Nöjesnytt Helsingborg 1
Köpenhamn TVÅ RESTAURANGER FÖRLORADE sin stjärna.
Studio i jazzpalatset The Standard (som ligger i en gammal tullbyggnad med utsikt över hamnen) har nyligen bytt både ägare och kökschef så det är inte direkt konstigt att Michelinguiden vill försäkra sig om kvaliteten innan ”nya” Studio kan skryta med sin stjärna igen. Dessutom förlorade den gamla italienaren Era Ora belägen på Christianshavns kullerstenar och med en vinkällare med 90 000 flaskor sin gamla stjärna (anledning okänd). Men eftersom Köpenhamn är Köpenhamn så ersätts dessa två förlorade stjärnor istället med tre nya. Vansinnesprojektet The Alchemist på Refshaleøen behövde bara något halvår för att plocka upp sina första två stjärnor. Dessutom har Gentoftes Jordnær fått sin andra stjärna. I Michelins beskrivning kallas de för ”passionerade” och deras mat beskrivs som ”vackert kreerade minimalistiska skapelser med subtila och harmoniska smaker”. De hyllar också att ena halvan av det gifta paret som driver restaurangen själv går till skogs och finner många av ingredienserna. Vi gissar att hans fru samtidigt passar deras sex barn. Hur de också hinner med restaurangen förstår vi emellertid inte riktigt. KÖPENHAMNS ALLA STJÄRNOR 2020 SIKTA MOT STJÄRNORNA I KÖPENHAMN Det är dags för den årliga genomgången av Michelinstjärnorna som i vanlig ordning strösslats över gastronomiskt välrenommerade Köpenhamn. TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN PÅ GÅNG *** Geranium ** Alchemist AOC Jordnær Kadeau Noma * 108 Alouette Clou Formel B Kiin Kiin Kokkeriet Kong Hans Kælder Marchal Relæ Bib Gourmand: Anarki Enomania Kødbyens Fiskebar Marv & Ben Mêlée Pluta Selma Barabba (Ny) SÖTSUG Köpenhamn är inte bara framstående i fine dining. För de som har ett starkt sötsug är staden också en attraherande destination. Vi har tidigare skrivit om Queen’s Delight och deras franska bakelser éclairs i denna kolumn, men det är nog också på sin plats att lyfta fram Unicorns & Rainbows som öppnade förra året - en chock i rosa på Studiestræde 16 med maräng som specialitet. Till dessa hemmagjorda läckerheter serverar de gärna ekologisk glass som dekoreras med ätbara blommor och guldglitter. Och är du beredd att gå hela vägen kan detta kalas naturligtvis sköljas ned med champagne. ”Din dagliga dos av glädje” som de själva kallar det. Om du föredrar Nutella ska du istället styra stegen till Buka på Store Kongensgade 18, en bagare med fokus på Nutella som landar i allt från croissanter till briochebröd. Bukas värld är sydeuropeisk och gammaldags vilket ramas in av italiensk musik från 40-talet och stearinljus. OSTERIA Osteria 16 Pesce, Sønder Boulevard 54 Det är svårt att hålla reda på den italienska terminologin. Vad är skillnaden mellan en trattoria och din genomsnittliga enoteca? Vill du hellre sikta på en taverna eller en osteria? Idag är skillnaden inte så stor som den en gång i tiden var, men i enkla drag är de allihop en mer simpel och vardaglig form av en ristorante. Medan trattorian är en mindre formell restaurang som traditionellt är familjeägd så var osterian en vinbar som utvecklades till att servera enklare hemlagade rätter (medan vinbaren/butiken som inte gjorde det kallades enoteca). Folket bakom Osteria 16 och Spaghetteria har nu öppnat Osteria 16 Pesce vilket du kan räkna ut handlar om enkla, välsmakande rätter med de goda ingredienser du kan hitta i havet. Skaldjur och fisk i smakfulla anrättningar, perfekt för din vardagskväll. JORD TILL BORD På norra Själland ligger gården Birkemosegaard. Ett biodynamiskt landbruk som under sommarmånaderna också ställer till med en restaurangverksamhet under namnet Birkemosegaard Køkken. Mars månad ut, well torsdag till lördag, finns möjligheten att besöka deras pop-up i Nordhavn i Köpenhamn. De har lovat att ta med sig allt vad naturen bjuder på så här på senvintern. Jord till bord, allt från grunden och naturligtvis ekologiskt och biodynamiskt. På menyn hittar du bland annat färsk dansk getost med ”Om givaren ger 300 kronor så räcker det till en matkasse för en familj.” fermenterad honung och svarta vinbär, bakade rötter med bearnaise samt tartar av biodynamisk oxe med inlagda kantareller och övervintrade rädisor. Den nya hybridlokalen The Audo i Nordhavn, som annars mest fokuserar på design, fungerar som ram till de medtagna råvarorna från Birkemosegaard. Men det är skynda på som gäller. Efter 28 mars får man vänta till sommaren, och dessutom ta sig hela vägen upp till Sjællands Odde. 90 NÖJESGUIDEN | NR 03, 2020 18 | nöjesnytt