NG Öresund 1
Skåne VÄRLDSBÄST PÅ G&T TEXT: MICHA VAN DINTHER V
ärldens bästa Gin & Tonic är (trumvirvel) … skånsk! Skånska Spritfabriken, beläget strax utanför Lund, som sedan 2009 tillverkat äppelbrandy bestämde sig 2016 att även börja tillverka gin. Satsningen har visat sig vara oerhört lyckad då den familjeägda fabriken nu fått inte mindre än tre medaljer – två guld och ett silver, bland annat för bästa Gin & Tonic – i den prestigefulla internationella sprittävlingen IWSC. ’G’-Gin beskrivs av master blender Jan Rothman som elegant, sammetslen och uppfriskande. Den är mindre torr än den typiska London gin och har blommiga och fruktiga toner och smak av enbär. Blanda en sexa gin med Fever-Tree Tonic Water, eller varför inte nya Swedish Tonic, för en världsomvälvande dryckesupplevelse. spritfabriken.com I HETASTE LAGET TEXT: MICHA VAN DINTHER Chilifruktsvärlden är betydligt djupare, mer omfångsrik och mer nyanserad än snabbköpets generiska trepack av spansk peppar. Sveriges stigande kärlek för olika typer av capsicum, som egendomligt nog är besläktad med potatisväxer, börjar visa sig i livsmedelsbutikernas växande utbud. Den som vill grotta ner sig i chipotle, ají amarillo, bird’s eye och andra färstarka chilifrukter gör rätt i att ta sig till Chiligaraget norr om Höganäs, där chiligurun Mark Wilcox bjuder på ett hav av hetta. Mark är författare av den nya boken Chiligaraget, som ger läsare en djupgående glutt in i den svallande världen av färgsprängda frukter som ger varje maträtt det där lilla (eller stora) extra. Boken, som ges ut av Natur & Kultur, kommer i mars. chiligaraget.se PIMPAD PUCKO TEXT: MICHA VAN DINTHER Vem minns inte barndomens Pucko, den med socker, surhetsreglerande medel och av aromer fullsmockade chokladdrycken som satt som en smäck med en varmkorv med bröd? Nu, många år senare, kan denna syndiga njutning återupptas – utan dåligt samvete. Konditorn Markus Lundqvist, grundare av Cake Cowboy i Kivik, står bakom Chocolate Pang, en chokladdryck skapad av fyra ingredienser och helt utan tillsatser. Namnet Cake Cowboy kommer av Markus intresse för westernridning, squaredance och allt annat som hör countrylivet till – och med cowboyhatten på huvudet har han skapat sig ett namn för sina fantasifulla och genomarbetade tårtor tillverkade av ekologiska, närproducerade och äkta råvaror. Vad sägs om tårtan citron-karamell, smaksatt med hallonmousse, citronkräm och karamellkräm, eller tårtan björnbär-mascarpone, med mörk chokladmousse, björnbärskompott och mascarponekräm? Att gå en kurs hos Cake Cowboy är ett annat sätt att komma nära inpå hantverket, råvarorna, teknikerna och smakerna. Vid dessa tillfällen är det choklad och bakverk som är i fokus, och Markus delar generöst med sig av den kunskap han fått under sina 20 år som konditor, bagare och kock. 72 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2018 cakecowboy.se