Nöjesnytt Helsingborg 1
bästa sätt förvara det malda kaffet för att optim
alt kunna behålla aromerna och smakerna. Kaffe ska ju inte oxidera. Då blir det inte gott längre. Vi är väldigt måna om att förmedla kunskapen vid varje köp av vårt goda kaffe. Vi vill att kunden ska få njuta av det hela vägen hem. Vidare så får vi fortbildning om olika kaffesorter av Zoégas. Vi provsmakar även kaffe över tid på plats hos Zoégas. Sakuppgifter om deras kaffesortiment förkovras vi i kontinuerligt, både teoretiskt och praktiskt, för att kunna upprätthålla information om varumärkets produkter och för att vi vill ge kund fackmannamässig information. Karsten och Rosa driver även ett annat företag, Scandinavian School Of Coffe, där personal får utbildning i hantering och förmedling av kaffe. Ni har bredd med avseende på böntyper & sorter. Vilken är er godaste blandning & varför? - Den godaste blandningen är absolut ”Fredriksdal”, anser Emelie. Det är en specialblandning som bara finns här. Den mals på beställning i de mässingskvarnarna som står i vårt skyltfönster. Blandningen är en härlig kombination av olika bönor. Det ger en helt ny dynamik i kaffet. Det har blivit väldigt populärt och inte bara i Sverige utan även i Europa. Ett flertal människor åker ända hit för att köpa det just för att det är så pass speciellt. Receptet är gammal och vi blandar allt här på plats. Ni renoverar verksamheten just nu. Vad är på gång? - Vi anlägger ett kök i källaren för att kunna hålla luncher, mer fika och ett större utbud av frukosterbjudanden, berättar Emelie. Vi invigde vår balkong för tre veckor sedan. Där finns tre härliga sittplatser och med utsikt över caféet. Dubbelt så många sittplatser är på gång nu och det kommer inredas rum med ett flertal olika tema i inredningen. Vi kommer att skapa lite museum känsla via bilder från gamla Zoégas och Helsingborg hämtat från början av 1900-talet. Då skapas en stärkt känsla av ett anrikt och mysigt café. Det ska kännas som att du gör en tidsresa tillbaka i tiden när du besöker oss. Rummet längst in kommer att bli som ett expeditionsrum. Det ska kännas som när Carlos och Maria var ute på äventyr och studerade kaffe. Sedan kommer det finnas ett rum som går i blå stil och med en stark känsla av blåa färginslag och kinesiskt porslin. Rummet ska även vara disponibelt för uthyrning till företag. Det första rummet kommer att innehålla mycket bilder från förr. Motiven kommer att hämtas ifrån exempelvis 16 | nojesnytthelsingborg.se den gamla Zoégasfabriken och det gamla rosteriet som låg här i källaren en gång i tiden. Allt kommer att tillsammans generera en väldigt mysig atmosfär. Varför ska man besöka Zoégas Café? Ge tre anledningar. - Vi är ett av de äldsta caféerna i Sverige och vi bär på en synnerligen intressant kaffehistoria bakom vårt företagande, motiverar Emelie. Ett exempel på det är bakgrundshistorien till rosteriet och om hur det grundlades. Det är otroligt spännande att få ta del av det här. Miljön tillsammans med våra gamla kaffekvarnar är helt unik. Jag skulle vilja påstå att det här är en enastående plats på de flesta områdena. Och så serveras här självklart väldigt, väldigt god fika. - Det är en unikt historisk miljö, säger Karsten. Vi vill att folk ska känna lite mysig museum-känsla och den lokala historiens vingslag när de besöker oss. Det är vår huvudanledning. Det är en fantastisk plats. Jag vill ju att folk ska vara stolta över den här platsen. Känna att det är en viktig lokal punkt för besök när man befinner sig i Helsingborg. Sedan finns det även stora möjligheter till att utforska vårt stora kaffesortiment. Något som också lockar hit många som älskar kaffe. Här finns en fin chans till att få provsmaka goda blandningar. Och sist men inte minst så vill vi ge proffsig service som får kunden att känna att det är trevligt och gemytligt här. Hur tänker ni hållbart i affärsverksamheten? - Vi serverar endast ett vegetariskt sortiment, svarar Emelie. Det kommer vi fortsätta att göra kontinuerligt. Vidare så satsar vi alltmer på att servera havrebaserade drycker till vår utskänkning av kaffe. Det erbjuds fikabröd som har producerats på havredryck. Kaffet som serveras här kommer att bestå enbart av ekologiskt och fairtrade kaffe. - Vi försöker att tänka så hållbart som det bara går, förtäljer Karsten. Kaffe i sig är en oerhört intressant produkt ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi premierar att lyfta fram ekokaffe eller fairtrade-kaffe. Vi vill gärna uppmuntra till konsumtion av det och testa det. Dessutom provar vi på att laborera med veganska och vegetariska ingredienser (i stället för mjölkprodukter) för att ta fram ett bredare utbud inom det området till vårt café. Alla delägarna har en historik med hållbarhet bakom oss. Det vill vi ta fram och jobba vidare med. Hur blev ni förtjusta i kaffe? - När jag som 19-åring började att jobba som barista så drack jag inte själv kaffe, avrundar Emelie. Sedan kom det till det steget att jag började smått att testa mig fram. Och nu så kan jag inte gå en dag utan att dricka en kopp gott kaffe. Jag älskar mitt yrke och kaffe. - Jag jobbade i café inom servicebranschen, sammanfattar Karsten. När jag förstod djupet i att vara barista så attraherades jag mycket att de kunskaperna och utav nyanserna i kaffe. Det går hela vägen från råvara till hantverk. Hur gör man kaffe? Hur serverar man kaffe? Varför finns det olika kaffedrycker? De frågorna. Det är det hantverket som jag tycker är väldigt fascinerande. MER OM ZOÉGAS CAFÉ I www.cafe1886.se PLATSCHEF Emelie Gestrén I cafe@nybryggt.nu 042 – 21 63 00