AMES 1
KRÖNIKA Vinområdet Bourgognes historia Del 2 BOUR
GOGNE ÄR ETT AV VÄRDENS dyraste vinområden och vi skall titta vidare på olika områden i detta nummer. Områdets klimat är väldigt speciellt vilket också gör att många druvor är svårodlade men Pinot Noir och Chardonnay trivs bra här. Inlandsklimatet ger området varma somrar och kalla vintrar vilket gör att vinerna varierar mycket mellan de olika årgångarna och då speciellt de röda. Ofta hinner druvorna inte mogna tillräckligt, varför socker måste tillsättas före jäsningen, för att få upp alkoholhalten, så kallad chaptalisering. Jordmånen är både komplex och mycket varierande, från granit till kalkhaltig lera. Oftast är vinerna gjorda av endast en druvsort, där Pinot Noir är druvan för de stora röda vinerna och där Chardonnay är druvan för de stora vita. Mest odlade druvan är Gamay som i Beaujolais producerar dess berömda mjuka och fruktiga viner. Aligoté odlas för enklare vita viner och för mousserande Crémant de Bourgogne i Mâconnais. GENERELLT ÄR DE RÖDA VINERNA (Pinot Noir) från norra Bourgogne fylliga, mjuka och alkoholstarka, medan de från söder, Beaujolais (Gamay), är fruktiga, friska och lättdruckna. När det gäller vita viner (Chardonnay) så gäller det omvända, vinerna från Chablis, i norr, är lättare och fruktiga med hög syra, medan de från Côte de Beaune är kraftigt koncentrerade och smöriga efter lagring på ekfat. Alla vita viner från Bourgogne är torra. I Bourgogne finns några av Frankrikes och även världens bästa områden för att producera vin. Dessa vindistrikt är uppdelade på följande områden Chablis, Côte d’Or (Côte de Nuits och 52 Côte de Beaune), Côte Chalonnais, Mâconnais och Beaujolais. Ett av de mest kända vitvins distriktet är Chablis. Här gör man viner på den berömda Chardonnay druvan. Chablis är det nordligaste området av Bourgogne, Chablis (appellationen) bildades 1938 och delas in i fyra kvalitetsklasser med Chablis Grand Cru (bästa klassen med intensiva viner som behöver tid att mogna), följt av Chablis Premier Cru, Chablis, och Petit Chablis. DET MEST BERÖMDA OMRÅDET i Bourgogne är Côte d’Or. ”Den gyllene sluttningen”. Côte d’Or, även kallat Bourgognes hjärta består av Côte de Nuits och Côte de Beaune, och är det område som kanske för de flesta förknippas med Bourgognevin. Här görs några av världens dyraste och mest berömda viner, röda magiska Pinot Noir från Côte de Nuits och ädla vita Chardonnay från Côte de Beaune. I området finns de mest kända vinerna och dyra viner såsom, Domaine de la Romanée-Conti (DRC) som utan tvekan är väldens främsta vinproducent som enbart har Grand cru gårdar. Där produceras viner som Romanée-Conti där deras Grand cru har ett genomsnittspris på 75 000 kr samt La Tâche som kostar ca 15 000 kr. Ett annat område är Beaujolais som ligger längst söder ut, i departementet Rhône, är kanske det mest bekanta av alla franska vin namn. Här görs lätta, fruktiga och saftiga rödviner på Gamay druvan. Druvan som nästan är bannlyst i Côte d’Or kommer helt till sin rätt i Beaujolais, med dess granitrika jord. VINERNA FRÅN BOURGOGNE kanske inte är de billigaste på bolaget men är värda att dricka. Njut gärna av en Pinot till en god köttbit eller varför inte en Chablis till lite skaldjur. n PETER LANNESAND Vinkännare