® matlagningsgrädde 1 krm salt 1 krm svartpeppar Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i 16 små engångsaluminiumformar. Låt formarna stå i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Mosa osten och dela tomaterna i halvor. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Lägg osten i formarna och häll på äggstanningen. Lägg i en tomathalva i varje form. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 min. CROSTINI MED SPARRIS OCH PROSCIUTTO 12 st 1 dl Köket® crème fraiche fetaost & soltorkade tomater 12 Crostini 2 skivor Prosciutto 1 färskt fikon i klyftor 1/2 msk Crema balsamico 4 färska grön sparrisar saft och skal av ½ liten citron 1 msk olivolja Färska örter Flingsalt Svartpeppar Bred crème fraiche på crostinin. Dela varje skinkskiva i 3 delar. Toppa hälften av crostinin med skinka och fikonklyftor. Ringla över balsamicokräm. Skär sparrisen tunt på snedden men spara knoppen. Gör en marinad av citronskal- och saft och olivolja. Lägg i sparrisen och låt marinera ca 5 min. Toppa resten av crostinin med sparrisen. Lägg upp alla crostini på ett fat. Krydda med salt och peppar. Ringla ev över olivolja och garnera med färska örter. 50 | nöjesnytt MANDELPOTATISPLÄTTAR MED LÖJROM 4 port 4 mandelpotatisar 1 ägg 1 dl Arla Köket® crème fraiche 1/2 dl Arla® vispgrädde 1 dl vetemjöl 2 krm salt 2 krm strösocker Arla® Svenskt Smör 1/2 rödlök 1 liten citron 100 g löjrom 1 dl Arla Köket® crème fraiche 1 msk hackad färsk gräslök Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en purépress. Blanda med ägg, crème fraiche, grädde, mjöl, salt och socker. Smält smör i en stekpanna. Spritsa eller klicka ut små plättar i pannan och stek på medelvärme 1-2 min per sida. Värm ev plättarna en kort stund i 200° varm ugn innan servering. Skala och finhacka rödlöken. Skala citronen med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Dela dem i mindre bitar. Fördela löjrom, lök, crème fraiche, gräslök och citron på plättarna. BISCOTTI 35 st 1/2 dl mandel 1/2 dl torkade aprikoser 100 g Arla® Svenskt Smör Arla® Svenskt Smör 1 dl strösocker 2 ägg 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Sätt ugnen på 200°. Grovhacka mandel och aprikoser. Skär smöret i tunna skivor. Lägg smör och socker i en skål och rör det poröst. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt mjöl, bakpulver, mandel och aprikoser. Arbeta snabbt ihop till en deg. Klicka ut degen till tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Skär de varma längderna i ca 3 cm breda bitar. Lägg dem med ena snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Vänd andra snittytan upp och rosta ytterligare ca 4 min. Låt kakorna kallna. Förvara dem torrt i burk. nöjesnytt | 29