Sommarguiden Helsingborg 1
REKOMMENDERADE KÖK På AMA Nikkei möter Japan Peru
Text: Christel Molin Foto: Clarion Rickard Olsson, välkänd krogprofil i Helsingborg, är kökschef över AMA Nikkei Restaurang och Rooptop Bar som huserar på Clarion Hotel Sea U och som öppnade på alla hjärtans dag i år. Rickard har tidigare drivit restaurang Terassen men också arbetat på Sillen & Makrillen i Helsingborg. AMA betyder sea woman på japanska och är taget från fridykartraditionen i Japan där kvinnor dyker efter ostron och pärlor på havets botten. Det passar också perfekt då man serverar ostron från Västkusten som fiskas genom fridykning av den kvinnliga varianten på sea woman i Sverige - Lotta Klemming. - Vi har haft gott om gäster sedan vi öppnade och det har varit bra feedback, våra gäster uppskattar vårt koncept och tycker att vi serverar fräsch och ”lätt” mat med spännande smaker, säger Rickard Olsson. Maten är inspirerad av Nikkeiköket som genom sin kombination av peruansk och japansk mat ger japansk elegans med hettan och syran från det peruanska köket genom chili, lime, rötter och potatis. Utifrån ett koncepttänk och en avsmakningsmeny guidar man gästerna igenom en smakupplevelse om de så vill. Menyerna bygger på tanken att man som sällskap ska kunna ta in ett gäng olika smårätter och dela med varandra. Och för att underlätta den upplevelsen för gästen så har man en avsmakningsmeny som sätter ihop smakerna och rätterna i en god kombination. Nikkei är ett fusionkök som uppstod i slutet på 1800 talets Peru. Många japaner flyttade till Peru för att arbeta med jordbruk och gruvdrift och i Peru fortsatte de att laga rätter från sina hemländer, men med de råvaror som fanns på plats. Ur denna mix skapades Nikkeiköket. Nikkei är inte bara namnet på köket utan det är också namnet på den japanskperuanska befolkningen. På frågan om varför Helsingborg är en bra matstad, svarar Rickard: - Människorna här i stan har ett gott öppet sinne för att testa nytt när det gäller mat och smaker. Det märker vi ju nu. Sedan hjälper vi dem i upplevelsen genom att hålla linjen i menyerna och genom att föreslå kombinationer som ger den bästa upplevelsen av Nikkeiköket. 30