Nöjesnytt Helsingborg 1
EMELIE GESTRÉN – ZOÉGAS CAFÉ ÄR YTTERST LEVANDE &
UNIK KAFFEHISTORIA År 1886 grundas caféet av två pionjärer inom kaffe i Sverige. Miljön förädlas över tid till en unik verksamhet. De nya ägarna vill nu utveckla det till nästa nivå. De vill skapa en speciell plats som besökare gillar eller är stolta över. Vi får en stund i sällskap med gott kaffe, förstklassig service och spännande entreprenörskap i en miljö med unik touch. Text ch foto: Thomas LB Johansson När & hur uppstod idén till butiken & cafét? - Att starta upp rörelsen här uppkom när det publicerades att vårt café var på väg att avvecklas helt, öppnar platschefen Emelie Gestrén. Fyra driftiga människor tog tag i situationen, Karsten, Rosa, Hanna och William. De ville förvalta den legendariska verksamheten för Helsingborgs stad och hade önskemål om att driva det vidare. Kontakt knöts och önskemålen infriades. Så nu lever cafét vidare. Vad betyder kaffe för er? - Zoégas står för mörkrost, förklarar Emelie. Från när kafferosteriet grundades år 1886 av Carlos Zoéga och Maria Tufvesdotter Thunell fram till nutid har den rostningsstilen varit tongivande. Kaffesortimentet här är generellt liktydigt med riktigt fint mörkrostade bönor från växten Coffea arabica. Hur är det att agera som företagare i Helsingborg? - Jag gillar att driva verksamheter och har därav varit företagare ganska länge här t.ex. i ”Mindpark”, förklarar delägaren Karsten Deppert. Helsingborg är en ort som bär på mycket entreprenörskap, något som tilltalar mig starkt. Här finns uppsjö av roliga människor att bolla idéer med. Det är dessutom lätt att starta företag i kommunen. Blickar man ut med ett större perspektiv så återfinns här även god kunskap och starka ambitioner, fast på ett skoj vis. Eftersom vi befinner oss i en mindre stad vilar här även en bra öppenhet för dialog. Det är lättsamt att knyta nya kontakter och man hjälps åt för utveckling. Det är en varmt välkomnade stad för entreprenörskap tycker jag. Hur stor andel av ert kaffesortiment är ekologiskt? Vill ni utöka det? - Just nu har vi fyra sorter som är ekologiska, svarar Emelie. Förklaringen är att marginalen för kaffebönderna är så pass mycket sämre. Bönderna får inte tillräckligt bra betalt för sin skörd. Av den anledningen väljer därför många lantbrukare i kaffeländer att inte odla just ekologiskt kaffe. De leder till att utbudet av ekologiska kaffesorter blir begränsat. Vi har inte så många. Vi köper ju in allt vår kaffe från Zoégas så vi har inte makten att påverka antalet ekosorter. Men vi skulle ju varmt välkomna och stödja det om det kommer in fler sådana varianter i sortimentet. Och inom kort kommer vi att välja att endast servera ekologiskt kaffe i caféet. Dessutom är det på gång med en egen och hemlig blandning, som bara innehåller ekokaffe. Vi satsar till 100 % på det ekologiska alternativet i de situationer där vi kan påverka valet. Varför är det mer vinst som företag att höja priset på ett ekologiskt kaffe än att höja prisbilden på hela sortimentet? - Priset på det ekologiska kaffet är ofta väldigt högt eftersom produktionen medför fler kostnader, påpekar Emelie. Men till skillnad från de vanliga matvarubutikerna så tar vi exakt samma pris för vårt kaffe oavsett om det är ekokaffe eller vanligt kaffe när det serveras här. Och det gäller både för hela bönor och malt kaffe. Att välja ett miljövänligt kaffe hos oss blir därför lättare eftersom prisbilden är generellt lika. Det blir alltså inte dyrare för kunden att välja ett ekologiskt alternativ. - Utmaningen för prissättningar är vad som kommer ut i slutändan ur kombinationen av varje kostnad och vad folk är villiga att betala, anser Karsten. Generellt så finns det en betalningsförmåga hos kunder. Ur kundperspektivet söker man ett värde bakom. Utmaningen för oss tror jag ligger i att kunna ta reda på vad för värde kunden söker för at sedan motivera kunden till att närma sig att köpa ekologiskt kaffe. Att jobba med kaffe är exotiskt. Varför valde ni just kaffe som företagstema? - Det kom i samband med chansen att kunna driva det här caféet, förklarar Emelie. Vi förvaltar ju det för Helsingborg mot framtiden för det är alldeles för vackert för att försvinna. - Det är en bra fråga, kommenterar Karsten. Jag skulle säga att vi alla från början kommer ifrån servicebranschen. Vi älskar kundmöten. Och kaffet blir ett härligt sådant möte. Det är en tacksam produkt. Många dricker det. Variationen är stor. Det vilar mycket historia i kaffe. Servicen är kärnan och sedan har kaffebönorna fått leda vägen in i kundmötet. Vad definierar ett framgångsrikt & proffsigt företagande? - Att ha insikt om sina styrkor, svarar Karsten. Det bör vara starkt kopplat till vad kunderna upplever såsom aktörens styrkor. Att superkritiskt ta vara på det tycker jag är jätteviktigt. Vidare så ska ett kundfokus gälla generellt. Det betyder allt. Att kunna förstå kunder och tillgodose deras behov ger mycket tillbaka. Problemlösning ingår i den servicen. Varorna ska hålla hög klass men kunden är precis lika viktig i företagsutövandet. Det är de centralt viktiga sakerna. År 1886 grundades det här. Får ni ofta nostalgiska frågor om Zoégas? - Jättemycket, responderar Emelie. Allt ifrån den tiden då Zoégas ägde hela byggnaden till historier från folk som haft sin första ”date” här. Människor har passerat förbi som barn för 60 till 70 år sedan och minns de vackra kaffekvarnarna. Andra individer har gråtit eller dansat av glädje när det fått veta att fiket och butiken både är i gång på nytt och kommer att bevaras. Det sitter otroligt mycket nostalgi i dessa väggar. Jag gläds varje gång jag får höra en ny anekdot eller historia. Det är både underbart och kul på en och samma gång. Jag möter så många glada leende över vår fortsatta existens. Ett dagligt solsken på jobbet. Det älskar jag. Kaffe är en av världens största handelsvaror. Har ni rest i tjänsten för att provsmaka kaffe där det odlas? - Nej, det har jag tyvärr inte, inflikar Emelie. Det är något för framtiden. En spännande sak som jag jättegärna vill genomföra. Den totala bilden av kaffe hade på så vis blivit komplett. - Det har inte blivit av än, responderar Karsten. Det står kvar på min lista att åka till en kaffeplantage och provsmaka kaffe. Det ser jag med glädje fram emot. Kunskap är färskvara. Hur förkovrar ni er inom kaffetrender? - Forskningen kring hur man dricker, maler eller rostar kaffe utvecklas ständigt, informerar Emelie. Det kommer ständigt nya råd och rön att ta del av. Vi berättar aktivt för kunderna hur de ska på 14 | nojesnytthelsingborg.se