Boinsikt 1
ÖBO LOKALER Samuel Hambre (t h) serverar lite kaf
fe till sin blivande kompanjon Emil Esplund Chandorkar. I mitten står Malin Bååk, butiksansvarig för Sveas i Hållstugan. Snart blir Sveas dubbelt så stort många som sedan gör slag i saken återstår att se. Det finns vissa begränsningar på vad som kan säljas i butiken. Eftersom den saknar rinnande vatten lämpar den sig inte för livsmedelsprodukter. Men i övrigt är det fritt fram. Snart ska Sveas i Hållstugan bli dubbelt så stort. Och kanske också dubbelt så bra? – Ja, kanske det. Vi satsar i alla fall på en mer modern inredning som vänder sig till en yngre kundkrets, säger Samuel Hambre, som äger Sveas tillsammans med sin far, Lennarth. Vid nyår kommer Lennarth Hambre att överlämna sin halva till Emil Esplund Chandorkar och det är de två nya ägarna som vi träffar på Sveas i Hållstugan. – Vi har åkt runt i Mälardalen och tittat på olika kaféer och den här nya delen av Sveas i Hållstugan kommer att skilja sig stort från den nuvarande. Inredningen blir mycket mer modern, säger Emil Esplund Chandorkar. Sveas etablerade sig i Hållstugan för två år sedan. Enligt Samuel Hambre har kaféet haft en bra utveckling, faktiskt mycket bättre än väntat. Ändå är det tufft att ge sig in på kafémarknaden i Örebro, som fått många nya ställen under de senaste åren. – Visst, men vi är ett klassiskt kafé och Mia Boberg och Maria Karlberg är gamla vänner. Nu är de dessutom kompanjoner i sin nya butik Anyday. Boinsikt 4-13 konkurrerar därför inte med alla andra. Men man måste vara på topp och ha bra produkter. En stor fördel för oss är att vi själva producerar det vi säljer, säger Samuel Hambre. Att ha ÖBO som hyresvärd har till alla delar fungerat bra. – Samarbetet har flutit på perfekt och det är inte alla fastighetsägare som engagerar sig på samma sätt som ÖBO. Personkemin kanske också har spelat in. Vi har jobbat tillsammans med Leif Andersson och det har gått väldigt smidigt, säger Samuel Hambre. – Jag är ju örebroare och när jag hörde att det var ÖBO som var hyresvärd kändes det mycket tryggt, säger Emil Esplund Chandorkar. De räknar med att den nya delen av Sveas i Hållstugan ska vara klar till början av april. Att det inte blir tidigare beror på att konditoriet på Stationsgatan i Kumla står inför en omfattande renovering. Den nuvarande och den nya delen i Hållstugan kommer att skiljas åt av den befintliga passagen. Det kan ställa till en del logistiska problem, men är säkert inte till något större nackdel, eftersom kafékunder gärna vill ha liv och rörelse omkring sig. Samuel Hambre räknar med att det utbyggda kaféet i Örebro på sikt kommer att ha lika stor omsättning som Sveas nuvarande största enhet, konditoriet vid torget i Kumla. 29