Nöjesnytt Helsingborg 1
viner VÄRDA ATT UPPTÄCKA Systembolagets gigantisk
a beställningssortiment rymmer ofantligt många viner. Här har jag plockat två spännande viner ur BS. Lägg till ett vitt vin som nyligen bytt årgång samt en röd doldis väl värd att upptäcka. Månadens upptäckardruva och vin är tillverkat av ovanliga mencíadruvan. Få andra distrikt i vinvärlden är som spanska Bierzo lika inriktade på en enda sort. I Bierzo lyser mencía som den självklara solitären och odlarna tar druvan till höjder som vinälskare inte trodde var möjliga. Gamla vinstockar som ofta växer som buskar som i Châteauneuf-du-Pape, men här i branta, otillgängliga vingårdar, druvor som handskördats och småskalig produktion bidrar till vinernas unika stil. Hantverk stämmer väl in på vintillverkningen i Bierzo. Mencíavinernas smak är ofta lika tät och kraftfull som färgen är ogenomtränglig. Vanligtvis finns noter av lakrits i kombination med frisk rödfruktig smak, örtiga inslag med drag av gräs och paprika. Inte konstigt att man på plats trodde att sorten var cabernet franc (röd druva odlad i Loire, bland annat). De två är inte samma. Men mencíavin passar precis lika bra till lammrätter som vin av cabernet franc. För alla som vill lagra vin är mencía också ett utmärkt alternativ. Kanske är Bierzovinerna även framtidens stora vinnare när vi redan nu ser att klimatförändringen lägger om spelplanen för många av världens bästa vindistrikt. Vinerna från Bordeaux, Barolo och Barbaresco är alla i en transformeringsfas, påtvingad av klimatförändringar. VITA VINER 1. TURCKHEIM PINOT GRIS RÉSERVE 2018 (2119) Cave de Turckheim, Alsace Frankrike, 105 kr Betyg: 4 Vinerna från Alsace är alltid tydliga med vilken druvsorten är. Gröna pinot gris är en av de tilllåtna i distriktet. I kombination med hög syra utmärker sig Alsacevin också för att alla druvor vanligtvis skördas som perfekt mogna. Distriktet ligger i skydd av en bergskam och klimatet unikt. Druvmognaden ger vinerna en smak av upplevd sötma. Kombinationen syra och sötma är också en nyckel till vinernas fenomenala matchningspotential till mat. Torrt vitt, vin som smakar av vita, mogna frukter som päron men även röda äpplen, har en kryddig twist och söt längd av aprikos och honung. Servera till surkålsallad och rökt fläsk eller rödbetssoppa. Cave de Turckheim är ett väl ansett kooperativ. CHATEAU DU COING L'ANCESTRALE MONNIERES SAINT FIACRE 2015 (79304). BS Véronique Günther-Chéreau, Muscadet de Sèvre-et-Maine Frankrike, 169 kr. Betyg: 5 Vem kunde tro att den i vinkretsar inte så väl ansedda druvan melon de bourgogne från distrikt Muscadet de Sèvre-et-Maine i Frankrike skulle producera viner som det slår gnistor av i smakupplevelse. Här är wow-faktorn hög och sannolikt får vinet även de kräsnaste vinälskarna på fall. Torrt, fylligt vitt vin med en grönmogen fruktsmak, inslag av mineral och rök, saltstänkt tång och nervig längd. Nyanserad, lång och komplex smak. Tillverkaren står fast vid tradition och vill göra viner som håller länge. Har själv, med nöje, provat årgångar över 20 år. Passar till skaldjur med aïoli eller en klassisk fiskgratäng med handskalade räkor och potatismos. RÖDA VINER POJEGA 2016 (75810). BS. Guerrieri Rizzardi, Veneto Italien, 139 kr Betyg: 5 Kommer ni ihåg hur ripasso ska smaka, på riktigt? För alla som tappat bort smakminnet för hur en äkta ripasso smakar är det dags för en uppdatering. Druvorna är de i Veneto, och för ripasso, vanliga corvinone, corvina, rondinella men här toppat med lite merlot. Den senare är förvisso en ”nyhet” i en klassisk ripassoblanding men ett val tillverkaren gjort. Vinet är torrt, balanserat och fylligt vilket är själva grundidén för ripasso. Smaken är körsbärsfruktig, nyanserad med en läcker twist av apelsin, läder och fat. Komplext vin för en spottstyver. Servera till ugnsbakad fylld rapphöna, eller en riktigt god råbiff. Slutsatsen att det är dags att återuppliva ripasso som den ska smaka ligger fast. Av någon anledning har vi i stället vant oss vid senare tids söta ripassovarianter. Vi har glömt ”orginalen”. Det är dags att ändra på det. ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE VIÑA ALTAMAR MENCÍA 2016 (2224) Hammeken Cellars, Bierzo Spanien, 119 kr Betyg: 4 Okej, alkoholhalten är höga 14,5% vilket i sig inte är speciellt lockande. Men vinet klarar balansen. Den härliga frukten bäddar in styrkan och kraften i alkoholen och helhetsintrycket är - perfekt. Ytterligare två ”roliga” ingångar till varför man ska prova detta vin är för den ovanliga mencíadruvan men också för att upptäcka distrikt Bierzo i nordvästra Spanien. Vingårdarna i Bierzo ligger ganska högt, 400-800 m ö havet och klimatet är hett med svalkande influenser från Atlanten. Vinet har spännande smaker av röd- och blå frukt, inslag av björnbär, örter och mineral, strama tanniner samt fat. Långt från mainstream och ljuvligt gott till mat som lammstek eller racks. 52 | ö n öjjesnyttt 30 | n esny